Akademisyenlerin 'Teshis Bavulu'na 2 Milyon TL'lik Destek

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi akademisyenlerinin gelistirdigi proje kapsamindaki “Teshis Bavulu”, TÜBITAK ARDEB tarafindan yaklasik 2 milyon TL destek almaya layik görüldü.

Akademisyenlerin 'Teshis Bavulu'na 2 Milyon TL'lik Destek
Türkiye’de tarimsal arastirma-gelistirme (AR-GE) ve yenilik ekosistemine sunulan imkânlarin çikti odakli ve bütüncül olarak yönetilmesi amaciyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) ile Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü (TAGEM) arasinda yapilan is birligi çerçevesindeki “1003-Tarimsal Arastirmalar Ortak Çagrisi” kapsaminda TÜBITAK Arastirma Destek Programlari Baskanligina (ARDEB) önerilen projelerin bilimsel degerlendirme islemleri tamamlandi.

Çagri kapsaminda önerilen 192 proje önerisinden 186’si bilimsel degerlendirmeye alinirken 28 proje önerisinin desteklenmesine karar verildi.

Bu dogrultuda OMÜ’ye ait desteklenen tek proje özelligine sahip “Infeksiyöz Pankreatik Nekroz Virüsü ve Viral Hemorajik Septisemi Virüsüne karsi Nükleik Asit Bazli Dupleks Yatay Akiskanli Tani Kiti Gelistirilmesi” baslikli proje yaklasik 2 milyon TL’lik bütçeyle destek programina alindi.

Fikrî mülkiyet haklarinin, Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalindan Prof. Dr. Harun Albayrak ve Dr. Ögr. Üyesi Cüneyt Tamer’e ait oldugu AR-GE projesinin ekibinde ayrica Prof. Dr. Zafer Yazici, Prof. Dr. Semra Gümüsova, Dr. Aras. Gör. Bahadir Müftüoglu, Aras. Gör. Hanne Nur Kuruçay, Aras. Gör. Seda Gözel de yer aliyor. Projede yani sira, Tarim ve Orman Bakanligi paydasi olarak Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlügünden Dr. Hamza Kadi ile veteriner hekimler Fatih Dogan ve Serdar Yildirim görev alacak. Projeyle olusturulacak ‘Teshis Bavulu’, sahadaki önemli viral, yani balik hastaliklarinin hizli ve güvenilir teshisine olanak saglayacagi belirtildi. 36 ayda tamamlanmasi planlanan proje sonucunda teshis kiti kullanilarak bir bavul hazirlanmasi hedefleniyor. Söz konusu bavul, bir nevi mini mobil laboratuvar islevi görecek ve sahada kolaylikla kullanilabilecek.

Özellikle küçük ölçekli üreticilerin verimliligini arttiracagi söylenen ‘Teshis Bavulu’ ile sahada hizli ve kolay teshis yapilarak enfeksiyöz, yani bulasici etkenler hakkinda erken karar verilebilecegi belirtildi. Bu sayede su ürünleri yetistiriciligindeki viral etkenlerin takibi yapilabilecekken üreticilerin maruz kaldigi ekonomik risklerin ve tehditlerin azaltilmasi yönünde önemli mesafe alindigi ifade edildi.
Kaynak: İHA