Vanli Imamin 40 Yillik 'Hüsn-I Hat' Aski

Van’in Tarihi Hüsrev Pasa Camisi’nde görevli imam hatip Ahmet Hüsrev Koyuncu, 40 yil önce hobi olarak basladigi hat sanatina, görev yaptigi camide büyük bir askla devam ediyor.

Vanli Imamin 40 Yillik 'Hüsn-I Hat' Aski
Van’da 1567 tarihinde yaptirilan Mimar Sinan’in eseri Tarihi Hüsrev Pasa Camisinde görevli imam hatip Ahmet Hüsrev Koyuncu, çocukken babasiyla ziyaret ettigi camide karsilastigi hat yazilarina ilgi duydu. Daha sonra medreseye basladiginda kitaplarin üzerindeki hat yazilarini yazarak hobisini sürdüren Koyuncu, medreseyi tamamladiktan sonra Istanbul’da merhum Prof. Dr. Ali Alparslan, Hattat Hasan Çelebi ve merhum Hattat Ali Selçuk Erkurt’tan egitim aldi. 40 yildir ‘Hüsn-i hat’ sanatini icra eden Koyuncu, imamligin yani sira, hattatliga da ilgi duyan ögrenciler yetistirmeye devam ediyor. Hattat Imam Hatip Koyuncu’nun kendine özgü eserleri Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan basta olmak üzere birçok devlet görevlisine hediye edildi.

“Içime hat sanatinin sevgisi dogdu”

IHA muhabirine konusan imam hatip Ahmet Hüsrev Koyuncu, çocukken babasiyla birlikte gittigi camideki hat yazilarini görerek etkilendigini belirtti.

Hem ilim hem de hat sanatini ögrenmesi için babasinin kendisine yardimci oldugunu ifade eden Koyuncu, “O dönemde içime hat sanatinin sevgisi dogdu. Babamin dedigi gibi hat sanatini ögrenebilir miyim diye Kur’an-i Kerim’in kapaginin üzerindeki hat sanatini taklit etmeye basladim. Daha sonra sürekli yaziyla ilgilenmeye basladim. Sonra babam beni medreseye gönderdi. Sonra birçok yerde medrese egitimime devam ettim. Medrese tahsiliyle birlikte hat ile sürekli mesk ediyordum. Ancak ustasiz ve usulsüz bunu yapiyordum. Sonrasinda medreseden ilimle alakali icazet aldim ve hat sanatiyla ilgili de bir usta arayisina çiktim” dedi.



“Van’dan Istanbul’a gittigimi duyanlar özel olarak ilgilendi”

Medreseyi bitirdikten sonra gittigi Istanbul’daki hat sanati üstatlarindan egitim aldigini anlatan Koyuncu, “Hat sanatini ögrenmek için Van’dan Istanbul’a gittigimi duyanlar özel olarak ilgilendiler. Bende onlarin talimi altinda mesk etmeye çalistim. Daha sonra Van’da imamlik yapmaya basladim ve zaman zaman Istanbul’a gidip gelmeye devam ettim. Imamlikla birlikte hem hat sanatini ögreniyor hem de talebelere ögretmeye gayret gösteriyordum. Van merkez camilerinde imamlik yaparken, halk egitim, gençlik merkezleri, müftülük gibi birçok kurumda hat dersleri vermeye basladim. O tarihten bugüne kadar hem Hüsn-i hati mesk ediyor hem de talebe yetistiriyorum” diye konustu.



“Cumhurbaskanina hat yazili 3 tablo hediye edildi”

Dönemin Valisi tarafindan 2011 depremi sonrasi restore edilen Tarihi Hüsrev Pasa Camisinde görevlendirildigini dile getiren Koyuncu, “Bu tarihi camide daha çok talebe yetistirmeye çalistim. Sahsima ait çok sayida eser çikardim. Yaklasik 40 adet kendime özel hat yazilari tasarladim. Su ana kadar Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a hat yazili 3 tablo hediye edildi. Cumhurbaskanimizin yani sira, sehrimizi ziyaret etmeye gelen devlet büyüklerimize hediyeler verdik” seklinde konustu.

Kaynak: İHA