Deprem Bölgesindeki Hamile Kadinlarin Yardimina Kostu
Kahramanmaras merkezli depremlerin yasanmasinin ardindan gönüllü olarak bölgeye giden Ankara Etlik Sehir Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Klinigi Idari ve Egitim Sorumlusu Prof. Dr. Hüseyin Levent Keskin, deprem bölgesinde anne karnindaki bebeklerin dünyaya gözlerini açmasini sagladi.

“Bütün saglik personeli, biz gidene kadar hiç durmadan çalismislardi”
Hatay’daki depremde yaralanan depremzedelere saglik hizmeti saglayabilmek için ilk olarak Mustafa Kemal Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne gittiklerini belirten Keskin, “Orada 4 asistan arkadasimiz vardi ve gerçekten 4 gün boyunca oradan hiç çikmamislardi. Canla basla çalismislar ama artik kendileri tabii ki bitik durumdalardi. Hastaneden çikmadan birbirlerini dinlendirerek çalisiyorlardi. Birkaçinin evleri yikilmisti. Bir arkadasimiz, çocugunu ve esini baska sehre göndermisti ve kendisi Hatay’da kalmisti. Tabii ki bütün saglik personeli, biz oraya gidene kadar hiç durmadan çalismislardi. Biz hemen oradaki arkadaslarimizin yerine inisiyatif alarak görev yapmaya basladik. O ekipten 1 arkadasimizi yanimiza aldik ve diger arkadaslarimizdan birisini dinlensin ve ailesinin yaninda olsun diye gönderdik. Diger arkadaslarimizi da dinlenmeye gönderdik ve biz 3 boyunca orada uzman arkadaslarim ve asistan arkadaslarimla beraber saglik hizmetini ele aldik” diye konustu.
“Bir odayi acil ameliyathaneye çevirmisler”
Depremin yikici etkisi nedeniyle saglik personellerinin dogum salonu olmayan bir yeri yaralilara müdahale etmek amaciyla mecburen dogum salonu haline getirmek zorunda kaldiklarina dikkati çeken Keskin, “Aslinda çok iyi organize olmuslar. Oranin sterilizasyonunu yapabilmek için daha kontrollü bir hal almislar. Bir odayi acil ameliyathaneye çevirmisler. Kendi içinde döndürebilecekleri bir acil durumu çok iyi yönetmislerdi. Biz de onlara biraz destek olmak amaciyla eksikliklerini tamamlamaya çalistik. Biraz dinlendirdik, biraz halkimiza hizmet etmeye çalistik” dedi.
“Depremzede olarak, yarali olarak çikan gebelerimiz vardi”
Yaklasik olarak 40’a yakin bebegin dünyaya gelebilmesi için dogum müdahalesi yaptiklarini vurgulayan Keskin, “Depremzede olarak, yarali olarak çikan gebelerimiz vardi. Bunlarin ilk müdahalelerini yaptiktan sonra Adana’ya ve Ankara’ya sevkleri konusunda müdahalelerde bulunduk. Maalesef iki tanesi anne karninda ölü olarak getirilmislerdi. Annelerinin genel durumu kötü degildi ama yasadiklari travma sonrasi plasenta dekolmani dedigimiz travma sonrasi erken ayrilmasi nedeniyle bebekleri kaybetmistik. Tabii onlarin da riskli bir gebelik olarak degerlendirilip acil müdahalesi gerekiyordu ve onlari yaptik. Maalesef 3 ya da 4 hastamiz düsükle sonuçlanmisti. Ama digerlerini saglikli bir sekilde bebeklerini kucaklarina vererek gönder dik” ifadelerini kullandi.
