Bakan Soylu Açiklamasi' Bazi Belediyeler Hatay'a Gidebilirsiniz, Define Bile Yardimci Olmadilar'

Afetin büyüklügüne dikkat çeken ve bütün dünyanin büyük olarak nitelendirdigi böyle bir depremde bazen de yetismekte zorlandiklari ardindan yetistikleri durumlarin olabilecegine deginen Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Buradan milletimize sikayet ediyorum. Ellerindeki bazi belediyeler Hatay’a gidebilirsiniz define bile yardimci olmadilar. Bu afet yüzlerce detayin ayni anda yönetilmesini gereken bir afettir. 250 kilometre fay hatti, yaklasik 99 bin 362 kilometre kare. Macaristan’dan, Portekiz’den, Irlanda’dan , Çek Cumhuriyeti’nden büyük Hollanda’nin iki kati" dedi.

Bakan Soylu Açiklamasi' Bazi Belediyeler Hatay'a Gidebilirsiniz, Define Bile Yardimci Olmadilar'


Depremin merkezi Kahramanmaras’ta bulunan Içisleri Bakani Süleyman Soylu, açiklamalarda bulundu.

Kahramanmaras Pazarcik merkezli 7.7 ve ardindan Elbistan’dan 7.6’lik iki büyük depremden sonra devletin bütün birimleriyle herkesin büyük bir mücadele ortaya koydugunu belirten Bakan Soylu, "Bütün birimler hava sartlarinin, kosullarin zor olmasina ragmen yerlerine intikal etti. Karakisin getirdigi olumsuzluklara özellikle depremin bu bölgede neredeyse yollari ortada yarmasina ragmen vatandasimizin biran önce imdadina yetisebilmek için bütün Türkiye devletiyle milletiyle seferber oldu. Bizde o saatten itibaren Kahramanmaras’tayiz. Bütün birimlerimizle sahada olmaya çalisiyoruz hem de koordinasyon yaparak buradan hizmetleri yerine getirmeye çalisiyoruz. Bu afetin çok büyük bir afet oldugunu söylemek istiyorum. Bu afet yüzlerce detayin ayni anda yönetilmesini gereken bir afettir. 250 kilometre fay hatti. Yaklasik 99 bin 362 kilometre kare. Macaristan’dan, Portekiz’den, Irlanda’dan, Çek Cumhuriyeti’nden büyük Hollanda’nin iki kati. Yani büyük bir afet alaninda çok güçlü bir yer kürenin gördügü denizler hariç kara en büyük depremlerden birisi. Özellikle deprem danisma kurulumuz ve Risk Azaltma Genel Müdürlügümüzün ortaya koydugu degerlendirmeler altinda söylüyorum” diye konustu.



Depremin merkezi Kahramanmaras’ta 5 bin 323 kisi hayatini kaybetti

Devletin bütün imkanini sevk etmekte olduguna vurgu yapan Bakan Soylu, ”Sadece burada görev yapan polis, jandarma, Türk Silahli Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri mensubu arkadaslarimizin sayisi 20 bin. Herkes burada büyük bir mücadeleyi ortaya koymaktadir. Bugüne kadar son aldigimiz rakam 5 bin 323 vatandasimizi Kahramanmaras’ta kaybettik. Allah rahmet eylesin. 4 bin 493’üde suana kadar defnedildi” seklinde konustu.



"Bazen de yetismekte zorlandigimiz ardindan yetistigimiz durumlar elbet olacaktir"

Günlük 500 bin ögün yemek verildigini aktaran Soylu, “Toplam 500’ün üzerinde köyü var buranin. Ulastiklarimiza araçlarimizla, ulasamadiklarimiza disardan getirttigimiz off road araçlarla, yolu kardan kapali olanlara helikopterle ulasiyoruz. Çok önemli ve zor oldugunu biliyoruz. Kesinlikle hiç bir seyden etkilenmeden bizim vatandasimiza görevimiz var yapmak zorundayiz. Biz kamu adina devlet adina buradayiz. O insanlara bu memleketin bir evladi olarak yapmakla mükellefiz. Birileri açik araya bilir, eksik olabilir. Bütün dünyanin büyük olarak nitelendirdigi böyle bir deprem de elbette ki bazen de yetismekte zorlandigimiz ardindan yetistigimiz durumlar elbet olacaktir. Bunu istismar konusu yapmak, bundan bir siyasal çikarim ortaya koymak, deprem ortaya koydugu hasardan daha büyük bir hasardir. Bir insanin nasil bir ruh hali olabilir ki fitnenin fesadin pesinde gidebilir. Bu dünyadan hepimiz gidecegiz, gidiyoruz. Belki bir saat sonra burada bir deprem olacak burada gördügünüz hiç kimse olmayacak. Belki bizde biraz önce bahsettigimiz meftalarimiz gibi bizden sonra gelenler bunu degerlendirecekler. Burada eger bir siyaset yapilacaksa hem millet nezdinde hem Cenab-i Allah nezdinde hesabi sorulur, bende yaparsam hesabi sorulur. Bir çok alanla karsi karsiyayiz. Bu kadar insan nerede kalacak nerde yatacak, isini nasil yapacak gibi bir çok operasyon yönetiyoruz. Sadece burada degil 10 vilayette yürütülmektedir." diye konustu.



"120 polisimizi, 32’inin üzerinde jandarma personelimizi kaybettik"

Hayatini kaybedenler konusunda da bilgi veren Soylu, "Polis Teskilatimiz da 120 arkadasimizi kaybettik, Allah rahmet eylesin. Kahramanmaras’ta da, Hatay Nurdagi’nda da bu toplu kayiplar, toplu olmayan kayiplar da var 32’inin üzerinde de jandarma personelimizi kaybettik. Bütün kaybettiklerimize Allah rahmet eylesin" ifadelerini kullandi.

Yagma iddialari konusuna da deginen Soylu, her ihbari degerlendirdiklerini yüzde 99.9’unun asilsiz oldugunu kaydetti.



"Bazi belediyeler Hatay’a gidebilirsiniz define bile yardimci olmadilar"

Kendisinin de ikinci depremi yasadiginin altini çizen Soylu, "Biz hepimiz burada depremzedeyiz. Buradan milletimize sikayet ediyorum. Ellerindeki bazi belediyeler Hatay’a gidebilirsiniz define bile yardimci olmadilar. Bunlar batsinlar diyebilirler ama bu dünyanin bir de öteki dünyasi var. Elbetteki bunlarin degerlendirmeleri de yapilacaktir. Su günler geçip gitsin isimize bakalim. Bu milletin evladi olmaktan gurur duyuyorum” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA