Bakan Kurum Açiklamasi 'Hasar Tespitlerimizi 5 Bin 600 Personelimizle 6 Ilimizde Araliksiz Sürdürüyoruz'

Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, “Hasar tespitlerimizi 5 bin 600 personelimizle 6 ilimizde araliksiz sürdürüyoruz. Su an itibariyle Gaziantep, Kahramanmaras, Adiyaman, Osmaniye ve Kilis olmak üzere 5 ilimizde hasar tespit çalismalarimizi tamamladik” dedi.

Bakan Kurum Açiklamasi 'Hasar Tespitlerimizi 5 Bin 600 Personelimizle 6 Ilimizde Araliksiz Sürdürüyoruz'
Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde, belediye baskanlari ve muhtarlarla bir araya geldikten sonra düzenlenen basin toplantisinda yaptigi açiklamada, etkin ve güçlü bir sekilde tam kadro sahada olduklarini söyledi.

Bakan Murat Kurum, “ Bütün ekibimizle, hem hasar tespit çalismalarini takip ettik hem de valilerimizle, belediye baskanlarimizla, STK’larimizla, is dünyamizla, kanaat önderlerimizle, vatandaslarimizla istisarelerde bulunduk, Malatya’da yeni konutlarimizin insa edilecegi yerleri beraberce belirledik” ifadelerini kullandi.

Bakan Kurum, depremin ardindan geçici barinma alanlarini hizla insa ettiklerini ve Malatya konteyner kent uygulamasinin devam ettigini belirterek, "Depremin ardindan arama kurtarma çalismalarina müteakip olarak tüm sehirlerimizde; TOKI’mizle, Emlak Konut’umuzla, STK ve özel sektör temsilcilerimizle, prefabrik, çelik konstrüksiyon ve yigma yapilar olmak üzere geçici barinma alanlarimizi hizlica insa ettik” diye konustu.



“Malatya’mizda 90 bin 347 bagimsiz bölümden olusan 32 bin 195 binayi yikik, acil yikilacak ve agir hasarli olarak tespit ettik”

Hasar tespit çalismalarinin araliksiz devam ettigini ve 5 ilde hasar tespit çalismalarinin tamamlandigini da ifade eden Kurum, “Bir yandan geçici barinma alanlarini insa ederken, diger yandan da hasar tespitlerimizi 5 bin 600 personelimizle 6 ilimizde araliksiz sürdürüyoruz. Su an itibariyle Gaziantep, Kahramanmaras, Adiyaman, Osmaniye ve Kilis olmak üzere 5 ilimizde hasar tespit çalismalarimizi tamamladik. Depremden etkilenen illerimizde 5 milyon 117 bin bagimsiz bölümden olusan 1 milyon 712 bin binada inceleme yaptik. Içerisinde 651 bin 416 bagimsiz bölüm olan 232 bin 632 yikik, acil yikilacak ve agir hasarli oldugunu tespit ettik. Malatya’mizda da ise 90 bin 347 bagimsiz bölümden olusan 32 bin 195 binayi yikik, acil yikilacak ve agir hasarli olarak tespit ettik. Insallah birkaç gün içerisinde diger 6 ilimizdeki hasar tespit çalismalarimizi da tamamlamis olacagiz” dedi.



“Malatya’mizda da 66 bin 230 konut ve 21 bin 549 köy evi insa edecegiz”

Cumhuriyet tarihinin en büyük konut seferberligini ve en büyük afet dönüsüm sürecini 11 ilde ayni anda baslatildigina deginen Bakan Kurum, “Biz asrin felaketinde bir devletin milleti için alabilecegi en hizli aksiyonu, gösterebilecegi en hizli refleksi depremzede kardeslerimizin sicak yuvalarina tekrar kavusmasi için gösterdik. Cumhuriyet tarihimizin en büyük konut seferberligini, en büyük afet dönüsüm sürecini tarihte görülmemis bir hizla 11 ilimizde ayni anda baslattik. Afet bölgesinde ilk etapta insa edecegimiz konutlarimizin, tüm mikro-bölgeleme, jeolojik ve zemin etüdlerini tamamladik. Ilk sözlesmelerimizi imzaladik. Malatya’mizda da 66 bin 230 konut ve 21 bin 549 köy evi insa edecegiz. Bölgenin zemin etütlerine basladik, insallah bu ay içerisinde ilk kazmayi vuruyoruz. Yine hasar tespitlerimize göre konut sayilarimizi artiracagiz” seklinde konustu.

Yeni yerlesim yerleri için bilim insanlari ve uzman ekipler ile çalismalarinin araliksiz devam ettigini vurgulayan Bakan Kurum, “Gerek bilim insanlarimiz gerekse Bakanligimizin uzman ekipleri yeni yerlesim yerlerine iliskin çalismalarina araliksiz devam ediyor. Bu kapsamda; 21 Subat’ta baslattigimiz ihale süreçlerimizle; Gaziantep’imizde 7 bin 890 konut, Adiyaman’da bin 161 konut, Kilis’te 645, Hatay’da bin 677, Kahramanmaras’ta 5 bin 630, Sanliurfa’da 897, Malatya’da 2 bin 420, Adana’da 590, Osmaniye’de 152 olmak üzere toplamda 21 bin 62 konutumuzun yapimini baslatmis olduk. Böylece 21 Subat’tan 9 Mart’a kadar toplamda 27 bin 849 konutumuzun yapimina baslamis olacagiz” ifadelerine yer verdi.

“Malatya, çok daha saglam, çok daha güvenli yapilariyla nice insanimizi bagrina basmaya, yeni bir hayat sunmaya devam edecek”

Gelecek iki ay içerisinde 11 ilde toplamda 244 bin 343 konutun temelini atacaklarina da deginen Kurum, “Konutlarimizi da sehir merkezlerinde, zemin etütlerini tamamlayarak, kültürel dokuyu da koruyarak insa süreçlerini baslatacagiz. Sözlesmelerini imzaladigimiz ve yapimina basladigimiz yeni yuvalarimizin simdiden hayirli olmasini diliyorum. Tarihin en eski çaglarindan bu yana insanliga ev sahipligi yapan Malatya’miz; Anadolu’yu Mezopotamya’ya, Asya’ya baglayan kadim bir medeniyet köprüsüdür. Ekonomik anlamda da sadece bölgenin degil ülkemizin lokomotifi olan Malatya’miz; çok daha saglam, çok daha güvenli yapilariyla nice insanimizi bagrina basmaya, yeni bir hayat sunmaya devam edecek” dedi.

Malatya ve 10 ilde gece gündüz demeden çalisacaklarini belirten Kurum, “Burada ve diger 10 ilimizde hayat yeniden normale dönene kadar; baktiginiz her yerde devletimiz olacak. Seslendiginiz her zaman bizi yaninizda bulacaksiniz. Malatya’miz çok daha güçlü bir sekilde yeninden ayaga kalkacak, aziz milletimizin gözbebegi olmaya devam edecek. Güzel Malatya’miz için gece gündüz, kar kis demeden çalismalarimiza devam edecegiz. Çevre düzenlemeleriyle, parklariyla, bahçeleriyle, camileriyle, okullariyla, tüm sosyal donati alanlariyla Malatyali kardeslerimize yeni yasam alanlari sunacagiz. El birligiyle Malatya’mizi, tüm sehirlerimizi yeniden kalkindiracagiz. Tarihiyle, kültürüyle, sanatiyla, dogasiyla bu kadim cografyayi he alanda yeniden ayaga kaldiracagiz. Bundan hiç kimsenin süphesi olmasin” diye konustu.

Kaynak: İHA