Varis, En Çok O Meslek Gruplarini Etkiliyor

Imperial Hastanesi Girisimsel Radyoloji Uzm. Dr. Dogukan Atabay varisin, özellikle uzun süre ayakta çalisan ögretmenler, cerrahlar, berberler ve hizmet sektörü çalisanlarinda sik görüldügünü belirterek uyarilarda bulundu.

Varis, En Çok O Meslek Gruplarini Etkiliyor
Atabey, varis tedavisinde yeni teknolojilerle birlikte daha da olumlu sonuçlar alindigini belirterek “20-25 yil öncesine kadar tek tedavi yöntemi cerrahi yöntemdi. Yeni teknolojilerle birlikte igne deliginden girerek varise neden olan damari kapatarak tedavi edebiliyoruz” dedi.

Varisin uzun süre ayakta çalisanlarin yani sira sicak ortamda çalisan firincilar, hamam ya da saunada da çalisanlarda sik görüldügünü kaydeden Atabay “Varis vücuttaki kirli kani tasiyan toplardamarlar içerisinde bulunan kapakçiklarin Yer çekiminin de etkisiyle zamanla bozulmasi sonucu damarlarin kivrintili ve gözle görülür bir sekilde mavi veya yesilimsi bir sekilde çikinti olusturmasina verilen isimdir. Eskiden daha sik kadinlarda görüldügü söylense de son zamanlarda kadin erkek orani neredeyse esit görülmektedir. Özellikle uzun süre ayakta çalisan ögretmenler, cerrahlar, berberler ve hizmet sektörü çalisanlarinda sik görülür. Ayrica sicak ortamda çalisan firincilar, hamam ya da sauna da çalisanlar da sik görülmektedir”diye konustu.



“Yeni teknolojilerle birlikte igne deliginden girerek varise neden olan damari kapatarak tedavi edebiliyoruz”

Varis tedavisinde yeni teknolojilerle daha etkin sonuçlar alindigini ifade eden Atabey, “20-25 yil öncesine kadar tek tedavi yöntemi cerrahi yöntemdi. Yeni teknolojilerle birlikte igne deliginden girerek varise neden olan damari kapatarak tedavi edebiliyoruz. Tedaviye baslamadan önce en önemli kisim dogru teshistir. Teshisi de doppler ultrason cihazi ile koyuyoruz. Doppler sayesinde ’Damarda yetmezlik var mi, varis hangi damardan köken aliyor, damarlarin çaplari nasil ya da hangi tedavi yöntemini uygulayacagiz?’ sorularina cevap buluyoruz. Yeni teknolojilerle birlikte en yaygin kullanilan yöntemler damar içi lazer tedavisi, radyofrekans tedavisi, yapistirma yöntemi ve skleroterapi yöntemidir. En sik kullanilan ve benim de kullandigim sistem damar içi lazer tedavisi. Bu yöntemde problemli damara ultrason esliginde giris yaparak lazer probunu uygun bir sekilde yerlestirip o damari yakarak kapatiyoruz. Daha sonra o damardan beslenen varisler kendiliginden sönerek kayboluyor ve hastamiz tedavi olmus oluyor” dedi.



Her yas grubunda görülebilir ve farkli sikayetlere sebep olabilir

Varisin her yas grubunda görülebildigine dikkat çeken Atabey, “Varisler her yas grubunda görülebilir ve farkli sikayetlere sebep olabilir. Genç hastalarda öncelikli sikayet kozmetik problemler iken orta yas grubunda en sik sikâyetler agri, huzursuzluk, bacaklarda ödem, kramplar ve kasintilardir. Daha ileri yaslarda ise en sik sikâyetler cilt degisiklikleri, varis yaralari ve varis içerisinde pihti olusumuna bagli komplikasyonlardir. Toplumda bu konu ile ilgili çok fazla kulaktan dolma yanlis bilgiler mevcut. Büyük varis damari dedigimiz ’safen ven’ kalp ameliyatlarinda kullanilabiliyor. Ancak bizim varise neden olan bu damarimiz zaten genisleyip kapak yapisi bozulmus bir damar oldugu için kalp ameliyatlarinda kullanilmasi uygun degildir. Yani bu damari kapatmamizin hastaya hiç bir zarari yoktur” seklinde konustu.

Kaynak: İHA