Kizilay Deprem Bölgesine Mobil Saglik Araçlari Gönderiyor

Kizilay, Kahramanmaras merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremlerin ardindan deprem bölgesine 6 adet Mobil Saglik araci gönderiyor. Mobil Saglik araçlari özellikle saglik erisiminde sikinti yasayan kirsal kesimlerdeki vatandaslara hizmet edecek.

Kizilay Deprem Bölgesine Mobil Saglik Araçlari Gönderiyor
Merkez üssü Kahramanmaras Pazarcik ve Elbistan olan 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremlerin ardindan yaralar sarilmaya devam ediyor. 10 ilde yikima neden olan depremin olusturdugu hasarin onarimi sürerken Kizilay, hastaneye ulasma imkani olmayan kirsal kesimde yasayan vatandaslar için birinci basamak saglik hizmeti sunmak üzere saglik ekiplerini ve 6 adet Mobil Saglik aracini bölgeye gönderiyor. Iki hekim, bir hemsire, bir psikolog ve bir röntgen teknisyeni bulunacak araçlarin içerisinde muayene, kan tahlilleri, röntgen, EKG, solunum fonksiyon testi yapilabilecek. Kizilay, Mobil Saglik araçlarinin yani sira mobil dis kligini de hizmete sunacak. Dis hastanelerine erisimi olamayan afetzedelere acil durumlarda hizmet verecek. Süreç içerisinde gönüllü dis hekimlerinin katkilari ile bu hizmetin de yayginlastirilmasi planlaniyor.

Türk Kizilayi Etimesgut Yerleskesinden Mobil Saglik araçlarini bölgeye ugurlayan Kizilay Genel Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Fatma Meriç Yilmaz, Saglik alaninda bastan beri Saglik Bakanligiyla koordinasyon halinde hizmetlerine devam ettiklerini söyledi.



“Bu araçlar röntgen çekebiliyor ve küçük müdahaleler yapabiliyor”

6 adet Mobil Saglik araci hazirladiklarini ve bunlardan birinin Kahramanmaras’ta konuslandirilacagini ifade eden Yilmaz, “Üç poliklinik odasindan olusan bir multi klinigimiz Kahramanmaras’ta Türk hava mevkiine konuslaniyor. Bugün de sahada da gördügümüz ve bakanligimizla yaptigimiz istisareler sonucunda da bir ihtiyaç olarak tespit ettigimiz Mobil Saglik araçlarimizi sahaya göndermek üzere buradayiz. Alti adet mobil saglik araci hazirladik. Bu mobil saglik araçlarinin içinde masasi var. Röntgen çekilebiliyor ufak tefek tetkikler yapilabiliyor, küçük müdahaleler yapilabiliyor. Biliyoruz ki orada hastanelerimiz yaralilarla dolup tasiyor ama bir taraftan da köydeki bir Ayse teyzemiz tansiyon ilacimi içeride biraktim. Simdi de zamani degil deyip hastaneye gitmek istemeyebiliyor ya da ulasimda sikintilar olabiliyor. Biz mobil araçlar vasitasiyla her yere ulasabilmenin aslinda bir çabasini vermeye çalisacagiz” seklinde konustu.



“Salgin hastaliklarini açiga çikmamasi için de alinabilecek önlemler var”

Araçlarda gönüllü doktor, hemsire ve psikologlarin görev yapacagini söyleyerek çevre sagligina dikkati çeken Yilmaz, ”Burada gönüllü doktorlarimiz, hemsirelerimiz ve psikologlarimiz görev yapacaklar. Her alti aracin içinde bir adet hekim, bir hemsire, bir psikolog, dörtgen teknisyeni ve beraberinde bir halk sagligi uzmanimiz olacak. Biliyoruz ki çevre sagligi da çok önemli. Salgin hastaliklarini açiga çikmamasi için de alinabilecek önlemler var. Mutlaka onlarin tespiti için çalisacaklar” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA