Lojistik Problemi Yatirimciyi Da Etkiliyor

Geçen yil 250 milyar dolarlik ihracati asarak rekor kiran Türk ihracatçisi ve is dünyasi bir araya gelerek, sorunlari ve gelecek hedeflerini paylasti.

Lojistik Problemi Yatirimciyi Da Etkiliyor
‘Bugünün Sorunu Ihracat ve Lojistik’ panelinde konusan Ev ve Mutfak Esyalari Sanayiciler ve Ihracatçilar Dernegi Baskani Talha Özger, ticarette ihracatçinin önüne çikan en büyük engellerden birinin lojistik oldugunu belirterek, “Yurtdisiyla yaptigimiz is görüsmelerinde önümüze çikan en büyük engellerden biri lojistik oldu. Oradaki alicilarla pazarlik asamasina geldigimizde lojistik fiyatlari konusuldu. Siparis asamasina geçtigimizde ise ‘lojistik dahil olursa siparisi onaylariz’ dediler. Iste bu örnek lojistigin ne kadar önemli oldugunu bizlere gösteriyor. Lojistikle ilgili çok daha verimli çalismalara imza atilmasi gerekiyor” dedi.

Dünyada en iyi lojistik performans maliyetlerini gösteren ‘Lojistik Performans Endeksi’ne bakildiginda ilk 10’da sanayisi ve ihracati gelismis Avrupa ülkelerinin yer aldigina dikkat çeken Burak Önder de, “Türkiye bu endekste 2014’te 30’uncu siradayken, 2016’da 34, 2018’de ise 47’nci siraya geriliyor. Yani Türkiye’nin lojistik performansi sadece maliyet olarak degil birçok etken açisindan geriye gidiyor. Bu veriler yabanci yatirimcilar tarafindan da dikkatle takip ediliyor. Yatirimcinin yatirim yaparken baktigi unsurlardan bir tanesi de bu oluyor. Aslinda lojistik sadece sanayicinin ve ihracatçinin degil, ülkenin genel problemi diyebiliriz. Lojistik, bütün girdilere, her maliyete etki eden unsurlardan bir tanesi olarak karsimiza çikiyor. Bizim ülke olarak sorunlarimizin üzerine daha fazla egilmemiz gerekiyor. Bunu yapacak gücümüz var. Ülke olarak bu güce sahibiz. Nasil Türk Hava Yollari’nda hava lojistiginde basari sagladiysak diger alanlarda da bunu basarabilecek gücümüz var. Üzerine çalistigimiz zaman çözemeyecegimiz bir problemin olmadigini düsünenlerdenim” ifadelerini kullandi.

Baskanvekili Oguzhan Durmus da, “Bu yilki organizasyon için ‘lojistik’ konusunu belirledik. Dünyanin her yerine Türk ürünlerini gönderen üreticiler ve ihracatçilar olarak, bu isin nasil daha iyi yapilabileceginin yollarini ariyoruz, fikir alisverisinde bulunuyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA