170 Yillik 'Çardak Ekmegi' Artik Konteyner Firinda Üretiliyor

Kahramanmaras’in Göksun ilçesine bagli Çardak Mahallesi’nde sadece kadinlarin islettigi firinlarda 170 yildir lezzeti hiç degismeden üretilerek sofralari süsleyen ‘Çardak ekmegi’, depremden sonra konteyner firinda yapiliyor.

170 Yillik 'Çardak Ekmegi' Artik Konteyner Firinda Üretiliyor
6 Subat’ta yasanan ve yüzyilin felaketi olarak nitelenen depremlerin en çok hasar verdigi yerlerden biri de Göksun ilçesinin kirsal mahalleleri oldu. Ilçeye bagli Çardak Mahallesi’ndeki evlerin de büyük bölümü yikildi. Çeçen kökenli vatandaslarin yasadigi mahalleyle özdeslen ‘çardak ekmeginin’ yapildigi ve sadece kadinlarin islettigi toprak firinlar da deprem nedeniyle yikildi. Mahallede 170 yildir ayni sekilde sadece un, tuz ve su kullanilarak üretilen buzdolabinda 6 ay boyunca muhafaza edilebilen bu özel ekmek yapma gelenegini devam ettirmek için hayirseverlerin destegi ile konteyner firin kuruldu. Mahalledeki kadinlar da imece usulüyle hamur teknelerinin ve tezgahinin basina geçerek, bir kez tadanin lezzetinin müdavimi oldugu ‘Çardak ekmegini’ üretmenin telasina düstü. Toprak olmasa da modern firinda pisirilen ekmekler, mahalle halkinin sofrasina geldi.

"Kollarimizi sivayip ekmek üretmeye basladik"

Konteyner firinda gönüllü olarak ekmek üreten Ayse Gülseren, Çardak ekmeginin, 2 asra yakin bir süredir devam ettirilen gelenek oldugunu söyledi.



Çardak ekmeginin, yalnizca kadinlarin çalistigi firinlarda yapildigini belirten Gülseren, “Mahallemizde çok sayida firin vardi. Topraktan yapilan bu firinlarda kadinlar tarafindan Çeçen mutfak kültürü ile özdeslesen bu ekmek üretilirdi. Sadece un, tuz ve su kullanilarak üretilen bu ekmegin yapildigi firinlar depremde yikildi. Biz de kültürümüzün ve mutfaklarimizin vazgeçilmezi olan ekmegi üretmek istedik. Devletimizin ve hayirseverlerin destegi ile mahallemize konteyner firin kuruldu. Biz de kollarimizi sivayip ekmek üretmeye basladik” dedi.

Günlük 400-500 ekmek ürettiklerini dile getiren Gülseren, “Atalarimiz buraya geleli 170 sene olmus. Halkimiz önceleri 1 haftalik ekmek yapi onunla geçimlerini sagliyorlarmis. Daha sonra kadinlar bu isi devraldi. Kadinlarin çalistigi firinlarda bu ekmek üretiliyordu. 170 yillik bir geçmisi var Çardak ekmeginin. Firinlar depremde hasar gördü ve çalismiyor. Çardak ekmegini burada ayni sekilde halkimiza sunuyoruz. Deprem nedeniyle burada kalanlara ekmek dagittik. Günlük 400-500 ekmek çikariyoruz. Tüm depremzedelere yetsin diye belirli miktarda veriyoruz” seklinde konustu.

Ekmegi ücretsiz olarak dagittiklarini vurgulayan Gülseren, “Ekmekten herhangi bir ücret almiyoruz. Halkimiz zaten zor sartlarda yasiyor. Zor durumlar. Bizim de bir faydamiz olsun diye çalisiyoruz” ifadelerini kullandi.

Ekmek alan bir mahalle sakini ise “Maalesef depremden dolayi bütün firinlarimiz uçtu. Simdi de konteyner firin yapildi. Bacilarimiz burada çalisiyorlar Allah razi olsun. Burada hizmet veriyorlar. Biz de ekmegimizi buradan aliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA