Çocuklarina Depremi Oyunla Unutturuyor

Kahramanmaras’in Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6 büyüklügündeki depremin ardindan çadirkentte yasamaya baslayan Adil Türkan, çocuklarina depremi unutturmak için kurdugu alanda çocuklariyla futbol oynuyor.

Çocuklarina Depremi Oyunla Unutturuyor
Merkez üssü Kahramanmaras’in Elbistan ilçesi olan depremin ardindan ilçeye çadirkent kuruldu. Ilçede depremden kurtulan vatandaslar çadirlara yerlesmeye çalisirken, çadirkentte yasamaya baslayan Adil Türkan da çocuklarinin depremi unutmasi için kurdugu alanda birlikte futbol oynuyor.

Depremin çok büyük oldugunu ve kendilerinden çok çocuklarin korktugunu söyleyen Adil Türkan, “Büyük bir deprem yasadik. Özellikle ilk depremde bayagi bir sallandi yani 1 dakikaya yakin sürdü. Artik çocuklarimiza ’sahadet getirin, artik gidiyoruz’ dedik. Toplu sekilde olalim en azindan cesetlerimizi toplu sekilde bulalim diye. Bizden çok çocuklar çok korktular. Biz de onlar için endiseleniyorduk. Ilkinde yikilmadi sonrasinda asagi indik çocuklarla ve ailemle beraber. O gün zor geçti yani içecek bir bardak dahi su bulamadik. O dakika olmayinca olmuyor çünkü o can havliyle zaten evden bir sey almadan çikiyorsun. Bizi yikan ikinci deprem oldu. Bacanagimin enkazini almaya gittigimde çocuklari falan enkazin altindaydi. Onlari kurtarmaya yardim ederken ikinci depreme orada yakalandik. Gerçekten kiyamet kopuyor dedim kendi kendime. Çünkü binalar kagit gibi gitti. Ben kendimi 1-2 saniyeyle kurtardim. Bir de çocuklardan endise etmeye basladim. Onlari da bir yere biraktim. Telefon açmak istedim baktim telefon da mesgul dedim herhalde bunlar da gitti. Allah göstermesin. Gerçekten çok büyük bir felaketti ama Allah’tan gelene bir sey yapmak mümkün degil. Tek tesellimiz o. Allah’tan geldi diyoruz” dedi.

Türkan, diger ebeveynlerin de aktiviteler yaparak, çocuklarin streslerini azaltmalari gerektigini söyleyerek, “Depremden en çok etkilenenler çocuklar oldu. Psikolojik baski altindalar ve hala geceleri kalkip, “Baba deprem mi oluyor, sallaniyor muyuz?” diye soruyorlar. Devlet görevlilerimiz de geziyor. Çocuklara psikolojik destek vermek için. Ben de onlara biraz moral motivasyon olsun diye onlarla sabah erken kalkiyorum. Onlarla beraber kahvaltiyi yaptiktan sonra maç yapiyorum, top oynuyorum. En azindan motivasyonlari düzelsin diye. En azindan unutturmaya çalisiyoruz ama ne kadar basariliyiz bilmiyorum. En azindan morallerini yüksek tutmaya çalisiyoruz. Büyüklerden çok çocuklar etkilendi. En azindan ebeveynler çocuklarla aktivite yaparlarsa çocuklar o anki stresini atarlar, mutlu oluyorlar. Anne babalara da tavsiyemiz budur” ifadelerini kullandi.

Diger yandan çadirkentte bulunan Psiko Sosyal Destek ekipleri, çocuklara aktiviteler yaparak oyuncak dagitimi gerçeklestiriyor.
Kaynak: İHA