Fransa'da Emeklilik Reformuna Karsi Protestolar Sürüyor Açiklamasi 111 Gözalti

Fransa’da binlerce kisinin katildigi emeklilik reformuna karsi düzenlenen protestolarda 111 kisi gözaltina alindi, 154 polis yaralandi.

Fransa'da Emeklilik Reformuna Karsi Protestolar Sürüyor Açiklamasi 111 Gözalti
Fransa’da parlamentoda oylamaya sunulmadan geçirilen tartismali emeklilik reformuna karsi binlerce kisi baskent Paris basta olmak üzere ülke genelinde yeniden sokaklara döküldü. Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un istifasini talep eden göstericiler ve polis arasinda yasanan çatismalarda 154 polis yaralandi. Fransa Içisleri Bakanligi’ndan yapilan açiklamada, baskent Paris’te 57 bin ülke genelinde ise yaklasik 570 bin kisinin katildigi öngörülen protestolarda 111 göstericinin gözaltina alindigi kaydedildi. Genel Emek Konfederasyonu (CGT) ise baskent Paris’teki protestoya yaklasik 400 bin kisinin katildigini açikladi.

Protestolarin 11’inci gününde katilim diger günlere kiyasla daha az oldu.

Macron’un favori restoranina saldirdilar

Cumhurbaskani Macron’un, Çin’e düzenledigi resmi ziyaret sirasinda sokaklara inen göstericiler, baskent Paris’te Macron’un favori restoranlarindan La Rotonde’ye saldirdi ve restoranin tentelerini atese verdi.

Anayasa Konseyi, tartismali yasayi 14 Nisan’da görüsecek

Reformlarin bir kismini veya tamamini iptal etme yetkisine sahip olan Anayasa Konseyi, parlamentoda geçen tartismali emeklilik reformunu 14 Nisan’da karara baglayacak. Uzmanlar, Anayasa Konseyi’nin emeklilik reformuna dair yasayi iptal ihtimalinin düsük oldugu görüsünde.

Macron hükümetine karsi iki gensoru önergesi verilmisti

Emeklilik reformunun, Ulusal Meclis’te oylamaya sunulmadan Anayasa’nin 49. maddesinin 3. fikrasi kullanilarak kabul edilmesinin ardindan Cumhurbaskani Macron hükümetine karsi iki gensoru önergesi verilmisti. Verilen ilk gensoru önergesi 278 milletvekilinin lehte oy vermesine ragmen 287 olan oy çogunlugunun 9 oyla saglanamamasi nedeniyle reddedilmisti. Ikinci gensoru önergesi ise 94 lehte oy alarak basarisiz olmustu. Iki gensoru önergesinin de Ulusal Meclis’te basarisiz olmasinin ardindan emeklilik reformu yasalasmisti.

Ülke genelinde protestolara yol açan reforma göre, Fransa’da 1 Eylül’den itibaren emeklilik yasi her yil 3 ay kademeli olarak artirilacak. Emeklilik yasi 2027’de 63 yil 3 aya, 2030’da ise 64 yila ulasacak. 2027’den itibaren emeklilik maasinin tamamini alabilmek için 43 yil çalismis olmak gerekecek.
Kaynak: İHA