Kuraklik Ikinci Ekimi De Vuracak

Bursa Ziraat Odalari Il Koordinasyon Baskani Sadi Aktas, 2023 yilinda kar ve yagmur yagislarinin beklentinin çok altinda kaldigini belirterek, “Yüzde 50’nin altinda olan göletlerimiz var. Beklenen yagislar olmazsa, Yenisehir Ovasi’nda ikinci mahsul ekimi yapilmayabilir” dedi.

Kuraklik Ikinci Ekimi De Vuracak
Türkiye’nin birçok noktasinda oldugu gibi Bursa ve ilçelerinde de su sikintisi yasaniyor. Dis ve iç pazara mevsiminde binlerce ton sebze ve meyve üreten Yenisehir Ovasi’ni besleyen bazi göletler yüzde 50’in altinda kaldi. Önümüzdeki günlerde beklenen yagislar gelmezse, bazi köylerde tarim sulamasi açisindan sorunlar ortaya çikmasi bekleniyor. Bölgenin sulama ihtiyacini ise 116 bin dönüm alani sulayan Bogazköy Baraji gögüslüyor. Orhaniye, Kavakli, Fethiye göletlerinde ise sikinti devam ediyor. Eger beklenen yagislar olmazsa, yüzde 50’nin altinda kalan göletlerin besledigi tarim arazilerinde ikinci mahsulün ekilemeyecegi dile getirildi.

Bu durum Yenisehir Ovasi’nin tamamini içine almazken, yer alti sularinin biriktigi depolarda su an için sorun gözükmüyor.

Bursa Ziraat Odalari Il Koordinasyon Baskani ayni zamanda Yenisehir Ziraat Odasi Baskani Sadi Aktas, kurakligin Bursa ve Yenisehir tarimina etkilerini degerlendirdi. 2023 yilinda kar ve yagmurlarin birçok bölgede oldugu gibi Bursa’da da az oldugunu belirten Aktas, “Su an yüzde 50’nin altinda kalan göletlerimiz var. Bunlarla ilgili de büyük ihtimalle sulu ürün ekiminin ikinci ekilisleri iptal ettirebilir. Bunu tabiki Devlet Su Isleri, Sulama Birlikleri, Ziraat Odalari ile birlikte oturup karar verilecek. Yagmur yagsa da kar yagmadigi sürece göletlere etkisi olabilecegini düsünmüyorum. Kar suyu ile beslenen göletlerimiz var. O yerlerde sikintilar yasanabilir. Yenisehir’de Kavakli, Terziler, Orhaniye, Fethiye, Yeniköy gibi göletlerde sikintimiz var” dedi.

Aktas sözlerini söyle sürdürdü; “Bizim sulu tarim ekilen bölgelerde yerlerimiz su an bos durumda. Muhakkak buralara sebze ekilecek. Bunlarin planlari yapildi. Ama ne yapilabilir derseniz, tek ürün ekilmesine karar verilebilir. Çok risk görülüyorsa sulama alanlari içerisinde, göletten su alacak sahislarin ekim yapacaklari alan yüzde 50’ye düsürülebilir. 100 dönüm ekiyorsa, 50 dönüm ekmesi saglanabilir. Bu sekilde tedbirler alinabilir. Bunlari bugünkü duruma göre konusuyoruz. Yagislar olursa çiftçimizde vatandasimiz da magdur olmaz”

“Bizim bölgemizde sebze ve ihracata yönelik sikinti yasanmaz” diyen Aktas, “Bogazköy Baraji 116 bin dönüm alan suluyor. Yaz suyu var, yer alti sulariyla beslenip depolara basiliyor, 5 bin dönüm de oradan sulaniyor. Yenisehir bölgesinde yetistirdigimiz sebzelerde sikinti yasanmayacagini bu günden söyleyebiliriz. Yer alti sularimiz su an için yeterlidir. Karacabey bölgesindeki göletlerde de bir sikinti görülmüyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA