Stres Gebelik Bulantilarini Arttirabilir

Gebeligin önemli belirtilerinden olan bulantinin en sik 6-14. hafta arasinda görüldügünü belirten Dr. Tugberk Güçlü, bulantiya karsi, hafif ve sik beslenmenin yani sira yeterli sivi almanin önemine dikkat çekti.

Stres Gebelik Bulantilarini Arttirabilir
Bulanti ve kusma halinin gebeliklerde, özellikle erken dönemlerde sik görüldügünü belirten Acibadem Bursa Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Tugberk Güçlü, kisiden kisiye farklilik gösterse de gebeligin 6. haftasi itibari ile baslayan bulanti ve kusma sürecinin 14-16. haftaya kadar yavas yavas azalarak sonlanmasinin beklendigini söyledi.

Bu süreç boyunca, koku ve tat hassasiyetinde artma duyularda keskinlesme gözlendigini belirten Dr. Güçlü, “Tek bir sebep olmasa da, genellikle artan gebelik hormonlari, anne adayinin stres seviyesi, psikolojik durum bulanti ve kusmadan sorumlu tutulmaktadir. Gebeligin ilerlemesi ile genellikle 12. haftaya dogru gebelik hormonu olan B-hcg seviyesi belirli bir platoya ulasir, vücut artik bu hormona alismis olur ve bulantilarda azalma beklenir” dedi.

“Kiyaslama yapmak sadece stresi artirir”

Bu konu ile ilgili unutulmamasi gereken önemli noktalardan birinin, gebelik sürecinin kendine özgü olmasi ve herkesin bu süreci farkli yasamasi olduguna dikkat çeken Dr. Güçlü, “Dolayisiyla diger hamilelerle kendimizi kiyaslamak, hatta daha önceki hamileliklerimizle mevcut gebeligimizi karsilastirmak sadece stres seviyemizi arttiracaktir. Bazi gebelerde bu durum hafif bulantilarla ilimli seyrederken, bazilarinda yüzde 1-2 oraninda asiri kusma, beslenme bozukluklari, vücut su elektrolit dengesinin bozulmasina sebep olabilen hiperemezis gravidarumla görülebilmekteyken, gebelerin yüzde 25’inde ise hiç bulanti ve kusma görülmeyebilir” diye konustu.

“Kusma ve bulanti çok siddetliyse doktorunuz takip etmeli”

Bulanti ve kusma durumu anne adayinin genel durumunu bozmaya, mevcut kilosunun yüzde 5’inden daha fazlasini kaybetmesine sebep olacak sekilde siddetli ise ciddi bir tedavi ve izlem gerektirdigine deginen Dr. Güçlü, her ne kadar bulanti ve kusma gebelige bagli olarak ortaya çiksa da özellikle siddetli durumlarda altta yatan baska bir sebep olup olmadigini arastirmasi için doktora basvurmak gerektigini söyledi.



“Az ve sik beslenin ve yeterli sivi alin”

Dr. Güçlü, bulanti ve kusmayi önlemeye yönelik çözümleri ise söyle siraladi:

“Az-fakat sik beslenme yöntemine geçis; mide bulantisina yol açan agir kokulardan uzak durmak; sabah bulantilarina mevsiminde karpuz, buzlu soguk içecekler ve ev yapimi yogurt; beyaz leblebi, tuzlu kraker, yagsiz gidalar ile beslenmek; zencefil, B6 vitamini (ay çekirdegi ,antep fistigi, kuru erik) ve tiamin’den (ay çekirdegi, Brüksel lahanasi, kuskonmaz) zengin besinler tüketmek.”

Yemek aralarinda yeterli sivi tüketimi ve istirahatin önemine vurgu yapan Dr. Güçlü, altta yatan bir problem olmadigi tespit edildikten sonra, hayat tarzi ve beslenme degisiklikleri sonrasinda sikayetlerin devami durumunda doktor kontrolünde gebeyken güvenli ilaç kullaniminin da bulanti ve kusmalari önleyebilecegini dile getirdi.
Kaynak: İHA