Bakan Kirisçi Açiklamasi 'Burdur'a 20 Yilda 11.6 Milyar Liralik Yatirim Yaptik'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci Tarim Temsilcileri Sektör Toplantisi’na katilmak için Burdur’a geldi. Toplantinin ardindan çoban kepenegi giyen Bakan Kirisci "Bakanlik olarak Burdur’umuza 20 yillik süre zarfinda toplamda tarimsal desteklerimiz ve destekleme yatirimlarimizla birlikte 11. 6 milyar liralik destek verdik" dedi.

Bakan Kirisçi Açiklamasi 'Burdur'a 20 Yilda 11.6 Milyar Liralik Yatirim Yaptik'
Tarim Temsilcileri ile sektör toplantisinda bulusmak için Burdur’a gelen Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisci Burdur programina Valilik ziyareti ile basladi.

Vali Vekili Ahmet Mailoglu tarafindan karsilanan Bakan Kirisci, seref defterini imzaladiktan sonra yaptigi açiklamada; “Burdur’umuz tarimsal üretim anlaminda bu cografyanin en büyük illerin basinda geliyor. Sektörle ilgili çalismalarimiz burada gerçeklestirecegimiz için mutluluk duydugumu belirtmek isterim.” dedi.

Valilik ziyareti sirasinda Vali Vekili Mailoglu tarafindan brifing verilen Bakan Kirisci’ye, ayrica ilgili kurum yöneticileri tarafindan toplanti salonunda sunumlar yapildi.

Valilikteki toplantinin ardindan MAKÜ Toplanti Salonunda Burdurlu çiftçiler ile bir araya gelen Bakan Kirisci burada geçmiste yapilan ve gelecekte yapilacak yatirimlar hakkinda bilgi verdi.

Sektör temsilcileriyle yaptigi toplantida Bakan Kirisci Burdur’un tarimda Akdeniz Bölgesi’nin iç kisminda, göller bölgesinde ve bunun ortasinda adeta sancak gibi yükselen bir il oldugunu söyledi.

Bakan Kirisci, "Göreve geldigim 4 Mart 2022’ den bu yana biz bu tarz toplantilardan Türkiye genelinde 36 tanesini gerçeklestirdik. Allah izin verirse bu 37’ncisi olacak. Bugün sizlerle sektörümüzün gündemindeki konular hakkinda degerlendirmelerde bulunacagimizi, Burdur’umuzun tarimsal üretiminin daha iyi yerlere gelmesi için neler yapabilecegimizi istisare edecegiz. Akdeniz Bölgesi’nin iç kisminda, göller bölgesinde ve bunun ortasinda adeta sancak gibi yükselen Burdur, bölgenin önemli bir tarimsal üretim sehri. Dolayisiyla kentimiz, ülkemizin gida arzi için büyük önem tasimaktadir.” dedi.

Toplantidaki konusmasina bir müjdeyle basladigini dile getiren Bakan Kirisci; “Göreve geldigimiz andan itibaren TIGEM’de (Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügü) proaktif çalismalar yürüttük. Bu çalismalarimiz çok sükür meyvesini verdi. TIGEM, 2022 yilinda alti kat artisla 798 milyon lira düzeyinde bir gelir elde etti. Bir önceki yila göre ise bu geliri yüzde 500 arttirmis oldu. Böylece çiftçilerimize kaliteli tarimsal üretim materyali saglarken TIGEM, ülke ekonomimize de büyük bir katki saglamistir." seklinde konustu

Bakan Kirisci, dünya ve Türkiye’de kurakligi, çevresel ve iklimsel degisimleri, bu manada da yagislarla ilgili problemleri konusur hale geldiklerini dile getirerek, Türkiye’nin ortalama yagis miktarinin 574 milimetre oldugunu ve bunun ülke genelinde yeknesak olmadigini söyledi.



20 yilda Burdur’a 11.6 milyar liralik yatirim yaptik

Bakanlik olarak Burdur’umuza da bu son 20 yilda yapilan desteklemeleri açiklayan Bakan Kirisci; “ 20 yillik süre zarfinda toplamda tarimsal desteklerimiz ve destekleme yatirimlarimiz bunun içerisinde orman da var, 11. 6 milyar liralik bir destek verdigimizi belirtmek isterim. Son 20 yilda Burdur’a verilen bu destekler sayesinde bitkisel üretimimiz %96 artisla 1.6 milyon tona çikarken, büyükbas hayvan varligimiz %72 artista 192 bine ulasti. Küçükbas hayvan varligimiz %46 artisla 357 bine çikti. Kirsal kalkinma alaninda Genç Çiftçi Projelerimiz çerçevesinde 83.4 milyon liralik, 463 projeye hibe desteginde bulunduk. Yine OR-KÖY çerçevesinde de 2bin 705 aileye, 158.4 milyon lira hibe ve kredi vermis olduk. IPARD ve tarim ve kirsal kalkinma destekleme çerçevesinde de 481 projeye 365 milyon TL hibe destegi sunmus olduk. Kirsal kalkinma destekleri çerçevesinde bugüne kadar 238 projeye de 159 milyon TL hibe destegi sagladik. Bütün bunlarla birlikte biz 5 bine yakin kisiye istihdam olusturmus olduk. Bütün bu destekler sizden emegiyle alin teriyle birlestiginde Burdur’un tarimsal üretimi de 9 kat artarak, 3.7 milyar lira gibi oldukça iyi bir noktaya erismis oldu. Tabii ki daha kat edecegimiz çok yol var tarimsal ihracatimiz da bu da 339 kat artmis durumdadir” dedi.



“Burdur’da 128 milyon metreküp kapasiteli 18 baraj ve göleti hizmete sunduk”

Burdur’daki su yatirimlarini da açiklayan Bakan Kirisci; “128 milyon metreküp biriktirme hacmine sahip 18 baraj ve göletimizi de hizmete sunduk. Barajlar sayesinde Burdur’da 282 bin dekar bereketli tarim arazisi sulanmaya baslandi. 846 milyon TL bu sulamadan dolayi zirai gelir artisi oldu. 25 derenin islahi be taskin korumasini yaparak, vatandaslarimizin can ve mal güvenligini sagladik.” sözleriyle Burdur’da tarim için hazirlanan su yatirimlarina dikkat çekti.

Burdur’daki agaçlandirma, ormanlar ve tabiat parklari hakkinda da bilgi veren Bakan Kirisci; “Burdur’un yesiline yesil katmak için 138 milyona yakin fidani toprakla bulusturduk. Vatandaslarimizi tabiatla bulusturmak maksadiyla 3 tabiat parki, 1 tabiat koruma alani, 4 tabiat anitini tesis ettik. Ayrica bölgemizdeki bal üretimini gelistirmek ve destek olmak için de 14 bal ormani hayata geçirildi. Orman köylerimizde yasayan vatandaslarimizin gelir getirici orman projesi çerçevesinde ceviz, badem, kestane ve zeytin gibi agaç fidanlari dikmelerine ve böylelikle de gelir elde etmelerine imkan sagladik. Böylelikle 125 köyde bu çalismalarimizi araliksiz yürüttük.” dedi.

Konferans salonundaki toplantinin ardindan Bügdüz Köyü’ne giderek burada köy halkiyla bir araya geldi. Burada çiftçilere su otu tohumu dagitan Bakan Kirisçi çoban kepenegi giydi. Daha sonra Bügdüz Tarimsal Kredi Kooperatifi Süt Isleme Tesisinde incelemelerde bulunan Kirisci Gençlik ve Spor Bakanligi’na ait yurtlarda kalan depremzedeler ile iftar yapmak için Asimin Nesli Yurdu’na geçti.

Asimin Nesli Yurdu’nda depremzedeler ile bir araya gelerek iftar yapan Bakan Kirisci deprem bölgesi hakkinda depremzedeleri bilgilendirerek afet bölgesindeki çalismalari anlatti.
Kaynak: İHA