Uzmani Uyardi Açiklamasi Dijital Varliklar Kayit Altina Alinmali

Bilisim Uzmani Hakan Topuzoglu, dijitallesme ile gelen dijital varliklar ile ilgili verdigi bilgilerde, kayit altinda olmayan varliklara olasi bir durumda ulasilmasinin mümkün olmadigini söyleyerek, “Dijital varliklar da e-Devlet sistemine islenerek miras olarak birakilmali” dedi.

Uzmani Uyardi Açiklamasi Dijital Varliklar Kayit Altina Alinmali
Kayit altina alinmayan dijital varliklara hak sahibi öldükten sonra erisimin olmayacagini söyleyen Bilisim Uzmani Hakan Topuzoglu, “6 Subat’ta meydana gelen deprem sonucunda tüm ülke olarak gerçekten çok sikintili bir süreç atlatilmaya çalisiliyor. O dönem için de bir bilisim uzmani olarak olaya baktigimiz zaman fark ettik ki dijital varliklarin kayit altina alinmamasindan dogan kayiplar diyebiliriz. Dijital varliklar neler dersek de alan hatlari, internet alanlari, sunucular ya da internet üzerinde sahip oldugumuz birtakim degerler diyebiliriz. Bunlar hiçbir yerde kayit altinda olmadigi için, ne yazik ki hak sahibi vefat ettigi anda mirasçilarin bu konuda bir iddiada bulunmalari mümkün olmuyor. Bu konuda da su yol izlenmeli; alan adi tescili yapan firmalar var. Öncelikle sunu ifade etmek istiyorum, bu konuda sadece Türkiye merkezli, Türkiye’de ofisi olan firmalar tercih edilmeli ve devlet de bu konuda bir düzenlemeye gitmeli. Bu siteler e-Devlet’e baglantili halde olarak e-Devlet üzerinden de sahip oldugumuz dijital varliklar görüntülenebilerek ayni sekilde normal varliklar gibi miras birakilabilmeli” dedi.

Topuzoglu, özellikle dijitallesmede de yerli ve milli ürünlerin kullanilmasinin çok önemli oldugunu söyleyerek, “Mesela bir sirket düsünün, en son depremde birçok firma ne yazik ki kapandi ve sikinti yasadi. O sirketi siz mirasçi olarak devralabilirsiniz ama bu sirketin bir web sitesi var. Ayni sekilde sahip oldugu lisanlar, hatlar var. Bunlari ispat edemiyorsunuz ve isi yürütmekte zorluk çekilecektir. Mesela çok ziyaret edilen bir haber sitesi var ve bu sitenin size ait oldugunu ispat etmenin bir yolu yok. Sadece o panele girildigi zaman görülebiliyor ama o panele giris bilgileri yoksa hiçbir sekilde erisimi de mümkün olmayacaktir. Burada yerli ve milli sistemlerin daha çok kullanilmasi önemli. Ayni sekilde haritalar dahi degisti ama hizli bir sekilde güncellenmedigini görüyoruz. Eger yerli ve milli harita sistemimiz olsaydi belki oradaki sokaklar daha rahat güncellenebilirdi. Bu tür durumlarda ’Bu kadar sikintinin içinde bir de dijitallesmeyle mi ugrasacagiz?’ tarzi bir yaklasim sergilenmemesi gerekiyor. Çünkü daha büyük sorunlarin dijitallesememekten kaynakli ortaya çikabilecegini düsünüyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA