Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Hem Sahada Güçlüyüz Hem Masada Güçlüyüz'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Türkiye’nin attigi her girisimin küresel çapta saygi gördügünü ifade ederek "Türkiye artik sadece bölgesel güç degil küresel bir aktör olmustur. Hem sahada hem masada güçlüyüz" dedi.

Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Hem Sahada Güçlüyüz Hem Masada Güçlüyüz'


Bartin’da düzenlenen iftar programina katilan Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in "Sifir Atik" projesinin BM politikasi haline geldigine dikkat çekti. Türkiye’nin her girisiminin küresel çapta saygi gördügünün altini çizen Bakan Çavusoglu, "Cumhurbaskanimiz gece gündüz çalisiyor. Dün de deprem bölgesindeydi. Bugün Istanbul’da çalisiyoruz. Hepimiz her gün Türkiye’nin her bir kösesinde milletimiz için devletimiz için bekamiz için çalisiyoruz. Elbette çalismak bizim boynumuzun borcudur. Daha dün New York’tan geldik. Hanimefendinin Sifir Atik Projesi BM politikasi haline geldi. Türkiye’nin attigi her adim her girisimi artik küresel çapta saygi görüyor. Ilgi görüyor. Türkiye artik sadece bölgesel güç degil küresel bir aktör olmustur. Bu elbette durup dururken olmamistir" diye konustu.



"Depremin verdigi hasar 104 milyar dolar"

6 Subat günü Kahramanmaras merkezli 11 ili etkileyen yüzyilin afetinde yaralarin sarildigini ve afetzedelerin bir yil içerisinde yeni evlerinin yapilarak teslim edilecegini hatirlatan Bakan Çavusoglu, söyle devam etti:

"Buruk bir Ramazan’i yasiyoruz. Çünkü 6 Subat’ta büyük bir afet yasadik. Tarihimizin en büyük afetini yasadik. Dünya tarihinin en büyük dogal afetlerinden birisini maalesef ülkemizde yasadik. Sehirlerimiz yikildi insanlarimiz vefat etti. Allah rahmet eylesin. Birçok sehrimiz harap oldu. Ama sehirlerimizi ayaga kaldirmak, tekrar insa etmek ihya etmek de bizim boynumuzun borcudur. Cumhurbaskanimiz bir yil içerisinde tüm yikilan evlerin apartmanlarin yerine yenilerini vatandaslarimiza yapip teslim edecegimizi söylediler, vadettiler. Bu vaadin yerine gelmesi için gece gündüz çalisiyoruz. Elbette bir taraftan da vatandaslarimizi evleri bitinceye kadar daha iyi sartlarda yasamalari için elimizden geleni yapiyoruz. Ilk basta çadirlari vatandaslarimizin hizmetine sunduk barinak olarak. Simdi vatandaslarimizi konteyner evlere, konteyner kentlere tasiyoruz ki biraz daha rahat ortamda yasasinlar. Dusu, banyosu, mutfagi içeride olan konteynirlara vatandaslarimizi tasimaya basladik. Söyledigim gibi bu bir geçici önlemdi. Diger taraftan birçok vatandasimiz için basta Antalya olmak üzere benim sehrim otellerimizi açtik. Sag olsunlar tüm turizmcilerimiz hassasiyet gösterdi. Diger taraftan devletimizin tüm kurumlarinin misafirhanelerini ayni sekilde KYK’ya bagli yurtlarimizi da depremzede kardeslerimize tahsis ettik. Gittigimiz her yerde depremzede kardeslerimizle de yurtlarda bir araya geliyoruz. Burada da bir araya gelecegiz. Onlarin derdini dinleyecegiz. Eksiklikleri varsa onlari da gideriyoruz. Vatandaslarimiz evleri bitinceye kadar en iyi sekilde her yerde agirlamaya devam edecegiz. 3 Nisan itibariyle isteyen fiziki isteyen de çevrimiçi olarak ögretimine baslayabilecek. Üniversite egitimine ve ögretimine baslayabilecek. Yurtlarda kalan vatandaslarimiz hiçbir sekilde magdur edilmeyecek. Yurtlarda kalan ögrenci kardeslerimiz de ayni sekilde magdur edilmeyecek. Fiziki olarak egitimini devam ettirmek isteyen kardeslerimize de yurt imkanini insallah saglayacagiz. Bunu saglamak durumundayiz."

"Bu sene bizim gurur yilimiz"

2023 yilinda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 100. yilinin kutlandigina vurgu yapan Bakan Çavusoglu, "Cumhuriyetimizin 100. yilini kutluyoruz. 100 yillik bir asirlik cumhuriyet. Artik genç bir Cumhuriyet degil olgun bir cumhuriyettir. 100. yilinda Cumhuriyetimiz artik küresel bir güç oldu. Aktör oldu. Ama sunu söylemek isterim. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti kurduktan sonra muasir medeniyetler seviyesinin üstüne çikartmayi hedef olarak göstermistir. Maalesef 100 yillik tarihimizde çok sorunlar yasadik. Darbeler yasadik. Iste Menderes idam edildi. Disisleri Bakanimiz, Maliye Bakanimiz. Üç siyasetçimiz geçmiste bir darbe sonucunda idam edilmistir. Son 20 yillik iktidarimizda da çokça zorluklarla karsilastik. Hain FETÖ terör örgütünün bir darbe girisimi oldu. Gezi Olaylari, muhtiralar oldu. Yasamadigimiz sorun kalmadi. Ama Türk milleti yilmaz, Türk milleti yoluna daha da güçlenerek devam eder. Iste biz de son 20 yilda Cumhuriyetimiz daha da güçlü olsun diye gece gündüz çalistik" diye konustu.



"Türk Devletleri Teskilati’ni kurumsallastirdik"

Cumhuriyetin ikinci yüzyilini Türk Asri yapacaklarina vurgu yapan Bakan Çavusoglu, Istanbul Zirvesi’nde Türk Devletleri Teskilati’ni kurumsallastirdiklarini hatirlatti. Terör örgütleriyle verilen mücadeleleri de anlatan Bakan Çavusoglu, "Son 20 yilda ülkemizi hedef alan tüm ser odaklarinin oyunlarini bozduk. Masalarini baslarina devirdik" dedi.



Gelinen nokta ile yetinmenin yakismayacagini hedeflerin büyük oldugunu ve Türkiye’nin sahlanis zamani oldugunu ifade eden Bakan Çavusoglu söyle devam etti:

"15 Temmuz’dan sonra Cumhur Ittifaki’ni kurduk. Çünkü Türkiye’nin daha güçlü olmasi için siyaseten de daha güçlü olmamiz lazimdi. Vatanini milletini seven insanlarin ve vatanla milletine sahip çikacak insanlarin siyasi partilerin gücünü birlestirmesi gerekiyordu. Simdi Cumhur Ittifaki olarak yolumuza devam ediyoruz. Elbette bu önümüzdeki seçimlerde Yeniden Refah Partisi’nin de aramiza katilmasindan hem memnuniyet duyduk. Hem de daha da güçlendik. Kendilerine çok tesekkür ediyoruz. Ailemize hos geldiniz. Vatana millete hizmet yolunda el ele gönül gönüle insallah birlikte çalismaya devam edecegiz. Son 20 yilda attigimiz adimlarla Cumhuriyetimiz taçlanmistir. Son 20 yilda 80 yilda yapilmayan birçok seyi Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde yaptik. Son 20 yilda 80 yilda yapilanlarin bes kati on kati yirmi, otuz, elli katini yaparak ülkemize büyük hizmetler kazandirdik. Son 20 yilda savunma sanayinde yüzde 80 disa bagimliydik. Simdi yüzde 80 millilige ulasarak ülkemizin bagimliligi yönünde önemli adimlar attik. Son 20 yilda ülkemizi hedef alan tüm ser odaklarinin oyunlarini bozduk. Masalarini baslarina devirdik. Biz artik Türkiye olarak oyun kuran bir ülkeyiz. Ama bize karsi kurulan oyunlari da bozan bir ülkeyiz çok sükür. Hem sahada güçlüyüz hem masada güçlüyüz. Sahaya inmek ihtiyaç duyulursa sahaya iniyoruz. Son 20 yilda bizi hedef alan terör örgütlerinin hepsiyle de mücadele ettik. PKK’yla mücadele ettik. Ülkemizden temizledik. FETÖ ile mücadele ettik. 15 Temmuz’da hadlerini bildirdik. Ayni sekilde DEAS ile mücadele ettik. DHKP-C ile mücadele ettik. Adi ne olursa ideolojisi ne olursa olsun kimi hedef alirsa alsin terör hepimizin düsmanidir. Terör örgütleriyle kararli mücadelemizi de bundan sonra da insallah sürdürecegiz. Sonuçta geldigimiz nokta Cumhuriyetimizin ilk asrini tamamladik. Ama Türk’e Türk milletine bu geldigimiz nokta ile yetinmek yakismaz. Hedeflerimiz büyük. Artik Türkiye’nin sahlanis zamani. Cumhuriyetimizin ikinci asrini Türk Asri yapacagiz. Türk Dünyasi’nin yüzyilini yapacagiz. Iste adimlarimizi da atiyoruz. Türk Devletleri Teskilati’ni kurumsallastirdik. Tüm kurumlarini bir çati altinda birlestirdik Istanbul Zirvesi’nde. Insallah Türk Dünyasi’nin birliginin güçlenmesi için de çok çalisacagiz."

"Dünyada çatismalar, güç savaslari var. Ama yeni aktörler de var"

Türkiye’nin geldigi noktayla birlikte hedefleri büyütürken karsilasilacak zorluklarin da olacagini söyleyen Bakan Çavusoglu, "Bizim geldigimiz nokta bu noktayla yetinmezken hedeflerimizi daha da büyütürken elbette karsimiza bundan sonra da zorluklar çikacaktir. Bu zorluklari da hep birlikte insallah asacagiz. Su depremin verdigi hasari Türkiye’ye olusan hasar ilk rapor tespitlerine göre Türkiye’nin BM kalkinma programi, Dünya Bankasi’nin ve Avrupa Birligi’nin ortak hazirladigi raporda yaklasik 104 milyar dolar. Biz bunun altindan kalkariz. Milletçe kalkariz. Ama seven de sevmeyen de herkes sunu biliyor. Depremden etkilenen sehirleri ’Cumhur Ittifaki, Recep Tayyip Erdogan ayaga kaldirir’ diyorlar. Bazilari da ’Evet oy vermeyecegim ama yaparsa Recep Tayyip Erdogan yapar’ diyor. Bu da iyi bir sey aslinda. Ama Recep Tayyip Erdogan yaparsa Cumhur Ittifaki yaparsa oyunu da ver kardesim. Daha da güçlenelim. Recep Tayyip Erdogan daha güçlü yapsin. Ama onun ötesinde kolay bir dünyada yasamiyoruz. Dünyada krizler var savaslar var. Çatismalar var. Dünyadaki korunan sistemler artik yetersiz. Önümüzü görmekte zorlaniyoruz. Dünya zorlaniyor Türkiye degil. Çünkü her sey çok hizli gelisiyor. Iste savas kimse inanmazdi. Iste yasadigimiz Covid kimse bunu söylese 5 sene önce kimse inanmazdi. Buna benzer birçok zorluklar, çatismalar, güç savaslari var. Ama yeni aktörler de var. Dolayisiyla bir güç mücadelesinin güç paylasiminin oldugunu görüyoruz dünyada. O nedenle Türkiye olarak biz su andaki güçlü konumumuzu daha da pekistirmek için ülke olarak daha istikrarli olmamiz lazim. Daha güçlü olmamiz lazim. Hedeflerimizi daha da büyütmemiz lazim. O dogrultuda hep beraber gece gündüz çalismamiz lazim. Bu da ancak Cumhur Ittifaki ile olur. Seçecegimiz Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde olur. Bunu tüm dünya görüyor. Elbette demokraside vatandaslarimiz oyunu verecektir. Tüm milletimizin verecegi karara saygimiz vardir. Ama milletimiz de bir gerçegi görüyor. Bu ülkeyi Recep Tayyip Erdogan yönetir. Bu ülkeyi dünyada Recep Tayyip Erdogan ve onun arkadaslari temsil eder" diye konustu.



"Yaptirimlara katilmiyoruz ama Kirim’in illegal ilhakini da tanimiyoruz"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde izlenen diplomasi ile tahil anlasmasinin yapildigini ve Türkiye’nin ilkeli davrandigina dikkat çeken Bakan Çavusoglu, "Dogruya dogru, yanlisa yanlis diyoruz" dedi.

14 Mayis’ta yapilacak olan seçimlere kadar yapilan çalismalari anlatacaklarini söyleyen Bakan Çavusoglu sözlerini söyle tamamladi:

"Bugün Cumhurbaskanimizin liderliginde izledigimiz bu liderler diplomasisi olmasaydi tahil anlasmasi olabilir miydi? Bugün Cumhurbaskanimizdan baska Türkiye’den baska Rusya-Ukrayna savasinda dengeli objektif her iki tarafla konusabilen baris için çaba sarf eden baska ülke var mi? Baska lider var mi? Istese de yapabilen var mi? Bunun sebebi nedir? Iste Türkiye güvenilir bir ülkedir. Recep Tayyip Erdogan güvenilir bir liderdir. Objektif davraniyoruz. Ilkeli davraniyoruz. Dogruya dogru diyoruz, yanlisa yanlis diyoruz. Rusya ile aramizi bozmuyoruz. Kim ne söylerse söylesin. Yaptirimlara katilmiyoruz ama Kirim’in illegal ilhakini da tanimiyoruz. Tanimayacagiz da. Biz hangi dogruyu görüyorsak onu söylüyoruz, hangi yanlisi görüyorsak onu da söylemek, elestirmek bizim boynumuzun borcudur. Tüm soydaslarimizin Bati Trakya Türklerinin, Balkan Türklerinin, Ahiska Türklerinin, Kirim Tatarlarinin, Uygur Türklerinin dünyanin neresinde bir mazlum varsa hepsinin sorunu bizim sorunumuzdur. Hepsine daha güçlü sekilde sahip çikmaya devam edecegiz. Sonuçta önümüzdeki seçim sadece bir Millet Ittifaki ile Cumhur Ittifaki arasinda ya da diger adaylar da var onlari da yok saymayalim demokrasidir. Onlar arasinda bir tercih degildir. Ülkenin bekasi, gelecegi ile ilgili su dünyanin zor krizlerden geçtigi dönemlerde Türkiye’nin ve bölgemizin istikrariyla, barisiyla, huzuruyla ilgili bir karari milletimiz verecektir. Bizim görevimiz 14 Mayis’a kadar milletimize bunlari anlatmaya devam etmektir. Milletimizin takdiriyle 14 Mayis’tan sonra Türkiye’nin sahlanisi, yeni yüzyilin Türkiye Yüzyili olmasi için gece gündüz çalismaya devam etmektir. Insallah hep birlikte basaracagiz. Cumhur Ittifaki ile basaracagiz."
Kaynak: İHA