ABD Baskani Joe Biden'dan Iran Açiklamasi

Amerika Birlesik Devletleri (ABD) Baskani Joe Biden, Suriye’deki ABD üssüne yönelik saldirilara hava saldirisi ile karsilik verdiklerini açikladi. Iran ile çatisma pesinde olmadiklarini söyleyen Biden, buna ragmen Amerikan halkini koruyacaklarini vurguladi.

Suriye’de DEAS ile mücadelede kullanilan bir ABD üssüne saldiri düzenlenmesinin ardindan ABD Baskani Joe Biden’dan konuya iliskin açiklama geldi. Temaslarda bulunmak üzere resmi ziyaret gerçeklestirdigi Kanada’da ülkenin basbakani Justin Trudeau ile ortak basin toplantisi düzenleyen Biden, ABD öncülügündeki koalisyona ait askeri tesisin insansiz hava araci ile vuruldugu saldiri hakkinda bilgilendirildigini ifade etti.

Saldiriyi Iran destekli gruplarin düzenledigini kaydeden Biden, ABD ordusuna bölgeye karsi hava saldirisi düzenleme yetkisi verdigini açikladi.

Gelisme üzerine ABD askeri kuvvetlerinin Suriye’deki saldiridan sorumlu olan gruplara yönelik bir dizi hava saldirisi düzenledigini ifade eden Biden, "ABD, Iran’la çatisma pesinde degil. Ancak halkimizi korumak için kararli bir sekilde harekete geçmemize hazirlikli olun" ifadelerini kullandi. ABD’nin saldirinin ardindan düzenledigi operasyona atifta bulunan Biden, "Dün gece tam olarak bu oldu" ifadelerini kullandi. DEAS dahil bölgedeki terör tehditlerine karsi Kanada ve diger ortaklariyla mücadele etmeyi sürdüreceklerinin altini çizen Biden, saldirida hayatini kaybeden personelin yakinlarina bassagligi dileklerini iletti.

"Çin ve Rusya’yi çok abarttik"

Biden, ayrica Kanada ve ABD’nin önemli küresel meseleler karsisinda birlikte hareket ettigini söyledi.

Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik isgal girisimi karsisinda Moskova’ya yönelik baskinin ve Ukrayna’ya verilen destegin devam edeceginin altini çizen Biden, ABD ve NATO’nun küresel isbirlikleri ile daha güçlü hale geldigini ifade etti.

Rusya’nin Çin ile yakinlasmasini sorgulayan Biden, "Çin’i ve Rusya’yi hafife almiyorum. Ancak çok abarttik. Son 3 aydir Çin’in Rusya’ya önemli silahlar saglayabileceginden bahsediliyor. Bunu henüz yapmadilar. Bunu yapmayacaklari anlamina gelmiyor, ama henüz yapmadilar" ifadelerini kullandi. Kanada Basbakani Justin Trudeau da Ukrayna halkina verdikleri sarsilmaz destegi yeniden teyit ettiklerini ifade etti.

Kaynak: İHA