Soydan Açiklamasi 'Kahverengi Kokarca Ile Mücadele, Findik Için Önem Tasiyor'

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, kahverengi kokarcalarin fazla görüldügünü ve findik için ciddi bir zararli oldugunu belirterek, “Mücadele yapilmadigi sürece findikta kalite ve verimi düsürüyor, depo ömrünü kisaltiyor” dedi.

Soydan Açiklamasi 'Kahverengi Kokarca Ile Mücadele, Findik Için Önem Tasiyor'
Türkiye’deki varligi 2018 yilinda tespit edilen kahverengi kokarca, kisi ergin halde en çok ev, ahir, depo gibi kapali mekanlarin korunakli kisimlarinda geçiriyor. Istilaci bir tür olan kokarcalar ortalama sicaklik 17 dereceye ulastiginda kisladigi yerlerden çikarak 2-3 hafta beslenip yumurta koymaya baslar. Insan hayati için tehlike olusturan ve findik için de ciddi bir zararli olan kahverengi kokarca ile mayis-haziran aylari döneminde mücadele edilmesi gerektigi, aksi halde findikta verim, kalite ve depo ömrünü azalttigi belirtiliyor.

“Artik daha sik görülmeye basladilar”

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan, kokarcalarin kahverengi ve yesil olarak bilindigini söyledi.

Yesil kokarca cinsinin bölgede yillardir bilindigini ancak kahverengi kokarcanin Gürcistan üzerinden ortaya çiktigini söyleyen Soydan, “Yaz dönemlerinde Ordu’ya kadar geldi. Özellikle sonbahar aylarinda evlerin balkonlarinda, odalarinda, samanliklarinda ve pencerelerinde görülmeye basladi.

Artik kis aylarinda da burada konuslanarak daha sik görülmeye basladilar. Kahverengi kokarca kis döneminde çogaliyor, bu nedenle ciddi bir mücadele gerekiyor" diye konustu.



“Kimyasal mücadele findik için önemli”

Kokarcalar ile yapilmasi gereken kimyasal mücadelenin, findik dogumunun hemen ardindan uygulanmasi gerektigini ifade eden Soydan, “Özellikle findik kurdu ilacini uygularken findik dogumu gerçeklestigi anda ilaçlamalari yapmak gerekiyor. Çünkü bunun zarari farkli findiga temas ettigi anda findikta çürümeler, lekeler, tat orani ve harmana geldikten sonra da depo ömrünü kisalttigini açikça görüyoruz. Bu nedenle mücadelesi oldukça önemli ve artik mücadele zamani da yaklasti. Üreticilerimizi sürekli olarak uyariyoruz, ziraat odalarimiz mühendislerle birlikte alanda ve üreticilerimize bilgilendirmeler yapiyor. Mücadele yapilmadigi sürece kalite, verim ve depo ömrünü olumsuz etkiliyor ayrica findigin yaninda birçok ürüne de zarar veriyor. Bu nedenle findik dogumlarinin olmasiyla birlikte kimyasal mücadeleyi baslatmamiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA