Deprem, Tarihi Hamamin Kubbe Pencerelerini Ortaya Çikardi

Kahramanmaras’ta 16. yüzyilin ortalarinda yapildigi tahmin edilen Pasa Hamami’nin kubbe üzerinde yer alan dairesel pencereleri depremle birlikte ortaya çikti. Kus bakisi ortaya güzel bir görüntü çikti.

Deprem, Tarihi Hamamin Kubbe Pencerelerini Ortaya Çikardi
Dulkadiroglu ilçesi Kurtulus Mahallesi’nin sinirlarinda yer alan Osmanli döneminden kalan ve en az 400 yillik oldugu tahmin edilen hamam, 6 Subat tarihinde Pazarcik ve Elbistan merkezli 2 büyük depremin ardindan bazi hatlari da topraklarin içe çökmesiyle gün yüzüne çikti. Dron ile havadan görüntülenen hamamin ortasindaki dairesel alanin daha önce yapilan çalismalarla ortaya çikartildigi diger pencere olarak kullanilan 6 dairesel pencerenin ise depremle ortaya çiktigi ifade edildi. Pasa Hamami olarak bilinen hamamin zamaninda Yahudiler tarafindan da kullanildigi, 1952 yilinda ana kubbesinin çökmesiyle zamanla yikintilarin olusup kullanilamaz hale geldigi belirtildi.

1952’den bugüne kadar bir kismi yikilmis mahallenin ortasinda harabe olarak kalan ve 400 yila askin bir tarihe sahip olan hamam geçtigimiz yillarda ortaya çikartilmaya baslanmis ama devami gelmemisti.

Atil kalan hamamin hem Kahramanmaras hem de mahalle için önemli bir yeri oldugunu ifade eden Yasar Ibrikçi, “Biz çocukken gelip burada yikanirdik. Esas Pasa Hamami burasiydi, bu mahallenin halki bu hamama gelirdi. Eskiden o kadar hamam yoktu ve burasi da olan hamamlarin arasinda en iyisi oldugu için ondan dolayi adi Pasa Hamami olmus. Dönemin kadilari yikanmak için hep buraya gelirmis” dedi.

Kaynak: İHA