Hatay, Adiyaman, Malatya Ve Kahramanmaras'in Depremde Zarar Gören Kent Merkezleri Ayaga Kaldiriliyor

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’un baskanliginda yürütülen Kalkinma Öncelikli Kentlesme (KÖK) Çalismalari toplantisinin ilki Gaziantep Koordinasyon Merkezi’nde gerçeklestirildi.

Hatay, Adiyaman, Malatya Ve Kahramanmaras'in Depremde Zarar Gören Kent Merkezleri Ayaga Kaldiriliyor
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Gaziantep Koordinasyon Merkezi’nde gerçeklestirilen Kalkinma Öncelikli Kentlesme (KÖK) Çalismalari’nin ilk toplantisinda yaptigi konusmasinda “Hatay, Adiyaman, Malatya ve Kahramanmaras’in depremde zarar gören kent merkezleri Kalkinma Öncelikli Kentlesme (KÖK) Çalismalari ile ayaga kaldiriliyor. Çalismalar istihdam, lojistik, egitim, saglik, tarihsel mimari birikim gibi konularda yapilacak. Projelerin her biri bir mimar tarafindan sahiplenilecek ve her ilin kent merkezi bir mimarin imzasini tasiyacak. Ekibimiz ülkemizin yetistirdigi çok kiymetli Türk mimarlar ve sehir planlamacilarindan olusuyor” ifadelerini kullandi.

Toplantiya TOKI Baskani Ömer Bulut, Emlak Konut Genel Müdürü Hakan Gedikli, GYODER Baskani ve Mimar Mehmet Kalyoncu, Mimar Sabri Pasayigit, Mimar Hilmi Güner, Mimar Cem Yilmaz, Mimar Bünyamin Derman, Mimar Ugur Özgüven katildi.

KÖK Çalismalari ile Hatay, Adiyaman, Malatya ve Kahramanmaras’in depremde zarar gören kent merkezleri yeniden insa edilecek. Bu çerçevede yil boyunca istihdam, lojistik, egitim, saglik, tarihsel mimari birikim gibi konularda çalismalar yapilacak.

“Projelerin her biri bir mimar tarafindan sahiplenilecek ve her ilin kent merkezi bir mimarin imzasini tasiyacak”

Toplantiya baskanlik eden Kurum, “Tarihi ve kültürel birikimimizin devamliligini, ekonominin, ticaretin ve sosyal yasamin sürdürülebilirligini saglayarak kent merkezlerimizi yeniden insa edecegiz” ifadelerini kullandi. KÖK Çalismalari çerçevesinde yapilan ilk toplantida Adiyaman, Hatay, Kahramanmaras ve Malatya da yapilacak yeniden insa, restorasyon ve mekansal planlama çalismalarinin master planlari üzerinde çalisildi. Bir yillik süreçte hayata geçirilmesi planlanan projelerin her biri bir mimar tarafindan sahiplenilecek ve her ilin kent merkezi bir mimarin imzasini tasiyacak.

“Köklerimize sahip çikarken, kalkinma yolculugumuz da kesintisiz devam edecek”

Bakan Kurum, fay hatlarinin yakininda bulunan alanlari genis parklara, açik hava spor ve eglence merkezlerine dönüstüreceklerini belirterek, “Kent merkezlerimiz, 11 ilimizin de hayatiyeti için çok önemli ve son 21 yilda basariyla bu noktaya getirdigimiz kalkinma yolculugumuzun kesintiye ugramamasi için öncelikli olarak ayaga kaldirilmasi gerekiyor. Mimari açidan geçmisin izlerini tasiyan ve pek çok tarihi binaya ev sahipligi yapan kent meydanlarini, caddelerini, sokaklarini birer birer uzmanlarimizla mercek altina aliyor, mimari tarzlar konusunda bize ilham verecek tarihi binalari tespit ediyor ve her bir sehrimizin genelinde uygulayacagimiz sehir planlama yaklasimini kararlastiriyoruz“ ifadelerini kullandi.

“Ekibimiz ülkemizin yetistirdigi çok kiymetli Türk mimarlar ve sehir planlamacilarindan olusuyor”

Yapilacak çalismanin, ülkemizin çok degerli mimarlarinin yetkinliklerini ortaya koyma imkani bulacagi bir proje olarak dünya literatürüne girecek nitelikte tasarlandigina dikkati çeken Bakan Kurum, “Bundan 20 yil önce böyle bir proje için Alman, Fransiz, Amerikali mimarlarin adi geçerdi ama bugün ülkemizin yetistirdigi çok kiymetli mimar ve sehir planlamacilarla çalisarak dünyaya basari öyküsü olarak gösterebilecegimiz isler yapabilecek durumdayiz” dedi.

Bakan Kurum, hem kadim Anadolu medeniyetlerinin besigi hem de, çarsilari, camileri, diger inanç gruplarinin ibadethaneleri, konaklari, meydanlariyla dünya turizminin de cazibe merkezi olan kent merkezlerinde de es zamanli olarak eylem planina geçtiklerini ifade etti.

Yil boyunca KÖK Çalismalari’na araliksiz olarak devam edeceklerini belirten Bakan Kurum, özel sektör ve kamu kurumlarinin temsilcilerinin katilimiyla düzenlenecek ikinci KÖK çalismasinin önümüzdeki hafta Istanbul’da gerçeklestirilecegini söyledi.



“Risk Kalkani Modeli de çalismalarina hiz kesmeden devam ediyor”

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, bir diger projesi olan Risk Kalkani Modeli Çalismalari’na da hiz kesmeden devam ediyor. 3 Mart’ta baslayan proje de Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri ve uzmanlariyla, basta deprem bölgesi olmak üzere tüm Türkiye geneli için deprem ve iklim degisikligine bagli afetlere hazirlik konusunda afet öncesi, afet ani ve afet sonrasi için eylem planlari hazirlaniyor. 31 Mart - 1 Nisan tarihleri arasinda Risk Kalkani Bilim Kurulu üyelerinin de deprem bölgesinde incelemeler yaptigini belirten Bakan Kurum, 7 Nisan Cuma günü Dolmabahçe Sarayi’nda yapilacak bir toplantiyla çalismalarin detaylandirilacagini bildirdi.

“KÖK Çalismalari çok büyük bir takim çalismasi“

Bu arada çalismalarda görev alan Mimar ve Sehir Planlama Uzmani Cem Yilmaz, kök kelimesinin kelime anlamiyla geçmisi ifade ettigini belirterek, “Kentlerdeki mekanlarin da köklerini aramak bizim tarihimize bakmak, bunu bireyde toplumun hafizasiyla özlestirip köklere dönüp hafizayi yenilemek ve yeniden olusturmak çok önemli o nedenle çok anlamli buluyorum“ dedi.

“Türkiye için çok önemli bir çalisma“

Mimar ve Sehir Planlama Uzmani Sabri Pasayigit ise KÖK Çalismalari’nin çok büyük bir takim çalismasi oldugunu ifade ederek, “Simdiden biz 25 kisi üniversitelerle çalismalarimiza basladik. Bütün yaptigimiz çalismalari, sehirle, sehir paydaslariyla paylasacagiz. En dogruyu bulacagimiza inaniyorum. Türkiye için çok önemli bir çalisma. Sehirlerin 50 yillik gelecegini bu sekilde toplumsal birliktelikte verecegimize inaniyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA