Israil'de Yargi Reformu Protestolari Sürüyor

Israil’in baskenti Tel Aviv’de binlerce kisi Basbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin tartismali yargi reformunu protesto etmeye devam ediyor.



Israil’in birçok noktasinda Basbakan Binyamin Netanyahu’nun tartismali yargi reformunun ertelendigini duyurmasina ragmen binlerce kisi protesto gösterisi düzenlemeye devam ediyor. Baskent Tel Aviv’de Kaplan Caddesi’nde bir araya gelen binlerce gösterici, ellerinde tasidiklari Israil bayraklariyla hükümet karsiti sloganlar atti.

Çok sayida meslek grubu ve çalisan greve gitmisti

Israil’de Basbakan Netanyahu’nun tartismali yargi reformuna karsi çikan Savunma Bakani Yoav Gallant’i görevden almasinin ardindan halk yeniden sokaklara dökülmüs, aralarinda Israil’in en büyük isçi sendikasi Hastadrut, üniversiteler, avukatlar, hastane ve saglik çalisanlarinin bulundugu çok sayida meslek grubu ve çalisan grev karari almisti. Ben Gurion Uluslararasi Havalimani çalisanlarinin da greve katilmasi ile havalimaninda seferler durdurulmustu. Israil basininda yer alan haberlerde, dünya genelindeki Israil büyükelçilikleri ve konsolosluklarinin da tartismali yargi reformuna karsi düzenlenen grevlere destek verdigi ifade edilmisti.

Tartismali yargi reformu

Cumhurbaskani Herzog ile ABD’nin karsi çiktigi tartismali yargi reformu, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sinirlandirilmasini, meclisin mahkeme kararlarini geçersiz kilmasini ve yarginin hakimlerin seçimi üzerindeki etkisinin azaltilmasini içeriyor. Reformun yasalasmasi için mecliste yapilacak üç oturumda da onay almasi gereken yasa tasarisi, ilk onayini aldi. Israil’in yazili bir Anayasasi bulunmazken, Yüksek Mahkeme en yüksek yargi merci olarak görev yapiyor. Israil’de devletin isleyisine, yönetimi ile insan hak ve özgürlüklerine iliskin "temel yasalar” bulunuyor. Yüksek Mahkeme, Anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykiri oldugu gerekçesiyle meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisine sahip.
Kaynak: İHA