Nilüfer'de 'Toplanamayan Toplum' Atölyeleri Basladi

Nilüfer Belediyesi’nin baslattigi yeni söylesi dizisi “Toplanamayan Toplum” atölyesine katilan Murat Ersen, ilk oturumda, klasik ve modern siyaset felsefesinde toplumun kurulusu ile büyük düsünürlerin bu konudaki teorilerine degindi.

Nilüfer'de 'Toplanamayan Toplum' Atölyeleri Basladi
Çesitli disiplinlerde düzenledigi atölyelerle, katilimcilara kendilerini gelistirme firsati sunan Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Müdürlügü, yeni bir söylesi dizisi baslatti. Felsefeci, çevirmen ve editör Murat Ersen’in katilimiyla düzenlenen “Toplanamayan Toplum” atölyelerinde toplum ve ortaklik kavramlarina, farkli pencerelerden bakiliyor.

Misi’deki Edebiyat Müzesi’nde düzenlenen Toplanamayan Toplum atölyesinin ilk oturumunda, “Klasik ve modern siyaset felsefesinde toplumun kurulusu”, büyük düsünürlerin bu konudaki teorileri üzerinden bir yandan gevseyen baglari, öte yandan sertlesen sinirlariyla toplum ve ortaklik meselesi ele alindi.

Klasik siyaset felsefesinin, insanin, toplumsal bir varlik oldugu kabulüyle ise basladigini söyleyen Murat Ersen, modern siyaset felsefesinin ise toplumsal sözlesme teorilerine yogunlastigini belirtti.

Ersen,“Tüketim toplumu ve sosyal medya ile birlikte herkesin, kendi isletmecisi ve bir ürün haline geldigi, neo-liberalizm, sagcilik ve popülizmin yükselise geçtigi yeni toplumsal asamada ortakligi kuranin ne oldugunu, ortak bir seyleri olmayanlarin bir arada durabilme ihtimallerini gözden geçirmek, en önemli problemlerden biri olarak görünüyor” dedi.

Murat Ersen, Toplanamayan Toplum atölyelerinde “Insan toplumsal bir varlik midir?”. “Bir toplulugun ya da ortakligin temelinde ne yatar?”, “Ortak bir seyleri olmayanlar bir arada durabilir mi?”, “Tüketim ve gösteri çaginda toplumlar ne haldedir?” sorularina büyük düsünürlerden iktibas yaparak cevap arayacaklarini söyledi.



Toplanamayan Toplum atölyesinin 8 Nisan’da gerçeklesecek ikinci oturumunda “Ortak bir seyleri olmayanlarin ortakligi”, 15 Nisan tarihindeki son oturumunda da “Kontrol ve disiplin toplumu, tüketim toplumu, gösteri toplumu, enformatik, seffaf, yorgun toplum” basliklari konu edilecek.
Kaynak: İHA