Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Bu Ölçekteki Bir Afetle Hiçbir Ülkenin Tek Basina Mücadele Etmesi Mümkün Degil'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Brüksel’deki Uluslararasi Bagisçilar Konferansi’nin ardindan yaptigi açiklamada, “Bu ölçekteki bir afetle hiçbir ülkenin tek basina mücadele etmesi mümkün degil” dedi.

Belçika’nin baskenti Brüksel’de Avrupa Birligi (AB) tarafindan deprem felaketinden etkilenen Türkiye ve Suriye için düzenlenen Uluslararasi Bagisçilar Konferansi’nin ardindan Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Komsuluk ve Genislemeden Sorumlu Avrupa Komisyonu AB Üyesi Oliver Varhelyi ve Isveç Uluslararasi Kalkinma ve Dis Ticaret Bakani Johan Forssell ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Çavusoglu, “Bugün Brüksel’de ülkemizde meydana gelen deprem sonrasinda yeniden imar çalismalarini desteklemek amaciyla düzenlenen uluslararasi konferansa katildik. Konferansin düzenlenmesine öncülük eden AB Komisyonu ve dönem baskani Isveç ile katilimci tüm ülkelere bir kez daha tesekkür ediyoruz. Konferansa 65 ülke, 26 uluslararasi teskilat ve finans kurulusu katildi.

Açilisi Von der Leyen ve Isveç Baskani Kristersson yaptilar ve Sayin Cumhurbaskanimiz da çevrimiçi baglantiyla konferansa hitap ettiler. Biz de deprem sonrasi toparlanma vizyonumuz hakkinda tüm katilimcilara bilgi verdik’’ dedi.



“Türkiye’ye 6 milyar euronun üzerinde taahhüt yapildi”

Konferansta bugüne kadar yapilan yardimlar hariç Türkiye için 6 milyar euronun üzerinde bir taahhütte bulunuldugunu aktaran Çavusoglu, “Türkiye her zaman dünyanin neresinde olursa olsun zor durumda kalan ülke ve insanlara yardima kosan ilk ülkelerden birisi olmustur. Ayni dayanisma ve duyarliligi AB ve uluslararasi toplumdan görmekten elbette memnuniyet duyuyoruz. Bu ölçekteki bir afetle hiçbir ülkenin tek basina mücadele etmesi mümkün degil. Bugünkü konusmacilar da bunun altini çizdiler. Topyekün ve koordine edilmis bir müdahale ile uluslararasi destegin sürekliligi önem arz ediyor’’ dedi.

Türkiye’nin uluslararasi uzmanlarla birlikte yeniden imar konusunda bir rapor hazirladigini belirten Çavusoglu, "40 gün gibi kisa bir sürede AB, BM Kalkinma Programi (UNDP), Dünya Bankasi ile birlikte Türkiye Deprem Toparlama ve Yeniden Imar Degerlendirme Raporu’nu hazirladik. Rapora göre hasarimiz 103,6 milyar dolar. Bu rapor hasar ve ihtiyaç degerlendirme bakimindan en ileri uluslararasi standartlari esas aliyor. Ayrica yeniden insa faaliyetlerine yön verecek güçlü bir toparlanma stratejisini de içeriyor. Raporun hazirlanmasinda fedakar çalismalariyla bize destek veren uzmanlara huzurlarinizda tesekkür etmek istiyorum. Raporda öngörüldügü gibi yeni yerlesim yerlerimizi daha güvenli, daha dayanikli, daha kapsayici, daha yesil ve daha akilli olarak insa edecegiz. Öte yandan Afet Yeniden Imar Fonu’nun kurulmasina iliskin kanun teklifi de Gazi Meclisimiz tarafindan kabul edildi. Bu fon yeniden imar çalismalarinin finansmanini kolaylastiracak’’ ifadelerini kullandi.

“Önümüzde uzun ve mesakkatli bir süreç var”

Basin toplantisinda yeniden imar sürecinin mesakkatli olacagini belirten Çavusoglu, “Önümüzde uzun ve mesakkatli bir süreç var ancak bunu tüm imkanlari seferber ederek azim ve kararlilikla asacagiz. Kaybolan canlarin elbette çekilen acilarin telafisi yok ama yikilanlarin yerine daha iyisini yapacagiz. Bugün yapilan taahhütler toparlanma ve yeniden insa çalismalarimiza katki saglayacaktir. AB Dayanisma Fonu basta olmak üzere Türkiye’nin aday ülke olarak faydalanabilecegi çesitli mali imkanlar var. Olivier ve Johan, Türkiye’ye geldiginde bunlari degerlendirmistik. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili adimlar da atacagiz. Depremin ilk günlerinden itibaren bizi yalniz birakmayan ve ülkemizi ziyaret eden degerli dostlarim Komsuluk ve Genislemeden Sorumlu AB Komiseri Varhelyi ve Isveç Kalkinma ve Dis Ticaret Bakani Forssell’e huzurlarinizda bir kez daha tesekkür ediyorum. Umarim bu dayanisma ruhu Türkiye-AB iliskilerinde baska alanlara da sirayet eder. Bugün tüm katilimcilara, destek açiklayan tüm ülke ve kurumlara AB basta olmak üzere tekrar tesekkür ediyorum’’ ifadelerini kullandi.

Çavusoglu ayrica, Uluslararasi Bagisçilar Konferansi’nda taahhüt edilen yardimlarin yaklasik 4.3 milyar euroluk kisminin kredi olacagini, 1.7 milyar euroluk kisminin ise hibe olarak verilecegini açikladi.

Gelen bir soru üzerine Isveç’in NATO üyeligine deginen Çavusoglu, “Isveç’ten beklentimiz, terörün finansmani, insan devsirme ve propaganda faaliyetlerini sona erdirmesi ve gerekli tedbirleri almasi” dedi.

Kaynak: İHA