Inönü Fayi Üzerinde Bulunan Doga Harikasinin Emsalleri Alplerde Ve Isviçre'de Görülebiliyor

Eskisehir’in Inönü Ilçesi’nde bulunan fay hatta üzerinde olusan ve nadir görülen askida vadi hakkinda konusan Jeoloji Mühendisleri Odasi Eskisehir Sube Baskani Prof. Dr. Can Ayday, “Bu askida vadiler genellikle Alplerde ve Isviçre’de çok görülür” dedi.

Inönü Fayi Üzerinde Bulunan Doga Harikasinin Emsalleri Alplerde Ve Isviçre'de Görülebiliyor
Inönü Ilçesi’nde bulunan fay hatti, Türkiye’de yer üstüne en net gözüken fay hatlarindan birisi olarak ön plana çikiyor. Yaklasik 5 kilometre boyunca çiplak gözle net sekilde görülebilen fay aynasiyla dikkatleri üzerine çeken doga harikasi, içinde bulundurdugu güzelliklerle de ön plana çikiyor. Genel olarak Alplerde ve Isviçre’de örnegi görülen ‘Askida Vadi’, Inönü fayi üzerinde de görülebiliyor. Türkiye’deki en net askida vadilerin bulundugu Inönü fayi hakkinda konusan Jeoloji Mühendisleri Odasi Eskisehir Sube Baskani Prof. Dr. Can Ayday, “Fay aynasi üzerinde vadi olusmasi pek olagan degildir” dedi.



“Bu askida vadiler genellikle Alplerde ve Isviçre’de çok görülür”

Inönü fayi üzerinde dogal olarak olusan askida vadiler hakkinda konusan Prof. Dr. Can Ayday, su ifadeleri kullandi:

“Inönü fayi üzerinde bir vadi görüyoruz. Her yerde fay aynasi üzerinde vadi olusmasi pek olagan degildir. Bir blok asagiya düsüyor ve vadinin içinden geçen küçük dereler asagi kisimlarda tekrar vadi olusturuyor. Daha sonra tekrar kirilmalar oluyor. Birkaç kez arka arkaya kirilmalar olusunca bazi vadiler üst tarafta kaliyor. Biz bu tür durumlara askida vadi diyoruz. Aslinda bu askida vadiler genellikle Alplerde ve Isviçre’de çok görülür. Glasiyellerin üzerinde de askida vadiler görülür.”
Kaynak: İHA