Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Ani Hava Degisimlerine Dikkat'

Ortadan kalktigi düsünülen Kovid-19 vakalarina günümüzde de rastlandigini söyleyen Iç Hastaliklari Uzmani Doktor Murat Ülgey, ani hava degisimlerinde görülen ve damlacik yoluyla bulasan enfeksiyonlardan korunmak için kalabalik yerlerden uzak durulmasi ve maske takilmasinin önemli olduguna dikkat çekti.

Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Ani Hava Degisimlerine Dikkat'
Sicakliklarin bir gün yüksek bir gün düsük olmasi hastaliklara davetiye çikariyor. Uzun süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sicakliklarinda görülen ani degisiklik vatandaslari sok ediyor.

Geçtigimiz haftalarda hava sicakliklarinin 20 derecenin üstüne çikmasiyla birlikte vatandaslar yazlik kiyafetlerle dolasmaya baslamisti. Yalanci bahara aldanan vatandaslar, ani hava degisikligi karsisinda ne giyecegini sasiriyor.

Geçis mevsiminde gece gündüz arasindaki isi farklarinin hastaliklara davetiye çikardigini söyleyen Iç Hastaliklari Uzmani Doktor Murat Ülgey, bu durumda basinda üst solunum yolu enfeksiyonu, nezle, grip, zatürre ve bronsit gibi hastaliklarin ortaya çiktigini belirtti.

"Iki ana noktaya dikkat"

Bu dönemde beslenme ve kiyafet seçimi gibi iki ana noktaya dikkat edilmesi gerektigini aktaran Uzman Dr. Ülgey, kiyafet seklinde inceden kalina dogru olmak üzere kat kat giyim, beslenmede ise vitamin açisindan zengin meyve ve sebze agirlikli olmasina özen gösterilmesi gerektigine vurgu yapti.

Kiyafet seçiminin önemine iliskin açiklamada bulunan Uzman Dr. Ülgey, "Gündüz ve gece arasinda isi farklarinin olmasindan dolayi üsütmeye ve vücut direncinin kirilarak enfeksiyonlarin ortaya çikmasina yol açacagindan mutlaka bu dönem için kat kat giyim sekli uygulanmalidir. Kat kay giyim sekli, inceden kalina dogru bir kiyafet seçimidir. Sabah ve aksam saatlerinde kalin kiyafetler, gün içerisinde ise daha ince kiyafetlerle isi farkinin vücuda zarar vermesini engelleriz" dedi.

Beslenmede özellikle dikkat edilmesi gereken noktanin vitamin açisindan zengin meyve ve sebze agirlikli gidalar tüketilmesinin çok önemli oldugunu belirten Uzman Dr. Ülgey, bu meyve ve sebzelerin basinda brokoli, ispanak ve pirasa gibi sebzeler, portakal ve mandalina gibi C vitamini yüksek meyveler geldigine degindi.

"Eskiden adam boyu kar olurdu"

Eskiden kar yagisinin adam boyu oldugunu belirten Vatandaslardan Ali Dirik, bu sene ne kar, ne yagmur dogru düzgün kis olmadigini ve havalarin sürekli degiskenlik gösterdigini söyledi.

Kaynak: İHA