Bakanlar Çavusoglu Ve Kurum Açiklamalarda Bulundu

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ile Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezi’nde açiklamalarda bulundu.

Bakanlar Çavusoglu Ve Kurum Açiklamalarda Bulundu
Kahramanmaras merkezli yasanan ve 11 ilin etkilendigi depremlerle ilgili Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ve Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum toplanti düzenledi.

Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezi’ndeki toplantiya Çavusoglu ve Kurum’un yani sira, eski Adalet Bakani Abdülhamit Gül, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, Il Emniyet Müdürü Mustafa Emre Basbug, 5’inci Zirhli Tugay Komutani Haci Halil Osma, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Hidayet Arikan, askeri erkan, AFAD yetkilileri ve kurum müdürleri katildi.



“88 ülkeden bize yardim geldi”

Disisleri Bakani Çavusoglu, dis ülkelerden gelen yardimlarla ilgili açiklamalarda bulunarak, "Bugüne kadar 102 ülke yardim teklifinde bulundu. 88 ülke ise sahada bize yardim ettiler. Arama- kurtarma ve sahra hastanesi gibi birçok konuda destek oldular. 23 ülke görevini tamamladi ve ülkeden ayrildi. Su anda 65 ülke sahada çalismalarina devam etmektedir. Toplamda 11 bin 302 yabanci personel gelmisti. Bunlardan 5 bin 377 kisi halen sahadadir. Diger taraftan en acil ihtiyaç olan çadir, sonrasinda konteyner tabi biraz daha yavas geliyor. Türkiye’de de üretim var. Çadirlari tüm dünyadan kargo uçakla getiriyoruz. Bir taraftan ülkelerin Birlesmis Milletler Yüksek Komiserligi gibi kuruluslarin bize taahhüt ettigi çadirlar var. Bizim arkadaslarimiz tüm misyonumuz ile çadir üreten ülkelerdeki girisimlerimiz sayesinde bugüne kadar 222 binden fazla çadir bulduk. Bunlarin 120 bini ülkelerin taahhüt ettigi çadirlar. 102 bini de bizim siparis verdigimiz çadirlar. 70 bini ülkemize geldi. 55 bini sevkiyat için bekliyor. Bunun için uçak da bulmak lazim. Bir taraftan THY diger yandan NATO ülkelerinin uçaklari ile nakliye uçaklari ile getirmeye çalisiyoruz. Bazi dost ve kardes ülkelerin tahsis ettigi kargo uçaklari ile çalismalarimiz sürüyor. Bunlari getirmeye çalisiyoruz. Yola çikan konteyner var. Buradaki çabalara yurt disindan destek vermeye çalisiyoruz. Çok sayida ziyaret geliyor. Her gelmek isteyen mevkidas ve devlet baskanina zaman ayirmamiz mümkün olmuyor. Hiç kimseyi kirmak istemiyoruz. Dost ve kardes ülkeler bizzat geliyorlar. Gaziantep’te uyumlu bir sekilde vatandaslarimizin acil ihtiyaçlarinin karsilanmasi için uzun vadeli adimlar için önemli çalismalar var. 1 yil içerisinde yapilacak konutlar konusunda vatandaslarimizin hepsi güveniyorlar. Simdiden yerler ayrilmis bunlari da görmüs olduk. Sizlere güveniyoruz. Tüm burada yerel yönetim dahil herkese tesekkür ediyoruz" dedi.



"Bakanlik olarak çalismalara katki saglamaya çalisiyoruz"

Bakan Çavusoglu, açiklamalarina söyle devam etti:

"Asrin felaketini yasiyoruz. Tüm dünyadan uzmanlarin dedigi gibi yasanan en büyük felaket. Sahaya inince esas depremin etkisini görüyoruz. Bu depremin vatandaslarimiza, sehirlerimize verdigi zarari da görmüs oluyoruz. Bugün Gaziantep’te Nurdagi ve Islahiye ilçelerini ziyaret ettik. Her iki ilçemizde de çadir kentlerimiz tamamen kurulmus. Evini terk etmek zorunda kalan herkesin çadir kente yerlestigini gördük. Diger taraftan konteyner kamplarini da ziyaret ettik. Geçici yasam alanlarinin buralarda kuruldugunu gördük. Gerçekten güzel bir uyum ve isbirligi var. Gaziantep’te sistemin oturdugunu görmekten mutluluk duyduk. Bu konteyner ve yasam alanlarinda sayinin artmasi için samimi bir gayret gördük. Vatandaslarimizin talep ve isteklerinin tek tek kayit altina alindigini gördük. Bugün sosyal donati alanlarini da ziyaret ettik. Çocuk gelisim çadirlari, çadir siniflarini ziyaret ettik. Gerçekten bunun örnek alinmasi gerekiyor. Vatandaslarimiz bu ihtiyaçlarinin karsilanmasindan dolayi son derece memnunlar. Sonuçta bu bizim görevimiz. Bakanlik olarak çalismalara katki saglamaya çalisiyoruz. Daha önce pandemi tüm dünyayi sarsti. Tahliyeler gerçeklestirmistik. Büyükelçi ve personellerimizi tahsis ettik. Bu deprem için daha fazlasini yapmak için mücadele ediyoruz. 10 ilde koordinatör büyükelçilerimiz var. Bu tüm toplumun acisidir. Böyle durumda uluslararasi yardim çagrisini yaptik. Herkes bu çagrimiza cevap verdi. AB ve NATO ve diger ülkeler bireysel olarak yardim etmeye çalistilar hepsine tesekkür ediyoruz. Dis teskilatlarimiz ve vatandaslarimiz ve kardes dost ülkelerden Türkiye’ye göndermek istedigi yardimlari ulastirmak için sistemleri kurduk. Diger taraftan çok talepler geliyor. Onlarin cevaplanmasi gerekiyordu. Dünyadan taziye ve destek mesajlari veriyor."

"3 milyon bagimsiz bölümün hasar tespit çalismalari tamamlandi"

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum ise, "10 ilde hasar tespit çalismalari es zamanli bir sekilde devam ediyor. Bugüne kadar 3 milyon bagimsiz bölüm hasar tespit çalismalari tamamlandi. 345 bin bölümün agir hasarli ve acil yikilmasi gerekiyor. Mart ayi sonu itibariyle de Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut projesine baslayacak. Eski yerlesim alanlarina iliskin fay hattina yakinligi söz konusu ise vatandasi magdur etmeyecek sekilde imar kisitlamasi sürecini yürütecegiz. Adana ve Osmaniye’de zemin etütlerini yaparak yerlesime en uygun alanlarin tespitlerini bilim insanlarimiz ile yürütüyoruz. En saglam zemini bulmak suretiyle çalismalari yürütüyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA