Konya'da Ramazan Ayinda Klasik Baklava Ragbet Görüyor

Konya’da iftar sonrasi vazgeçilmez lezzet haline gelen baklavada talepler artarken, baklavacilar Ramazan ayinda klasik baklavanin ragbet gördügünü söyledi.

Konya'da Ramazan Ayinda Klasik Baklava Ragbet Görüyor
Türk mutfaginin en önemli tatlilari arasinda yer alan baklava üretiminde Ramazan ayi yogunlugu sürüyor. Ramazan Bayrami’na sayili günler kala Konya’daki baklavacilarda vardiya çifte dönerken, artan talepler sonrasi firmalardaki baklava üretiminde artis yasaniyor. Ramazan aylarinda Konya’da klasik tatlilarin fazla tüketildigini ifade eden Pastacilar Esnaf Odasi Baskani Kadir Kagnicioglu, “Ramazan ayinda fistikli ve tereyagli tatlilar daha çok tercih ediliyor. Yani normal klasik baklavamiz daha çok gitmektedir. Antep usulü dedigimiz tatlilarimiz da var, onlar biraz daha fiyat olarak daha yüksek oldugu için yavas gidiyor diyebiliriz. Insanlar bütçesine göre aliyor. Ama normal klasik baklavamizi daha çok satiyoruz. Vatandaslarimizdan da açik alanlarda, açik yerlerden tatli almamalarini istirham ediyoruz, hijyen kurallarina uygun olmuyor” dedi.



“Baklavacilik isi ask isi, askla bu isi yapmayan düzgün bir baklava çikartamaz ”

18 yillik baklava ustasi Halil Acar, baklava yaparken kullandiklari ürünlerin hepsinin farkli yörelerden geldigini belirterek, "Antep yöresinin fistigi, Urfa yöresinin sadeyagi bizim için olmazsa olmaz. Yine Antep yöresinin farkli bir ununu kullaniyoruz. Konya Ovasi’nin unu bizim için çok degerli. Tokat’in Resadiye ilçesinden de özel olarak cevizimiz geliyor. Bu ürünleri harmanlayip müsterilerimize sunuyoruz. Biz bu olaya biraz daha farkli bakiyoruz. Çünkü baklavacilik isi ask isi, askla bu isi yapmayan düzgün bir baklava çikartamaz ortaya. Herkes usta olabilir, bu ürünlerin tedarikini saglayabilir ama bu isi askla ve hevesle yapamaz. Biz o yüzden her zaman sunu söylüyoruz. Diyoruz ki, bizim ilk askimiz isimiz, ikinci askimiz esimiz diye. Böyle de bir esprili tarafi var. Yani bu isi sevmeyen yapamaz. Ramazan’a özel olarak da kadayif çesitlerinde bir yogunlugumuz var. Bir de sütlü kadayifimiz var. Onun harici yine en fazla satilan ürünümüz de yine tercih edilen fistikli baklava. Genelde bayramlarda fistikli ve cevizli baklava daha çok tercih ediliyor. Artik son yillarda küçük dilimliler daha çok tercih edilmeye baslandi. Çünkü küçük dilimli oldugu için daha fazla misafire ikram edileceginden dolayi. Küçük dilimli tatlilar daha da fazla ilgi görmeye basladi” dedi.



“Baklavanin rengi altin sarisi renginde, alti da hafif kizarmis kahverengimsi olur”

Baklava alan vatandaslara uyarida bulunan baklava ustasi Halil Acar, “Bir kilo baklavada ortalama 28 ile 30 dilim çikar. Glikoz, ürünü agirlastirir ve tok tutar, yani bozulmasini önler. Biz günlük üretim yaptigimiz için bizim baklavamiz haftalarca, günlerce tezgahimizda durmaz. Biz ertesi güne kalan ürünü kesinlikle sunmayiz. Burada vatandaslarimizin dikkat etmesi gereken husus baklava dilimi standart olur. Her yere gittiginizde baklavanin dilimi aynidir. Santimine varana kadar aynidir. 1 kiloluk kutuda ortalama 28-30 dilim, yarim kiloluk kutuda da 15 dilim çikar. Yani baklavanin kalitesini serbet oranini anlayabilmek için kutunun içerisindeki adeti bile saysalar oradan anlayabilirler. Yine ayrica baklavanin rengi altin sarisi renginde olur. Üstü, alti da hafif kizarmis kahverengimsi olur. Buradan iyi bir baklavanin nasil oldugunu anlayabilirler” seklinde konustu.

Halil Acar, baklava fiyatinin 200 ile 400 lira arasinda degistigini beliterek, "Iyi bir baklava ortalama 200 ile 250 lira arasinda alinir diye düsünüyorum. Çünkü su anki son güncel fistik fiyatlarini ve sade yag, tereyagi fiyatlarini düsündügümüzde ortalama iyi bir baklava 200 ile 250 arasinda. Yine bu fistik orani arttikça rakamlar degisiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA