Uzmanindan Rahatlatan 'Kayseri Depremi' Açiklamasi

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kayseri’de dün sabah saatlerinde meydana gelen 4.8’lik depremi degerlendirerek, “Gerçeklesen 4.8 büyüklügündeki deprem tipik, tekil ve Ecemis fayina bagli olarak gerçeklesen, bizim için gayet normal niteligi olan bir depremdir. Dolayisiyla bizim için anormal bir durum yok” dedi.

Uzmanindan Rahatlatan 'Kayseri Depremi' Açiklamasi
Kayseri’nin Hacilar ilçesinde dün saat 05.28’de yerin 7 kilometre derinliginde 4.8 siddetinde deprem oldu. Deprem kent genelinde yogun sekilde hissedilirken, depremi yasayan vatandaslar büyük bir panikle kendilerini sokaga atti.

“Kayseri su anda deprem firtinasi içerisinde”

Karpuzsekisi, Bogazköprü ve Saraycik bölgelerinde art arda depremlerin meydana gelmesiyle Kayseri’nin bir deprem firtinasi içerisine girdigini söyleyen Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, “Kayseri’de depremlerin Ecemis fayi üzerinde Incesu Saraycik ve Hacilar Karpuzsekisi mevkiinde meydana geldigini görebiliyoruz. Depremin büyüklügü 4.8 iken derinligi ise yaklasik 7 kilometre. Sig bir deprem. Ecemis fayinin karakteristik özelliklerine baktigimizda kayitlara göre yaklasik 6 büyüklügünde deprem üretebildigini biz biliyoruz. Dogal olarak gerçeklesen 4.8 büyüklügündeki deprem tipik, tekil ve Ecemis fayina bagli olarak gerçeklesen, bizim için gayet normal niteligi olan bir depremdir. Dolayisiyla bizim için anormal bir durum yok. Bu depremin sadece konusulabilecek tarafi, sehrimizi etkisi altina alan bu depremlerin son günlerde sik sik tekrar etmesi ve tekrarlanma süresini biraz daha artirmasidir. Ülkemizin Dogu Anadolu Bölgesi’nde Kahramanmaras’ta meydana gelen deprem, Hatay’da meydana gelen 2 deprem, Kadirli’de meydana gelen 2 deprem, sehrimizde meydana gelen depremleri bütün bir arada degerlendirdigimizde aslinda ülkemizin ve sehrimizin bir deprem firtinasi içerisinde oldugunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandi.

“Kayseri’de artçilarin birkaç ay ile sinirli kalacagini öngörüyorum”

Kayseri’de meydana gelen depremlerin sarsintilarinin da birkaç ay içerisinde son bulacagini dile getiren Evsen, “Ecemis fay her ne kadar Dogu Anadolu fayi ve Kuzey Anadolu fay hatti ile dogrudan iliskili olmasa da orada meydana gelen bir sikismanin göreceli olarak sehrimizi ve özellikle Ecemis fayini da etkiledigini görüyoruz. Ecemis fayinin en büyük 6’lik bir deprem üretecegi ve 6’dan daha büyük bir deprem üretemeyecegi konusunda bir kanaatimiz söz konusudur. Son günlerde hem sosyal medyadan hem de basin yolunla Ecemis fayi üzerinde 7.5 büyüklügünde deprem olabilecegini söyleyenler var. Bu bilgiler dogru degildir. Sehrin hem tarihi hem de aletsel döneminde bu tür depremlerle hiçbir zaman karsilasmadik. Biz depremleri engelleyemiyoruz. Onun için yapilacak 2 sey var. Deprem zararlarina karsi dirençli sehir, deprem zararlarina karsi depremi gögüsleyebilecek dirençli bir toplum. Eger biz bunlari gerçeklestirirsek, bunlari saglayabilirsek, yasamiz oldugumuz orta büyüklükteki depremlerden herhangi bir zarar görmeden atlatabiliriz. Bir kez daha geçmis olsun. Dogu Anadolu fay hatti üzerinde gerçeklesen depremlerde artçilarin yaklasik 2 yila kadar sürebilecegini daha önceden de biz paylasmistik. Ancak sehrimizde artçilarin birkaç ay ile sinirli olacagini ben öngörmekteyim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA