Yargitay'dan Isçiye Izin Müjdesi

Milyonlarca özel sektör çalisanini yakindan ilgilendiren emsal nitelikteki karar Yargitay 9. Hukuk Dairesi’nden çikti. Sözlesmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde kullanilmayan yillik izinlerin ücrete dönüsecegine dikkat çeken Yüksek Mahkeme; bu miktarin isçinin son maasi üzerinden ödenecegine hükmetti. Isçinin çalistigi hafta tatillerinin biriktirilerek kullandirilip yillik izinden mahsup edilemeyecegine dikkat çekti.

Isten çikarilan vinç operatörü, Is Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Fazla çalisma yapmasina, ulusal bayram ve genel tatiller ile hafta tatillerinde çalismasina ragmen karsiliginin ödenmedigini ve yillik izin alacaginin bulundugunu ileri sürdü. Davaci isçi, kidem ve ihbar tazminatlari, yillik izin ücreti, fazla çalisma, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ile hafta tatili ücreti ve bakiye ücretinin davalidan tahsiline karar verilmesini talep etti. Davali avukati, davacinin alacaklarinin eksiksiz ödendigini, bu hususun banka kayitlari ve özlük dosyasi içerigindeki belgelerle sabit oldugunu savunarak davanin reddini istedi. Mahkeme; davaciya ihbar süresini kullandirdigini ispat edemediginden davacinin kidem ve ihbar tazminatlarina hak kazandigi, davacinin ödenmeyen alacaklarinin bulundugu gerekçeleriyle davanin kismen kabulüne karar verdi. Taraf avukatlari karari istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, hesaplamalarin bordrolar nazara alinarak yapildigindan tespit edilen alacak kaleminden hakkaniyet indirimi yapilmasinin yerinde olmadigi, davaciya yapilan ödemenin hesaplanan izin alacagindan mahsubu gerektigi gerekçeleriyle davaci ve davalinin istinaf basvurularinin ayri ayri kabulüne hükmetti. Karar her iki taraf avukati tarafindan temyiz edilince devreye bu kez Yargitay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Haftalik izin oyununa dikkat

Emsal nitelikteki kararda, kullandirilmayan haftalik izinlerin yillik izin süresinden düsürülemeyeceginin vurgulandigi kararda; 4857 sayili Kanun’un 59 uncu maddesinde, is sözlesmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi hâlinde, isçiye kullandirilmayan yillik izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödenecegi hükme baglandigi hatirlatildi. Yillik izin hakkinin ücrete dönüsmesi için is sözlesmesinin feshinin sart oldugunun dile getirildigi kararda söyle denildi: "Is sözlesmenin sona erme seklinin ve hakli nedene dayanip dayanmadiginin önemi bulunmamaktadir. Yillik izinlerin kullandirildigi noktasinda ispat yükü isverene aittir. Isveren yillik izinlerin kullandirildiginin imzali izin defteri veya esdeger bir belge ile kanitlamalidir. Bu konuda ispat yükü üzerinde olan isveren, isçiye yemin teklif edebilir. Dosyada, davacinin imzasinin bulundugu 15’er günlük izin talep formlari bulunmaktadir. Yargilama sirasinda davaci asilin izin talep formuna karsi beyani alinmis, davaci beyaninda bu izinlerin biriken hafta tatilleri için verildigini belirtmistir. Davacinin ayrica hafta tatili alacagini talep etmesi ve bu alacaginin hüküm altina alinmis olmasi da dikkate alindiginda imzasinin bulundugu bu yillik izin belgelerinin dikkate alinarak yillik izin alacaginin yeniden hesaplanmasi gerekmektedir. Hatali degerlendirme ile hüküm kurulmasi bozma nedenidir. Bölge Adliye Mahkemesi kararinin bozulmasina oybirligiyle karar verilmistir."
Kaynak: İHA