Antalya'da 590 Daireli Sitede 'Karot' Gerginligi Sürüyor

Antalya’da 9 bina, 590 daireden olustan sitede deprem risk analizi için karot örnegi alinmasini isteyen sakinler ile istemeyenler arasinda gerginlik yasanmaya devam ediyor. Basin açiklamasi sirasinda karsi karsiya gelen taraflar arasinda tansiyon artarken, taraflar birbirlerini suçladi.

Antalya'da 590 Daireli Sitede 'Karot' Gerginligi Sürüyor
Kepez ilçesi Yeni Dogan Mahallesi’nde 9 bina, 590 daireden olusan Menzil Sitesi’ndeki bazi sakinler deprem risk analiz raporu basvurusu üzerine, geçtigimiz günlerde Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi yetkilileri binalardan karot örnegi almak için bölgeye geldi. Kooperatif baskani ve yönetimi, site içerisindeki dairelerin çürük oldugunu ve örnek alinmasini isterken, yaklasik 50 daire sakini ise binalardan daha önce karot örnegi alindigini belirterek, yeniden alinmasini istemeyip yetkililerin içeri girmesine izin vermedi. Bunun üzerine site sakinleri arasinda tartisma yasandi. Yasanan tartismanin büyümesi ve gerginlik çikmasiyla olay yerine çok sayida polis ve çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Zaman zaman yükselen gerginlik, polis ekiplerinin araya girmesi ile yatistirildi. Bakanlik yetkilileri ise site maliklerinin hepsinin izni olmadan içeri giremeyeceklerini belirterek, bir süre sonra olay yerinden ayrildi.

"Siteyi Antalya ve dünyaya rezil ettiler"

Binalarin saglam oldugunu savunan site sakinleri, basin açiklamasi yapmak için toplandi. Basin açiklamasi yapan site sakinlerinin avukati Yusuf Aslan, "Bu binalar 1986 yilinda yapimina baslanmis 1999 senesinde tamamlandi. Vakiflarla ve belediyeler arasinda birtakim problemler yasanmis ancak daha sonra tapulari alinmistir. 2013 yilinda iskan ruhsati için belediyeye basvurulmus, karot numuneleri ve risk analizleri yapilmistir. Ancak kooperatif görevlileri, dünyada esi ve benzeri görülmemis bir sekilde 1999’da biten binalar 2013 yilinda bitirilmis gibi belediyeye dilekçe vermislerdir. Resmi mercilere yalan beyanda bulunmuslardir. Bu dilekçelere istinaden 2007 yilindaki deprem mevzuati uygulanarak binalarin güçlendirilmesi gerektigi belirtilmistir. 1999 yilina göre yapilmis olsaydi, bu binalarin tamamina iskan ruhsati verilecekti" dedi.

Kentsel dönüsüm olmasi halinde destek verebileceklerini ancak üyelerinin aleyhine hiçbir sözlesmeye imza atmayacaklarini söyleyen Aslan, "Menzil sitesini Antalya ve dünyaya rezil ettiler" ifadesini kullandi.

"Binalar çürük degil"

Site sakinlerinden Zehrin Müftüoglu, 2016 yilindan bu yana sitede mal sahiplerinden birisi oldugunu ve sitenin geçmisini arastirdigini söyledi.

Müftüoglu, "Binalarin çürük olmadigi bilgisine sahibim. Çürük bir binada ne kendim otururum, ne çocugumu oturturum, ne de yatirim yaparim. Bu binalarda sikinti yoktur. Sadece ve sadece kooperatifin devamliligi için zamaninda iskan verilmemistir. Bizim amacimiz, kooperatif artik geçerliligini kaybetmistir. Herkes tapusunu almistir ve bu tapularin karsiliginda kooperatif baskani benim hakkimda karar veremez. Böyle bir yetkisi yok, görevi yok. Buradaki kooperatif yok hükmündedir" dedi.

2003 yilinda bu yana sitede yasadigini belirten Nebi Aydin, kooperatifin kendilerine hizmet yerine eziyet ettigini ileri sürdü.

Yine karsi karsiya geldiler

Açiklamalarin yapildigi sirada, numune alinmasini isteyen bir sakin gelince ortalik karisti. Iki taraf arasinda sözlü tartisma ve bir süre gerginlik yasandi. Diger site sakinlerinin araya girmesiyle taraflarin tartismasi son buldu.

"Belediyenin karot numunesi alinmasina yönelik yazdigi yazi var"

Menzil Sitesi Kooperatif Baskani Ayse Birgül Kollu ise iddialari kabul etmedi. Belediyenin kendilerine daha önce yazi gönderdigini belirten Kollu, "Karot numuneleri alinmadigi için hiçbir islem yapmadim. Karot numunelerini bekliyorum. 17 Mart’ta belediye tekrar yazi gönderdi ve bu yazida da, ivedilikle karot numunelerinin alinmasi ve yapilmasi gerektigini, aksi takdirde mühürlenecegini söylüyor. Su an burayla ilgili kooperatifi olarak görevimi yapmaya çalisiyorum ama yapamiyorum. Gidip lisansli bir firmaya kendileri de alabilir" diye konustu.



"Güçlendirmeli ruhsat verildi"

Daha önce dönemin kurallarina göre 3 numune alindigini, ancak su an ise 6 alinmasi gerektigini aktaran Kollu, "Bu alinmadan kanuna giremiyoruz. Mecburen bu karot numunesi alinmasi gerekiyor. C30 çikmadi daha önce, H Blok C14, digerleri 15, 17 ve 19 çikan oldu. O zamanki karot numunemizin 23-25 olmasi gerekiyordu. Olmadigi için bize belediye güçlendirmeli ruhsat verdi. Bunu almasaydim ruhsat degil tapu da alamiyordum. Allah korusun bir deprem olsa, üyelerimin bir tapusu olsun istedim" ifadelerini kullandi.

"C30 hiçbir zaman degildi"

Karsi tarafin karot numunelerinin C30 olduguna yönelik iddialarini da kabul etmeyen Kollu, "Muhalif grubumuz buradaki C30’u yanlis lanse ediyor, bu bir yalan. C30 degildi ve o zamanki karot numunelerinde 23 ile bile iskan alabiliyorduk" seklinde konustu.

Kaynak: İHA