Maden Faciasi Davasinda 8 Saniktan Müessese Müdür Yardimcisina Tahliye Karari

Bartin’da 43 madencinin hayatini kaybettigi patlamaya iliskin davada 8 tutuklu saniktan 7’sinin tutukluluklarinin devamina, Müessese Müdür Yardimcisi Salih Atmaca’nin adli kontrol karariyla tahliyesine karar verildi.

TTK Amasra Müessese Müdürlügünce isletilen maden ocaginda 14 Ekim 2022 tarihinde -300 kotunda meydana gelen ve 43 madencinin hayatini kaybettigi patlamaya iliskin 8’i tutuklu toplam 23 sanigin yargilandigi davada 1. celse tamamlandi. Bartin Adliyesinde olusturulan özel salonda görülen, 25 Nisan Sali günü baslayan ve 4 gün süren davanin 1. celsesini müsteki ve sanik avukatlarinin yani sira sehit madenci yakinlari da takip etti.

Bartin Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan ve Bartin Agir Ceza Mahkemesi tarafindan kabul edilen iddianamede; tutuklu saniklardan Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Isletme Müdürü Selçuk Ekmekci, Is Güvenligi ve Egitim Basmühendisi Volkan Soylu ve Basmühendis Mehmet Tural hakkinda 42 kez "olasi kastla öldürme" suçundan 1050 yila kadar, "olasi kastla yaralama" suçundan da 12 yila kadar olmak üzere toplamda 844 yil 16 aydan 1062’ser yila kadar hapsi istenildi.

Diger 4’ü tutuklu 19 sanik hakkinda ise, "bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne ve yaralanmasina neden olma" suçundan 2 yil 8 aydan 22 yil 6’sar aya kadar hapsi istenildi. Davanin ilk gününde 195 sayfalik iddianamenin bilirkisi raporunun da içerisinde yer aldigi özeti okundu.

Iddianamenin okunmasinin ardindan tutuklu saniklarin savunmalarina geçildi. 4 gün süren 1. celsede tutuklu saniklar; Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Isletme Müdürü Selçuk Ekmekci, Is Güvenligi ve Egitim Basmühendisi Volkan Soylu, Basmühendis Mehmet Tural, Müessese Müdür Yardimcisi Salih Atmaca, Emniyet Mühendisi Sahan Kahraman, Kartiyelerden Sorumlu Maden Mühendisi Levent Aydin ve Kartiyelerden Sorumlu Maden Mühendisi Ibrahim Aydin Mengeç savunmalarini tamamladi.

Tutuklu saniklarin savunmalarini tamamlamalarinin ardindan Savci 1. Celse itibariyla durusma mütalaasini açiklayarak, tutuklu saniklarin mevcut tutukluluk halinin devamina, müsteki vekillerinin davaya katilma talebinin müsteki beyanlarinin alinmasindan sonra degerlendirilmesine, Genel Maden Isçileri Sendikasinin davaya müdahillik talebinin kabulüne karar verilmesini talep etti. Müsteki avukatlari saniklarin tutukluluk hallerinin devamini, sanik avukatlarinin da müvekkillerinin beratini talep ettigi davada mahkeme ara kararlarini açikladi.

Verilen ara kararla tutuklu saniklardan Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Isletme Müdürü Selçuk Ekmekci, Is Güvenligi ve Egitim Basmühendisi Volkan Soylu, Basmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Sahan Kahraman, Kartiyelerden Sorumlu Maden Mühendisi Levent Aydin ve Kartiyelerden Sorumlu Maden Mühendisi Ibrahim Aydin Mengeç’in tutukluklarinin devamina, Müessese Müdür Yardimcisi Salih Atmaca’nin ise yurt disi çikis yasagi ve adli kontrol sartiyla serbest birakilmasina karar verildi.

Kararin açiklanmasi sirasinda adli kontrol sartiyla serbest birakilan Salih Atmaca bayginlik geçirdi. Bazi Barolar, Meslek Örgütleri ve Derneklerin davaya müdahillik talepleri reddedilirken Genel Maden Isçileri Sendikasinin davaya müdahillik talebi kabul edildi. Davanin 2. celsesinde adli kontrol sarti ile saliverilen ve tutuksuz yargilanan 15 sanigin savunmalari ve müsteki yakinlarinin beyanlari alinacak. Davanin 2. celsesi 3 Mayis Çarsamba günü alinmaya baslanacak.
Kaynak: İHA