Polonya'da, Rusya'nin Varsova Büyükelçiligine Bagli Okula El Kondu

Polonya’da Varsova Belediyesi, Rusya’nin Varsova Büyükelçiligine bagli bulunan ve mahkeme kararina göre Rusya tarafindan yasadisi sekilde kullanilan bir lise binasina el koydu.

Polonya'da, Rusya'nin Varsova Büyükelçiligine Bagli Okula El Kondu
Polonya Milli Savunma Bakanligi’nin 1953’te Sovyetler Birligi’nin Varsova Büyükelçiligi’ne ücretsiz ve süresiz olarak kullanmasi için verdigi bir bina Polonya ve Rusya arasinda krize neden oldu. Varsova Belediyesi, Rusya’nin Varsova Büyükelçiligi çalisanlarinin ve askeri görevlilerinin çocuklarinin lise egitimi aldigi Kielecka Sokak, 45 numarada bulunan binaya iliskin sözlesmeyi 2010 yilinda uzatmayarak büyükelçilikten binayi tahliye etmesini istedi. Rusya ise söz konusu binanin diplomatik temsilcilik binasi oldugunu ileri sürerek tahliye kararini reddetti. Varsova Belediyesi konuyu yargiya tasirken, yillar süren davada karar çikti. Mahkeme, Rusya’nin okulu tahliye etmesini ve binanin Polonya hazinesine devredilmesine karar verdi. Yasal sürenin sona ermesine ragmen binanin bosaltilmamasi üzerine dün Varsova Belediyesi görevlileri, icra memurlari ve polis esliginde okula gelerek binanin tahliye edilmesini talep etti.

Tahliyeye reddettiler

Varsova Belediye Baskani Yardimcisi Tomasz Bratek içeride bulunan kisilerin binayi bosaltmayi reddetmeleri üzerine görevlilerin zor kullanmak zorunda kaldigini ve kilitli kapilarin çilingir yardimiyla açilarak içeriye girildigini söyledi.

Es zamanli olarak Rusya’nin Varsova Büyükelçiligi ile yapilan görüsmeler neticesinde okuldaki lojmanda kalan 27 kisi binayi bosaltarak, büyükelçiligin gösterdigi bir baska adrese tasinmayi kabul etti.

Moskova yanit verecek

Okul binasina el konulmasinin ardindan Rusya’nin Varsova Büyükelçiliginde görevli Andrej Ordasz yaptigi açiklamada, ögrencilerin egitiminin kesintiye ugramaksizin devam edecegini söyledi.

Tahliye isleminin ardindan Rus medyasina konusan Rusya’nin Varsova Büyükelçisi Siergiej Andriejew ise okula el konuldugu için Moskova’nin Varsova’ya karsilik verecegini ifade etti.

Varsova Belediyesi, söz konusu binayi yapilacak incelemelerin ardindan önümüzdeki yil okul olarak kullanima sunmayi planliyor.
Kaynak: İHA