Kepez'den Varsak'a Güres Sahasi

Türk sporuna katki saglayacak pehlivanlarin yetistirilecegi Varsak Güres Sahasi’nin Temel Atma Töreninde konusan Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, “Bu güres sahasi yeni yeni sporcularimiza ufuk olsun. Gençlerimize ata sporumuz güresin sevgisini yerlestirsin” dedi.

Kepez'den Varsak'a Güres Sahasi
Kepez Belediyesi’nin Varsak’ta hizmete kazandiracagi Güres Sahasi’nin temeli törenle atildi. Törende konusan Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, Varsak’in dünü ve bugününü degerlendirdi. Baskan Tütüncü, “Yillardir devam eden imar ve mülkiyet sorunlarini çok yönlü olarak ele almak suretiyle bütün problemleri bir bir çözdük ve çözüyoruz. Bunun neticesinde Varsak’ta nitelikli ve güzel konutlar, isyerleri meydana geldi. Bunlar burada farkli bir yasantiyi, farkli bir sosyal hareketliligi, farkli bir ticari katma degeri ortaya koydu. Bunlarla birlikte dönemlerimiz içerisinde Varsak, bu yasantinin kavusmus oldugu refah seviyesinin gerektirdigi sosyal donatilara da hizla kavustu. Okullar, saglik kuruluslari, aile sagligi merkezleri, kütüphaneler, spor salonlari, yüzme havuzlari ve daha niceleri Geçtigimiz su 14 yila baktigimizda, Varsak’in hangi noktasina bakarsak bakalim öncesiyle mukayese edilemeyecek kadar büyük bir gelismenin, deger kazanmanin var oldugunu görüyoruz” dedi.



“Varsak kültürü yasasin istedik”

Varsak’in eskiden küçük bir mahalle oldugunu hatirlatan Baskan Tütüncü, “Daha sonra küçük bir semt haline geldi. Varsak’a yillarca emek veren bizden önceki arkadaslarimizda elbette ki güzel seyler yapmaya gayret ettiler. Burasinin kendine özgü bir kültürü, kendine özgü bir yasantisi, örf ve adeti, ananesi vardi. Bütün bunlarla birlikte biz üzerine koydugumuz bu degerlerle beraber Antalya en önemli merkezlerinden, semtlerinden biri haline getirmemize ragmen istedik ki; o eski kültürel degerleri kaybolmasin, kendi kültürel varligini da burada bu güzel ortamin içerisinde muhafaza etsin. Semtler aslinda tarihini, kültürünü, geleneklerini ananelerini sürdürdügü sürece anlamli bir bütün olustururlar. Ve içlerinde bulunduklari kente de bu suretle deger verirler. Biz istedik ki; Varsak’in her noktasinda kadim kültürü, aliskanliklari, gelenekleri de en güzel sekilde yasatalim” diye konustu.



Güres ihtisas merkezi

Varsak’ta ata sporu gürese gönül verenlerin oldugunu bildiren Baskan Tütüncü, “Onlar 5 yildan buyana her Ramazan Bayraminin son gününde son derece güzel amatör bir ruhla, ama adeta profesyonel bir düsünceyle, profesyonellere de tas çikartir seviyede güres etkinlikleri tertip ediyorlar. Geçtigimiz yil söz verdik. Mademki siz bu kadar güresi önem veriyorsunuz. Güres ile Varsak ismini birlestirmek istiyorsunuz. Biz de bunu Türk güresi ile Varsagi birlestirme yolunda bir ufuk açalim istedik. Buraya bir güres sahasi insa edelim. Burayi bir güres ihtisas kulübünün önemli bir merkezi haline getirelim. Bu tesislerimizde Türkiye’nin anlamli güres müsabakalarindan birini tertip edelim. Bu güres müsabakalari her yil Varsak ismini bütün Türkiye’yi en güzel sekilde duyursun istedik. Ve bunun içinde bir tesise ihtiyaç vardi. Bugün itibariyle bu tesisin temelini atmis olacagiz. Agustos 2023’te, yani 150 günlük insaat süresinden sonra buraya güzel bir güres sahasi kazandirmis olacagiz. Her türlü ihtiyaçlarini kendi içerisinde karsilayabilecek bu tesis, ayni zamanda yillar içerisinde güres severlerin destegi, muhtarlarimizin katkilariyla burasi Türk’ün er meydanlarina en güzel sekilde pehlivanlar yetistiren güzel bir merkez olacak. Burasi yillar içerisinde Varsak Güres Ihtisas Merkezi olacak” dedi.



Varsak kent meydani

Yeni bir müjdeyle sözlerini sürdüren Baskan Tütüncü, “Burada belediye meydani ve eski bir dügün salonunu vardi. Dügün salonunu kültür sanat merkezi haline getirdik. Oradaki alani da Varsaklilarin, büyüklerin bulustugu Varsak Belediye Meydani’nin, Varsak Kent Meydani olarak düzenlenmesine karar verdik. Geleneksel mimari bir tarzda yapilacak güzel bir kafe, güzel bir kiraathaneyi de bu meydanin içinde hemsehrilerimize kazandiriyoruz. Bayramdan sonra ilk is olarak meydan düzenlemesi baslayacak. Bu yilin sonuna geldigimizde kresi güres sahasi, Pazar alani, meydani, parklari, aile sagligi merkezleriyle, yeni açilacak okullariyla birlikte Varsak, bambaska bir 2023’e, bambaska bir 2024’e dogru yürüyecek. Cumhuriyet’in 100. Yilinda tüm bu adimlarla birlikte Varsak, çok büyük hayallerin tamda merkezi olacak. Güres sahamiz, gelecek hedefimizde Güres Ihtisas Merkezimiz hayirli ugurlu olsun. Insallah burada bütün Türkiye’nin kalbinin attigi güresler düzenlensin. Bu güresler yeni yeni sporcularimiza da ufuk olsun. Gençlerimize bambaska bir sekilde güresin, ata sporunun sevgisini yerlestirsin”diye konustu.

Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, sözlerini tamamlarken Varsak Güres Sahasi tesisinin yaklasik 18 milyon liralik bir yatirim oldugunu da bildirdi. Varsak Güres Sahasinin Temel Atma Törenine Kepez Kaymakami Nusret Sahin, AK Parti Antalya Il Baskani Ali Çetin, Kepez Muhtarlar Dernek Baskani Feyzullah Büyükkeles, K Parti Kepez Ilçe Baskani Bahattin Bayraktar, MHP Kepez Ilçe Baskani Servet Ersoy, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA