Bakan Dönmez Açiklamasi 'Deprem Bölgesinde Elektrik Ve Dogalgaz Altyapisinda Sorun Bitti'

HATAY – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, deprem bölgesindeki elektrik ve dogalgaz altyapisindaki sorunlarin neredeyse tamamen bitirdiklerini belirterek, “Cumhurbaskanimiz kararnamesiyle depremden etkilenen yapilarda oturan vatandaslarin deprem tarihi itibariyle birikmis elektrik ve dogalgaz borçlari silindi. Bunu biz Hazine olarak karsilayacagiz” dedi

Bakan Dönmez Açiklamasi 'Deprem Bölgesinde Elektrik Ve Dogalgaz Altyapisinda Sorun Bitti'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez ile Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Hatay’in Iskenderun ilçesinde sular altinda kalan sahil kesiminde incelemelerde bulundu. Ardindan iki bakan ortak basin açiklamasi yapti.

“Elektrik ve dogalgaz altyapisinda sorun bitti”

Deprem bölgesindeki elektrik ve dogalgaz altyapisindaki sorunlarin neredeyse tamamen bitirdiklerini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, “Yikimin çok yogun oldugu yerlerde münferit baglanti talepleri gelebiliyor. Cumhurbaskanimiz, kararnamesiyle depremden etkilenen yapilarda oturan vatandaslarin deprem tarihi itibariyle birikmis elektrik ve dogalgaz borçlari silindi. Bunu biz Hazine olarak karsilayacagiz” dedi.

Depremin etkisinin çok yogun oldugu Hatay, Adiyaman, Malatya, Kahramanmaras ve Gaziantep’in iki ilçesinde faturalama islemelerinin 3 ay ertelendigini ifade eden Bakan Dönmez, “3 ay sonra da okunacak fatura bedelleri 6 esit taksitte tahsil edilecek. Cumhurbaskanimiz, Türkiye genelinde hem elektrik hem de dogalgazda indirim yapmamizi istedi. Elektrikte tüm abonelere yüzde 15, dogalgazda büyük tüketici ve sanayicilere yüzde 20’lik indirim söz konusu” diye konustu.

Sonuna yaklastiklari büyük projelerin açilisiyla alakali hazirliklar yaptiklarini da belirten Dönmez, “Ramazan’in son günü Filyos’ta Karadeniz gazini karaya çikartacagiz. 27 Nisan’da taze nükleer yakiti Akkuyu’ya getirecegiz orasi nükleer tesis olacak. Saros için getirmis oldugumuz FSRU gemisinin deprem nedeniyle açilisini yapamadik. Avrupa’nin en büyük günes santralini tamamladik, Konya Karapinar’da. Onun da açilisini yapacagiz” dedi.



"Her geçen gün, bir önceki günden daha güçlü olduk"

Bakan Karaismailoglu ise, deprem felaketinin ardindan 55 günün geride kaldigini ifade ederek, “Her geçen gün, bir önceki günden daha güçlü olduk. Bugün, çok daha güçlüyüz. Sehirlerimizde hayati normal akisina birakmak için önemli adimlar atiyoruz. Konteyner kentlerin yapimi ve vatandaslarin buralara yerlestirilmesi yogun olarak devam ediyor” dedi.

Iskenderun Limani’nin deprem felaketinde önemli vazifeler gördügünü anlatan Karaismailoglu, “Iskenderun Limani, hem lojistigin buraya ulastirilmasi hem de tahliye sirasinda çok önemli vazifeler gördü. Arkamizdaki gemide binlerce depremzede kardesimizi misafir ediyoruz. Kruvaziyer gemilerimizde depremzedeleri misafir etme olanagina kavustuk” diye konustu.



“Kalici çözüm için çalisiyoruz”

Iskenderun’da suyun yükselmesi nedeniyle sahilde incelemelerde bulunduklarini ifade eden Karaismailoglu, “Lodos ve rüzgar etkisiyle sehir içine giren suyun engellenmesi amaciyla deniz tahkimatlarini güçlendirdik ama bu geçici çözümdü. Kalici çözüm için arkadaslarimiz ve hocalarimiz çalisiyor” dedi.

Dünyanin en siddetli depremlerinden birinin ülkemizde yasandigini kaydeden Karaismailoglu, “11 ilimizde mücadelemiz sürüyor. Devletimizin tüm bakanliklari ve arazide 400 bine yakin arkadasimiz çalisiyor. Vatandaslarimizi rahatlatmak için önemli adimlar atmaya devam edecegiz. Bu sehirlerimizi eskisinden daha iyi hale getirecegiz. 81 ildeki tüm projelerimiz de ayni hizda devam ediyor. Ulastirma altyapisinda çok önemli projelerin açilislarini yapacagiz. Basaksehir Çam ve Sakura Hastanesinden geçecek metro hattini açacagiz. Ankara-Istanbul Hizli Tren Hattiyla; Ankara, Kirikkale, Yozgat’i ve Sivas’i birbirine baglayacagiz. Avrupa’nin en uzun tüneli olan 14.5 kilometrelik Zigana Tünelini hizmete alacagiz. Adana 15 Temmuz Sehitler Köprüsü önemli projelerimizden. Bu projeleri pesi sira açacagiz. Depremi hiç gündemimizden çikarmadan Türkiye genelindeki projelere devam edecegiz” seklinde konustu.

Iki bakan daha sonra, bine yakin depremzedenin konakladigi kruvaziyer gemiye giderek iftarlarini depremzedelerle birlikte yapti.
Kaynak: İHA