Atakum'da Mahalle Afet Gönüllüleri Ekipleri Kuruluyor

Atakum Belediyesi ve Türkiye’nin önemli sivil toplum kuruluslarindan birisi olan MAG AME ile egitim is birligiyle Atakum’da Mahalle Afet Kurullari kurulmasi için ilk adim atildi. Egitimler sayesinde her mahallede Mahalle Afet Kurullari kurulurken Atakum’a bir Afet Egitim Merkezi de kazandirilacak.

Atakum'da Mahalle Afet Gönüllüleri Ekipleri Kuruluyor
Atakum Belediyesi afet konusunda bilinçlenme ve gönüllülerin de destegiyle olasi bir afet durumunda yapilmasi gerekenleri bilimsel yöntemlerle ele alan Türkiye’nin önemli sivil toplum kuruluslarindan birisi olan Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Dernegi (MAG AMEDER) ile egitim ve is birligi için ilk adimlari atti. Projeyle birlikte gönüllü belediye personeli ve yurttaslarin alacagi Mahalle Afet Gönüllüsü - (MAG) egitimi sonrasinda her mahallede Mahalle Afet Kurullari kurulacak, Mahalle Afet Gönüllüsü egitimi sonrasinda ileri seviye egitime katilmak isteyenler ise Acil Müdahale Egitimine (AME) katilarak Acil Müdahale Ekibine girerek AFAD’ a akredite olabilecektir. Bu proje ile Atakum’a sürekli egitim imkani saglayacak Afet Egitim Merkezi’nin kazandirilmasi hedefleniyor. Ayrica Atakum Belediyesi’nde kurulacak olan Afet Isleri Müdürlügüyle de afetlere yönelik çalismalar tüm mahallelere yayilarak bilinçlendirme alanini güçlendirilecek.

MAG AME nedir?

Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Dernegi kendi ilçesinde ya da yakin bölgesindeki deprem, sel, yangin trafik, toprak kaymasi, bina çöküntüsü gibi afet ve acil durumlara ilk müdahale kapasitesini arttirmak amaciyla kurulmustur. Ihbari aldigi andan itibaren ekibi ile birlikte en hizli sekilde olay yerine ulasir basta çevre güvenligi olmak üzere bilgi toplama ilk müdahale gibi çalismalari gerçeklestirir. Profesyonel ekiplerle is birligi içinde koordineli bir sekilde çalisir. Müdahale kapasitesini gerek ekipman gerekse egitim ile sürekli en üst düzeyde tutar. Her ay düzenli olarak egitimlerini gözden geçirir. Güncellemelerini yapar. Ekibindeki diger arkadaslari ile düzenli olarak diyalog halinde olur. MAG Acil Müdahale Ekibi üyeleri kendi mahalleleri ile baglantilarini kaybetmezler. Büyük çapli afetlerde kendi mahallelerindeki MAG ekibinde görev alacaklarinin bilinciyle mahallelerindeki MAG çalismalarina düzenli olarak katilirlar. Mahallesi talep ettiginde ekibi ve çalismalari ile ilgili bilgileri paylasirlar.

Ilk egitimler belediye personeline

Afet konusunda toplumu bilinçlendirme ve egitmeye önce kendi personelinden baslayan Atakum Belediyesi gönüllü 27 kisinin katilacagi 36 saatlik egitim programi gerçeklestirilecek. 24 saat pratik, 12 saat de teorik egitimlerin olacagi programda gönüllü belediye personeli “Afet Bilinci”, “Hafif Arama Kurtarma”, “Afet Psikolojisi”, “Temel Yangin Söndürme”, “Ilk Yardim”, “Afet Haberlesmesi (Telsiz Egitimi)” ve “Tatbikatlar” basliklarinda MAG AME’nin uzman egitmenlerinden dersler alacak. Ayni egitimler Atakum’un tüm mahallelerinde de gönüllülere verilerek her mahallede birer Mahalle Afet Gönüllüleri Ekibi kurulmasi saglanacak.

Afet Isleri Müdürlügü kuruluyor

Afetle mücadelede kentin ihtiyaç duyacagi tüm çalismalari bilimsel yöntemlerle yürütmek üzere altyapi çalismalarini sürdüren Atakum Belediyesi, Afet Isleri Müdürlügü kurulmasi için de kollari sivadi. Atakum Belediye Meclisi’nde görüsülerek kurulmasi resmi olarak karara baglanacak müdürlük çalismalari sayesinde Atakum Belediyesi’nin afetle mücadeleye yönelik tüm çalismalari kentin her bölgesine yayilacak. Afetlere yönelik egitimlerin devamliligini saglamak için de Atakum Belediyesi Afet Egitim Merkezi kente kazandirilmasi hedefleniyor. Her dönem egitim faaliyetlerinin sürecegi merkez sayesinde Atakum’da afetler konusunda farkindalik çalismalari yapilarak genis kitlelere egitim verilecek.
Kaynak: İHA