Ilk Akademik Kuzular Gözlerini Dünyaya Açti

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi tarafindan bilimsel arastirmalar yürütmek için kurulan Kangal Koyunu ‘Arastirma Çiftligi’nde ilk akademik kuzular dünyaya gözlerini açti.

Ilk Akademik Kuzular Gözlerini Dünyaya Açti
Yaklasik bir yil önce Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi tarafindan Sivas’a has irk olan Kangal Akkaraman koyunlarini incelemek, islah etmek ve verim özelliklerini ortaya çikartmak için Arastirma Çiftligi kuruldu. Kurulan bu çiftlikle birlikte veterinerlik ögrencileri teorik egitimin yaninda uygulamalida egitim de alabilmeye basladi.

Dogumlarin devam ettigi ve koyunlarin yarisinin kuzuladigi çiftlikte baharin müjdecisi olan ilk akademik kuzularda gözlerini dünyaya açti. Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde görevli Dr. Ögr. Üyesi Abdurrahman Takçi, yaptigi açiklamada Kangal koyununun çogul gebelige de elverisli bir irk oldugunu ifade ederek ilk kuzulari aldiklarini söyledi.



“Suan dogumlarimizi gerçeklestiriyoruz”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde görevli Dr. Ögr. Üyesi Abdurrahman Takçi, ilkbaharin gelmesiyle birlikte ilk akademik kuzulari aldiklarini ifade ederek, “Burasi Cumhuriyet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Arastirma Çiftligi olarak kuruldu. Bir yil önce buranin alt yapilari hazirlandi ve Temmuz ayinda ilk koyunlarimizi aldik. Sonbahar aylarinda koyunlarimizin koç katimlarini gerçeklestirdik. Suan dogumlarimizi gerçeklestiriyoruz. Buradaki asil gayemiz suydu; bölgesel bir gen varligimiz olan kangal koyununun islah etmek islah ederken de onun verim özelliklerini ortaya çikarmakti. Bu amaçla yola çiktik. Bunun yani sira ögrencilerimize uygulama yaptirabilmek. Çünkü veteriner fakültesinde egitim bir parçasi uygulamalardir. Uygulamalar içinde çiftlik gerekiyor. Hemen veteriner fakültemizin üst kismina yaptigimiz bu çiftlik sayesinde ögrencilerimiz bol bol uygulama yapma firsati buluyor” dedi.

“Ikizlik oranimiz yüzde 30’larin çok üzerinde”

Koyunlardaki dogumlarda ikizlik oraninin yüzde 30’larin üzerinde oldugunu ifade eden Takçi, “Kangal koyunu aslinda milli gen varligimiz ancak bütün verim özellikleri ortaya konulmamis bir irk. Biz bu çiftlikte kangal koyunu ve koçunun bütün verim özelliklerini ön plana çikarmayi hedefliyoruz. Normal de Kangal koyunu ikize yatkin bir irk olmadigi belirtiliyordu literatürlerde ancak biz yaptigimiz çalismalarda Kangal koyununun ikize veya çogul gebelige üçüze ve dördüze yatkin bir irk oldugunu yeter ki dogru bir uygulama ile beslensin. Iyi bir üreme yönetimi yapilsin. Bunlar saglandigi takdirde kangal koyunu çogul gebelige de elverisli bir irk. Kuzu kayiplarimiz yok. Ilk yilin heyecani oldu tabi bizde de. Çok güzel gidiyor. Suana kadar kuzu kaybimiz yok. Ikizlik oranimiz yüzde 30’larin çok üzerinde. Bu noktada basarili oldugumuzu düsünüyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA