Erzincan'da Osmanli'dan Miras 'Enderun Usulü Teravih Namazi' Kiliniyor

Erzincan Il Müftülügü tarafindan gerçeklestirilen organizasyon ile Osmanli Devleti’nin kadim saray gelenegi olan Enderun usulü teravih namazi kiliniyor. Cemaatin yogun ilgi gösterdigi Enderun usulü teravih namazinda ezan, kamet, Kur’an-i Kerim, ilahiler, kasideler ve dualar okunuyor.

Erzincan'da Osmanli'dan Miras 'Enderun Usulü Teravih Namazi' Kiliniyor
Erzincan Merkez Cami-i Kebir’de kalabalik bir katilimla "Enderun Usulü Teravih” programi düzenlendi.

Osmanli mirasi programda 300 yillik saray gelenegi yasatildi. Teravih namazinin her 4 rekat arasinda ilahiler okundu. Imamlarin ve hocalarinin okudugu dualar ve ilahilerle Erzincanlilar unutulmaz bir aksam yasadi. Ilahi, salavat ve tekbirlerle farkli makamlarda icra edilerek Enderun usulü teravih namazinin coskusunu yasayan vatandaslar, Osmanli gelenegini günümüzde yasatmanin da gurur verici oldugunu ifade etti.

Erzincan Il Müftülügü tarafindan Ramazan ayinin daha verimli geçmesi maksadiyla organize edilen Enderun usulü teravih namazi her gün farkli bir camide icra edilecek.

Enderun usulü teravih namazina katilan ve konu ile ilgili IHA muhabirine açiklamada bulunan Il Müftü Yardimcisi Gökhan Badem, Osmanli Devleti zamanindan günümüze miras kalan önemli bir gelenek oldugunu belirterek, “Osmanli gelenegi olarak bizlere tevarüs etmis olan Enderun usulü tilavet gelenegini bizler de Erzincan’imizda yasatmaya gayret ediyoruz. Her dört rekâtta bir farkli makamlarin uygulandigi, hocalarimiz tarafindan icra edilen bu tür, bu teravih türü günümüze kadar bizlere tevarüs etmis, bugün de yasatilmaya çalisilmaktadir. Erzincan’in farkli camilerinde, alaninda uzman olan kendilerini yetistirmis hocalarimizin gayretiyle farkli bir ambiyans olusturmak için bizler bu usulü devam ettirmeye gayret ediyoruz. Haftanin çesitli günlerinde hocalarimiz ilimizde ki tüm camileri gezerek cemaatimize farklilik olusturuyorlar. Ramazan’in bereketinden, feyzinden herkesin hissedar olmasi için gayret ediyorlar. Bizler de Erzincan Müftülügü olarak hem kadrolu olan hocalarimizin marifetiyle hem Imam Hatip Lisesi talebelerimiz marifetiyle hem de Kur’an kurslarimizda hafizliklarini bitirmis olan talebelerimiz marifetiyle bu usulü yerlestirmeye, Erzincan’imizin tüm camilerine yaymaya gayret ediyoruz. Müftülük olarak diger faaliyetlerimiz ile birlikte güzel bir çesitlilik oluyor bu sekilde” dedi.

Erzincan’da Enderun usulü teravih namazi kilinacak camiler ise su sekilde;

27 Mart Pazartesi- Muhammediye Camii,

29 Mart Çarsamba- Aksemseddin Camii,

31 Mart Cuma- Gülabibey Camii,

3 Nisan Pazartesi- Yavuz Selim Camii,

5 Nisan Çarsamba- Yeni Mahalle Camii,

7 Nisan Cuma- Akabe Camii,

10 Nisan Pazartesi- Kandilli Camii,

12 Nisan Çarsamba- Ergenekon Camii,

14 Nisan Cuma- Cami-i Kebir,

17 Nisan Pazartesi- Terzibaba Camii.
Kaynak: İHA