Yunanistan Ve Bulgaristan Arasinda Petrol Boru Hatti Anlasmasi Imzalandi

Yunanistan ve Bulgaristan arasinda, Yunanistan’in Dedeagaç ve Bulgaristan’in Burgaz sehirleri arasinda yer alacak petrol boru hatti için anlasma imzalandi.

Yunanistan Ve Bulgaristan Arasinda Petrol Boru Hatti Anlasmasi Imzalandi
Bulgaristan Cumhurbaskani Rumen Radev ve Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis baskent Atina’da Yunanistan’in Dedeagaç ve Bulgaristan’in Burgaz sehirleri arasinda yer alacak petrol boru hatti için bir görüsme gerçeklestirdi. Görüsmenin ardindan hazirlanan anlasma, Radev ve Miçotakis huzurunda Yunanistan Enerji Bakani Kostas Skrekas ve Bulgaristan Enerji Bakani Rossen Hristov tarafindan Atina Maximos Sarayi’nda imzalandi. Kopelouzo sirketi tarafindan hayata geçirilecek olan boru hattinin güvenligi de iki ülke tarafindan ortak bir güvenlik birimi ile saglanacak. Yilda 10 milyon ton petrol tasimasi planlanan boru hattinin 50 milyon ton kapasitesi bulunuyor.

"Güneydogu Avrupa’nin enerji haritasi degisecektir"

Yunanistan Basbakani Miçotakis, anlasmanin imzalanmasinin ardindan yaptigi açiklamada Yunanistan ve Bulgaristan’in Avrupa’nin enerji güvenligi konusunda kritik bir öneme sahip olacagini belirterek, "Bu is birligi halkimizin yarari için devam edecek. Imzalanan bu anlasma ile Güneydogu Avrupa’nin enerji haritasi degisecek" dedi.



"Ülkemize stratejik önem saglayacak"

Bulgaristan Cumhurbaskani Radev ise, "Bulgaristan ve Yunanistan, Güneydogu ve Orta Avrupa’da istikrarin stratejik merkezi olarak kendini kanitladi. Bu anlasma bölgenin enerji haritasini degistirecek nitelikte. Dedeagaç-Burgaz boru hatti ülkemize stratejik önem saglayacak. Çünkü, Rus petrolünü Balkanlarin ve Karadeniz’in en büyük rafinerisi olan Burgaz’a tasiyacak. Rus petrolüne alternatifler saglayarak da kaynaklarin çesitlendirilmesine yardimci olacak. Bu anlasma, uzun bekleme sürelerini ve tankerlerin Istanbul ve Çanakkale Bogazlarini geçerken olusan riskleri ortadan kaldirdigi için tedarik güvenligini de artiracaktir" ifadelerini kullandi.

Rus petrolünü Istanbul ve Çanakkale Bogazlarini kullanmadan Dedeagaç Limani üzerinden Akdeniz’e tasimak üzere tasarlanan petrol boru hatti projesi 2007’de gündeme gelmis fakat, 2011’de Bulgaristan’in projeye sicak bakmamasi nedeni ile iptal edilmisti. Rusya-Ukrayna Savasi’nin ardindan ise bu proje ile Dedeagaç’tan Burgaz’a petrol ve dogalgaz tasinmasi planlaniyor.
Kaynak: İHA