Akar Açiklamasi 'EYT'deki Kidem Tazminati Ödemeleri, Isçi-Isveren Arasinda Taksit Anlasmasi Ile Yapilmali'

Ünye Ticaret ve Sanayi Odasi (ÜTSO) Baskani Irfan Akar, is dünyasindaki yükü azaltmak üzere hükumetin hazirladigi Hazine Destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) paketindeki EYT çerçevesinde kidem tazminati kefalet hacminin 50 milyar TL’ye çikarilmasinin olumlu bir tavir oldugunu ancak KGF sürecinin firmalar ve isveren arasinda bazi sorunlar çikarabilecegini gördüklerini söyledi.

Akar Açiklamasi 'EYT'deki Kidem Tazminati Ödemeleri, Isçi-Isveren Arasinda Taksit Anlasmasi Ile Yapilmali'
Baskan Akar, firmalarin bu çerçevede ciddi bir ödeme yükünün altina girdigini ve birçok isverenin bankalarla kredi sorunu yasadigini belirterek, hükumetin bu ödemeyi isveren ile isçi arasinda yasal bir anlasma ile taksitlendirmesi gerektigine degindi. EYT’de kidem tazminati sürecinin bankalar üzerinden yapildigini kaydede, KGF olmadan isçi ve isveren arasinda taksitle ödenecek bir yapinin kurulmasini gerektigine dikkat çekti.

Kidem tazminati kefalet hacminin 50 milyar TL’ye yükseltilmesi ve beraberindeki EYT çerçevesindeki çalismalarla hükumetin önemli bir haksizligi giderdigini söyleyen Akar, her kesimin fedakarlik yaptigi ve memnun oldugu bir düzenin olusturulmasi dahilinde is dünyasindaki sikintilarin azaltilabilecegine vurgu yapti.

"Yasalarin belirleyecegi bir taksit imkani is dünyasini rahatlatir"

Ünye Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Akar, bu konuya iliskin kendilerinin de sikayetler aldiklarini söyleyerek, “Hükumetimiz bir haksizligi gidermistir evet ama diger tarafta firmalara bu zorlu süreçte ciddi ödeme sikintisi dogmustur. Bu ödemenin vadelere yayilmasi gerekir. Isçilerimizin haklari verildi ama burada herkesin fedakarlik yapip karsilikli anlasma ortami saglayip isverene de bir olanak sunulmasi gerekiyor. Deprem oldu, ekonomik sorunlar olustu. Isveren açisindan bunu da görmek gerekir. Firmalar kendi aralarinda isçileriyle anlassin ve esit taksitlerle ödesinler. Bu süreç bankalar arasinda yürüyen bir sistem, kredi notu düsük olan firmalarin sikintisi olacak. Bu nedenle isçi ve isveren arasina yasalarin belirledigi sekilde bir taksit imkani verilmesi gerekir. Yoksa sistem bir kisir çekismeye gider ve is dünyasi ile birlikte üretim de sikintiya girer” dedi.

Kaynak: İHA