Tatarlar Yöresel Yemeklerini Yapip Bir Araya Geldi

Eskisehir Kazan Tatarlari Kültür ve Dayanisma Dernek binasinda bir araya gelen Kazan Tatarlari, çakçak tatlisi, peremeç yemegi, belis böregi gibi yöresel yemeklerini yapip, sohbet ettiler.

Tatarlar Yöresel Yemeklerini Yapip Bir Araya Geldi
Kazan Tatarlari, yöresel yemeklerini yapip Odunpazari ilçesi Dede Mahallesi’nde bulunan Kazan Tatarlari Müze Evi’nde bir araya geldiler. Düzenli olarak organize ettikleri etkinlikle yerel lezzetlerini tekrar animsamak istediklerini belirten dernek üyeleri, piruk, çakçak tatlisi, peremeç yemegi gibi bir çok yerel lezzetlerini birbirlerine ikram ederek sohbet ettiler. Türkiye’de Tatar yemegi olarak sadece çiböregin ünlü oldugunu belirten Eskisehir Kazan Tatarlari Kültür ve Dayanisma Dernegi Baskani Vedat Dogu, diger yöresel lezzetlerin de tanitmak için çalismalar yapacaklarini belirtti.



“Yemeklerimizi unutturmamak için böyle toplantilar yapiyoruz”

Düzenlenen yöresel etkinlikler hakkinda konusan Eskisehir Kazan Tatarlari Kültür ve Dayanisma Dernegi Baskani Vedat Dogu, bir araya gelerek özledikleri tatlari birbirlerine ikram ettiklerinin altini çizdi. Baskan Dogu, “Eski günlerimizi ve yemeklerimizi unutturmamak adina geleneksel olarak 2 haftada ya da ayda bir olmak üzere böyle toplantilar yapiyoruz. Tataristan’dan gelen misafirlerimizi agirliyoruz ve yemek kültürümüzü devam ettirmeye çalisiyoruz. Çakçak tatlisi, peremeç yemegi, belis böregi gibi özel yiyeceklerimiz var, çocuklarimizin bunlari unutmamasi ve devam ettirmesi için böyle bir etkinlik düzenliyoruz ”dedi.



“Simdilik sadece çibörek ile meshuruz"

Yöresel tatli ve yemeklerinin nasil yapildigi hakkinda bilgi veren Baskan Vedat Dogu, ilerleyen dönemde çibörek haricindeki Tatar lezzetlerinin de tanitimi için hazirlik yaptiklarini belirtirken su ifadeleri kullandi:

“Piruk tatlisi genellikle turta gibi yapilir. Bu tatlinin kayisilisi, elmalisi gibi her türlü çesidi yapilir. Belis içi hamur kapli ve sulu olan bir yemektir. Genellikle patates ve kaz etinden yapilir ama koyun, kuzu ve dana gibi her türlü et ile patatesin birlesmesiyle yapilan bir hamur çesididir. Tatarlarin meshur çakçak tatlisi, bal ile yapilir. Hamurlar küçük küçük hazirlanir ve birbirlerine yapismasi çok önemlidir. Biliyorsunuz simdilik sadece çibörek ile meshuruz ama insallah bu ürünleri de Eskisehir’in gündemine getirmek istiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA