Bozüyük'te 2. Inönü Zaferinin 102. Yil Dönümü Nedeniyle Anma Programlari Düzenlendi

Ikinci Inönü Savasi’nin 102. yil dönümü nedeniyle Bozüyük’te Metristepe Aniti ve Bozüyük Inönü Savaslari Sehitligi’nde anma programlari düzenlendi.

Bozüyük'te 2. Inönü Zaferinin 102. Yil Dönümü Nedeniyle Anma Programlari Düzenlendi
Ögle saatlerinde Metristepe Aniti’nda baslayan programda, saygi durusunda bulunularak Istiklal Marsi okundu ve saygi atisi yapildi. Daha sonra Bilecik Vali Yardimcisi Akgün Corav tarafindan Seref Defteri imzalandi. Akpinar Mahallesi’nde bulunan Bozüyük Inönü Savaslari Sehitligi’nde devam eden program protokol üyeleri tarafindan anita çelenk sunulmasi ile basladi.

“Mücadeleyi sürdürmek zorundayiz”

Anma günü ile ilgili siir okunmasinin ardindan konusma yapan Bozüyük Sehit Aileleri ve Gaziler Dayanisma Dernegi Baskani Ismail Topal “Ikinci Inönü zaferi, kurtulus yolunda umutlari canlandirip milletimize moral verirken nihai zafere ulasmanin yolunu açmistir. ’Geçmisini bilmeyenlerin gelecegi olmaz’ özdeyisinin isiginda bize düsen görev, yasanan fedakârliklari yeni nesillere aktararak bu ruhun ve suurun yasamasini saglamaktir. Dün Çanakkale’de oldugu gibi Afrin’de, El-Bab’da, Kandilde Devletimizin bekasi için ayni kararlilik ve duygularla mücadeleyi sürdürmek zorundayiz. Bozüyük Sehit Aileleri ve Gaziler Dernegi olarak üzerimize düsen görevi yapmayi bir borç biliriz” dedi.

“Inönü zaferleri Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulusunun ilk isigidir”

Bozüyük Belediye Baskani Mehmet Talat Bakkalcioglu, yaptigi konusmada “Her yil 1 Nisan’da Inönü savaslarinin yil dönümünü tüm ulusça aniyoruz ama burada bu savaslarda Sehit olanlarin mezarlari basinda kanlarinin suladigi bu topraklar üzerinde yaptigimiz bu anma törenini yasamak, bu olayi doyasiya içimize çekmek bir baska anlam, bir baska deger tasiyor bizler için. Hele bir de neredeyse cephelerinin tamami Bozüyük sinirlarinda yer alan bu savaslarin, bu kürsüde, yöre halki adina anlam ve önemini anlatmak gibi bir göreviniz varsa bugünkü görkem çok daha etkiliyor insani. Türk ulusunun kurtulus mücadelesi sanki bir öykü bir destan gibidir. Ama eger insana çocuklari, gelecek nesillerimiz sorarsa Atatürk’ü 1 Nisanlarin ne demek oldugunu, hele bugünkü gibi PKK ve uzantilari, Hizbullah, Deas, fetö gibi terör odaklari yikmaya çalisiyorsa bu devleti ve vatani ve insan beyninden vurulmusçasina hissediyorsa durumun kötülügünü bu öykü, bu destan bütün gerçekligi ile çarpar titretir insani sicak sicak ve Atatürk’ün gelecek nesillere gençlere söyledigi kelime kelime çinlar kulaklarinda insanin. Sanki gelecegi görmektedir Yüce Önder gençlige seslenirken ama Yüce Önderimiz; burada yatan yüzlerce sehidimiz huzurunda, Türk yurttaslari ve nesilleri olarak söz verir and içeriz ki atalarimizin kanlari pahasina kazanilan bu topraklari ve bize emanet ettigin bölünmez ve bütün laik Türkiye Cumhuriyetini kanimizin son damlasina kadar koruyacagiz. Demokrasimizi senin ilkelerini ve devrimlerini savunacagiz sonuna dek. Ülkemizi parçalamak için kim ne yaparsa yapsin, kim gaflete düserse düssün içinde bulundugumuz imkân ve serait ne olursa olsun bir an bile düsünmeksizin görevdeyiz ve senin söyledigin gibi laik Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktir” ifadelerini kullandi.

“Ikinci Inönü Zaferi düsmana korku salmistir”

Programin devaminda Türk Silahli Kuvvetleri adina konusan Garnizon Komutan Vekili Mühimmat Üstegmen Bugrahan Köse Inönü Savaslari ve sonuçlari ile ilgili bilgiler vererek, “Ikinci Inönü Zaferi ordumuza moral, meclisimize itibar, milletimize ise güç ve heyecan katarak düsmana korku salmistir. Istiklal mücadelemizin basarisinda dönüm noktalarindan biri olan Ikinci Inönü Zaferinin 102. yil dönümünü bu topraklarda kutlamanin sevinci ve gururunu yasiyorum. Tarihi birçok zaferlerle dolu olan fedakâr ordumuz geçmiste oldugu gibi bugün de yeminine sadik kalarak icabinda vatan, Cumhuriyet ve vazife ugruna seve seve canini feda etmeye hazir olup milletine hizmet etme azim ve kararliligindadir” dedi.

“Inönü Zaferleri Türk milletinin yenilmezlik nisanidir”

Bilecik Vali Yardimcisi Akgün Corav ise yaptigi konusmada, “Istiklal Savasi’nin en siddetli mücadelelerinin verildigi, büyük Önder Atatürk’ün milletin makûs talihinin yenildigi yer olarak tasvir ettigi Inönü Zaferleri Türk milletinin yenilmezlik nisanidir. Birlik ve beraberlik ruhuyla 102 yil önce bagimsizlik mücadelesini kazanan Türk Ulusu bugün de yasadigi zorluklari yine ayni ruhla asarak asrin felaketi olarak nitelendirilen Maras depreminde yaralari sarmaktadir. Böylesine kardeslik bilincine sahip aziz milletimize ev sahipligi yapan bu topraklar binlerce sehidi bagrinda saklamaktadir. Anadolu’da huzurun tekrar hakim olmasi için bedel ödeyen Türk milleti bagimsizlik mücadelesindeki kararliligi Inönü Zaferi ile tüm dünyaya haykirmistir. Bu essiz mücadelenin ve bagimsizligimizi kazanilmasinda komutani olarak Kurtulus Savasi’nda hizmet eden ve Inönü zaferlerine ismi verilen Ismet Inönü’nün azimli durusu da tarihimizde önemli bir yer isgal etmektedir. Bugün bizlere düsen en önemli görev atalarimizin emaneti olan kutsal Vatanimiza sahip çikmaktir. Bu duygu ve düsüncelerle basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Inönü kahramani Ismet Inönü ve silah arkadaslari olmak üzere bu topraklar için canini siper etmis binlerce kahraman sehidimizi ve gazilerimizi minnet ve rahmetle aniyorum. Ruhlari sad olsun” dedi.

Programin devaminda Kur’an-i Kerim tilaveti ve akabinde sehitlerimizin ruhuna dualar okundu. Vali Yardimcisi Akgün Corav tarafindan Sehitlik Defteri imzalandi. Gerçeklestirilen sehitlik ziyaretinde, ögrencilerle birlikte karanfil birakildi.

Törenlere Bilecik Vali Yardimcisi Akgün Corav, Bilecik Milletvekilleri Yasar Tüzün ve Selim Yagci, Il Jandarma Komutani Jandarma Albay Muzaffer Sandal, Il Emniyet Müdürü Ayhan Bodur, Kaymakam Adem Öztürk, Bilecik Belediye Baskan Vekili Melek Mizrak Subasi, Belediye Baskani Mehmet Talat Bakkalcioglu, Garnizon Komutan Vekili Mühimmat Üstegmen Bugrahan Köse, Ilçe Jandarma Komutani Binbasi Alper Soner Serin, Inönü Vakfi Temsilcileri, sehit aileleri ve gaziler, siyasi parti temsilcileri, ögrenciler ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA