ÇTB Kendi Elektrigini Üretmeye Basladi

Çarsamba Ticaret Borsasi (ÇTB), hizmet binasi çatisina kurdugu günes enerji santrali(GES) ile kendi elektrigini üretmeye basladi.

ÇTB Kendi Elektrigini Üretmeye Basladi
Çarsamba Ticaret Borsasi, sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde hizmet binasi çatisina günes enerji santrali (GES) kurdu. ÇTB hayata geçirdigi GES ile hem kendi elektrik ihtiyacini karsilayacak hem de ihtiyaç fazlasini devlete satacak.

Çarsamba Ticaret Borsasi’nin elektrik ihtiyacinin tamamini karsilayacak fotovoltaik elektrik sistemi ile günes enerjisi santralinde üretilen enerji dönüstürülecek ve elde edilen enerjinin dagitimi yapilarak arti kazanç elde edilecek. “Çarsamba Ticaret Borsasi Günes Enerji Santrali-GES” isimli proje ile günesten yilda yaklasik 26,16 kWp elektrik enerjisi elde edilecek. Kurulan sistemde çati üstüne montajli olmak üzere 545 Wp gücünde 48 adet fotovoltaik paneller kullanildi. Sistem sayesinde Çarsamba Ticaret Borsasi’nin yillik ortama 20 kWe enerji ihtiyaci karsilanacak.

“Yillik iki kat daha fazla elektrik üretimi yapilacak”

GES hakkinda bilgi veren Çarsamba Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Kazim Yilmaz, sürdürülebilirlik çalismalari çerçevesinde yürütülen GES projesinin hayata geçirildigini ifade etti.

Yilmaz, “Borsa olarak bölgemizde ve ilçemizde ileriye dönük yaptigimiz projelerimize ve yatirimlarimiza bir yenisini ekledik. Günes enerji santrali ile ilçemizde enerji sarfiyatina dönük gelecek vaat eden bir çalismayi ortaya koyduk. Yillik elektrik ihtiyacimizin tamamini karsilayacak fotovoltaik elektrik sistemi ile santralde üretilen enerji dönüstürülecek ve elde edilen enerjinin dagitimi yapilacak. Borsa olarak karbon salinimi azaltmaya yönelik yürüttügümüz sürdürülebilirlik çalismasi GES projesi ile günesten üretilecek yenilebilir enerji sayesinde yillik karbondioksit salinimi da büyük ölçüde azaltilmis olacak, borsamizin yillik tüketiminin iki kati kadar üretim yapilarak, hem yillik elektrik tüketimi ücretsiz hale gelecek hem de tüketilen miktar kadar elde edilen enerji devlete satilacak. Böylelikle günes panelleri ile üretilen enerjinin satisi ile ülkemizde yasanan enerji sorununa destek olmayi planliyoruz. Yürüttügümüz ileriye dönük enerji politikamiz ve bu eksende hayata geçirdigimiz örnek GES projemiz ülkemize, ilçemize ve borsamiza hayirli olsun” dedi.

Yilmaz, Çarsamba Ticaret Borsasi’nin, Çarsamba’da hayata geçen ilk GES projesi olma özelligini tasiyan “Çarsamba Ticaret Borsasi Günes Enerji Santrali-GES” projesi ile Çarsambali yatirimcilara, Çarsamba’da kurulan Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) ve kamu kurumlarina öncülük ederek saglanacak olan enerji tasarrufu ile karli yatirim avantajlarini Çarsamba ile bulusturdugunu ifade ederken, bu örnek proje gibi sürdürülebilir projelerin yayginlastirilmasi gerektigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA