Fabrikalarda 'Güvenli Lojistik' Saglayan Yapay Zekali Robot TEKNOFEST Finalinde

Fabrikalarda karsilasilan insan kaynakli hatalari en aza indirmek ve güvenli bir lojistik saglamak için yapay zeka ile tasarlanan yük tasima robotu, TEKNOFEST Havacilik Uzay ve Teknoloji Festivali Sanayide Dijital Teknolojiler Yarismasi finalisti olmaya hak kazandi.

Fabrikalarda 'Güvenli Lojistik' Saglayan Yapay Zekali Robot TEKNOFEST Finalinde
Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST), Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin yürütücülügünde bu yil yeniden Istanbul Atatürk Havalimani’nda düzenleniyor. 102 farkli kategoride yarismalarin yapildigi TEKNOFEST’te “Sanayide Dijital Teknolojiler Yarismasi” finalistleri belirlendi. Dogus Üniversitesi ROBODOU Teknoloji Takimi, ürettigi yük tasima robotu RB-ANT 5.0 ile adini finalistler arasina yazdirdi.

Gaz, yangin ve engel sensörleri ile lojistikte güvenlik saglanacak

Fabrikalarda ve depolarda belirli yükleri kendisine atanmis yollarda tasimak üzere ögrenciler tarafindan gelistirilen yük tasima araci, agir sanayide karsilasilan insan kaynakli hatalari en aza indirmek amaciyla tasarlandi. Çizgi takibiyle QR’dan aldigi bilgiye göre ürünleri A noktasindan B noktasina tamamen otonom bir sekilde tasiyabilen robot, gaz, yangin ve engel sensörleri gibi güvenlik önlemlerini de barindiriyor.

Danismanligini Ögr. Gör. Ibrahim Evkay, kaptanligini Makine Mühendisligi 4’üncü sinif ögrencisi Emircan Kömürcü’nün üstlendigi ROBODOU Teknoloji Takimi yayinladigi mesajda su ifadeleri kullandi:

“Robot, fabrikalarda ve depolarda belirli yükleri kendisine atanmis yollarda tasimak üzere üretildi. Kendi yazilimi sayesinde tamamen otonom hareket edebilen robot, yapay zekâ algoritmasi ve devresi sayesinde engelleri tespit eder ve etrafindan dolasarak görevlerini tamamlar. Robotun güvenligi için gaz ve sicaklik sensörleri bulunur ve olasi yangin veya zehirli gaz durumlarinda yapay zekâ algoritmasi uyari sistemleri araciligiyla etrafindaki çalisanlari ve komuta merkezini bilgilendirir. ROBODU Teknoloji Takimi, RB-ANT 5.0’in basarisiyla gurur duyuyor ve TEKNOFEST’te finale kalmis olmaktan mutluluk duyuyor. Bu tür teknolojik gelismeler, endüstrinin dijital dönüsümüne katkida bulunurken, ülkemizin de teknolojik ilerlemesine destek oluyor.”

“Robotun kullanimini artirmayi hedefliyoruz”

Bu teknolojinin Endüstri 4.0’in Türkiye’ye gelmesiyle birlikte birçok fabrikada kullanilmaya baslandigini ancak çok yaygin olmadigini ifade eden Emircan Kömürcü, “Fabrikalarda kullanilacak düzeyde bir robot ürettik. Robotun yazilimlari ve elektronik aksamlari degistirilmeden yalnizca motorlari güçlendirilerek, yük tasima kapasitesi artirilabiliyor. Yani robotun islevini bütün fabrikalara uygun hale getirebiliyoruz. Ayni zamanda robotun kullanim yayginligini artirmak için henüz fikir asamasinda olan bir proje daha düsünüyoruz. Türkiye’de bu teknolojiyi yayginlastirmak için bir filo girisimi fikrimiz var. Ürünün fabrikalara kiralanabilecegini düsünüyoruz” dedi.

Robotun teknik özelliklerini de anlatan Kömürcü, sunlari söyledi:

“Robotumuzun önünde bir kamera var. Bu kamera sayesinde robot fabrikalarda kullanilmasi gereken çizgilerin takibini sagliyor. Ayni zamanda bir de ‘lider kamera’ bulunuyor. Bu kamara etraftaki engelleri 360 derece algilayarak bir haritalandirma yapiyor ve engellerden kaçabiliyor. Bir de QR okuyucumuz var. Bununla da robot bilgi aliyor. Yani hangi ürünü nereye birakacagini QR ile robota ögretmis oluyoruz. Robotta bu bilgiyi uyguluyor ve fabrika içinde güvenli lojistigi sagliyor.”
Kaynak: İHA