Bayburt'ta Kar Yagisi Etkili Oldu

Bayburt’ta Nisan ayinda kar yagisi etkili oldu. Cadde ve sokaklar beyaz örtüye büründü.

Bayburt'ta Kar Yagisi Etkili Oldu
Yagisli ve serin havalarin ardindan Bayburt’ta Nisan ayinda kar yagisi etkili oldu. Aksam saatlerinden baslayan yagmur, yerini lapa lapa kar yagisina birakti. Karla karisik yagmur etkisini artirarak mazgallarda bir anda su birikmesine neden oldu. Bahar aylarinda daha çok yagmura aliskin olan Bayburtlular, Bayburt’un ikliminin yillar içinde degiserek farkli bir hal aldigini belirterek, Nisan ayinda yagan kara sasirmadiklarini söylediler. Son 2 yilin kurak geçtigini ifade eden Bayburtlu vatandaslar, kuraklik olmamasi adina kar yagisinin da gerekli oldugunu bildirdiler.

Mayis ayinin ortalarina kadar kar yagisinin devam edebilecegini kaydeden Hüseyin Kalayci isimli vatandas, geçmis yillarda Bayburt’ta kar yagisinin Mayis ayinin bitimiyle son buldugunu kaydetti.

Iklim sartlarinin degiserek kuraklik yasandigini belirten Kalayci, çiftçiler için kar yagisina ihtiyaç oldugunu söyleyerek, "Bayburt’un sartlari belli, Nisan ayinda da kar yagabilir. Henüz daha yaz mevsimine girmedik, Mayis’in 15’inden sonra Bayburt’a yaz gelir, yaz yüzünü gösterir. Son senelerde de iklim degisikliginden dolayi ülkemizde ciddi bir kuraklik var. Insallah bu yagan kar çiftçimizin yüzünü güldürür, hayirli olur. Memlekette kara da, suya da ihtiyaç var. Arazilerimiz kuru, büyük sehirlerde görüyoruz su sikintisi var, su alarmi veriliyor. Bu sene yagmur erken yagdi, normalde Nisan ayinda yagmur yagmasi lazim. Su an yagmur lazimken biz iki mevsimi bir arada yasiyoruz. Hem kisi, hem bahari yasiyoruz. Bir yandan kar yagiyor, bir yandan yagmur yagiyor" diyerek konustu.

Kar yagisinin bol oldugu yillarda eskilerin o yil ya kitlik, ya da bolluk yasanacagini söylediklerini hatirlatan Abdullah Sener isimli Bayburtlu, "Bu sene bana kalirsa ya çok ciddi bir bolluk yasanacak ya da kitlik yasayacagiz, Allah sonumuzu hayir etsin. Bu yagmurun, karin sonu ya bolluktur, ya kitlik eskiler öyle derlerdi. Insallah öyle bir sey olmaz, kitlik görmeyiz. Bu mevsimde yagan kar bizi sasirtmiyor, sasirtsa da elden bir sey gelmiyor, rabbimin güzellikleri" ifadelerini kullandi.

Öte yandan meteorolojinin hava tahmin raporuna göre, Bayburt’ta gece boyunca kar yagisi sabaha kadar devam edecek, hava sicakligi ise 0 dereceye kadar düsecek.
Kaynak: İHA