Kastamonu Üniversitesi MERLAB Toprak Analiz Laboratuvari, Yetki Belgesi Almaya Hak Kazandi

Kastamonu Üniversitesi bünyesinde bulunan toprak analiz laboratuvari, yetki belgesi almaya hak kazanarak, tarim sektöründe toprak, bitki ve sulama suyu analizlerini gerçeklestirebilecek yetenekte oldugunu belgeledi.

Kastamonu Üniversitesi’ne bagli Merkezi Arastirma Laboratuvari bünyesinde faaliyet gösteren toprak analiz laboratuvari, Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan verilen "Tarimsal Amaçli Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarlari Kurulus, Yetki ve Denetim Genelgesi" çerçevesinde yetki belgesi alarak Kastamonu bölgesine verdigi hizmet standartlarini daha yukari tasidi. Alinan yetki belgesi, laboratuvarin 2023/8 no’lu genelgeye uygun olarak Tarim Reformu Genel Müdürlügü tarafindan verilen yetki belgesi ile tarim sektöründe toprak, bitki ve sulama suyu analizlerini gerçeklestirebilecek yetenekte oldugunu resmi olarak belgeledi.

Özellikle toprakta temel analizler konusunda geçerli olan yetki belgesini elde ederek, saturasyon, pH, bünye analizi, toplam tuz, organik madde, kireç, alinabilir potasyum ve alinabilir fosfor gibi temel parametreleri belirleme yetkisini resmilestirdi.

Yetki belgesi, Toprak Analiz Laboratuvari’nin tarim sektörüne bilimsel standartlara uygun ve güvenilir hizmet sundugunu göstererek, bölgedeki çiftçilere ve tarim profesyonellerine güvenilir analiz sonuçlari saglama kapasitesini sunuyor. Laboratuvarin elde ettigi bu belge, ayni zamanda laboratuvarin basarili bir sekilde kalite kontrol süreçlerini uyguladigini ve ulusal standartlara uygun hizmet verme yetenegine sahip oldugunu kanitliyor.

Toprak Analiz Laboratuvari’nin yetki belgesi, tarim sektöründeki verimliligi artirmak ve bitki besleme konularinda gerekli bilgiler saglamak adina önemli bir adim olarak degerlendiriliyor. Çiftçiler ve tarim uzmanlari, laboratuvarin elde ettigi yetki belgesi sayesinde daha güvenilir ve bilimsel temellere dayali analiz sonuçlarina ulasma imkanina sahip olacak.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, MERLAB Toprak Analiz Laboratuvarinin, Tarim ve Orman Bakanligi’ndan aldigi yetki belgesi ile güçlendigini belirterek, "Bu yetki belgesi, ilimize ve bölgemize yönelik saglanacak hizmetlerde laboratuvarimizin kaliteli ve güvenilir hizmet sunma konusundaki kararliligini bir kez daha ortaya koyuyor. Çiftçilerimiz ve tarim sektöründeki diger paydaslar, toprak analizlerinde artik daha saglam bir temele dayanacaklari için memnuniyet duyacaklardir" dedi.

Kaynak: İHA