Pamukkale Belediyesi'nden Vektörle Mücadele Egitimi

Pamukkale Belediyesi, özellikle yaz aylarina sikâyet konusu olan ve mücadele için yogun çaba harcanan sivrisinek ve karasinekle mücadele konusunda egitimler düzenledi. Halk ve çevre sagliginin daha iyi korunmasi amaciyla biyosidal ürün ve vektörle mücadele uygulamalari konusunda teknik ve uygulayici belediye personeline ve okullarda ögrencilere yönelik vektörle mücadele egitimi gerçeklestirdi.

Pamukkale Belediyesi'nden Vektörle Mücadele Egitimi
Pamukkale Belediyesi, ilçede halk sagligini korumak adina bitkilere, hayvanlara ve insan sagligina zarar verme riski tasiyan sivrisinek, kene, pire ve karasinek gibi vektörlerle (hastalik etkeni tasiyan canlilar) olan mücadelesini yil boyunca sürdürüyor. Yaz ve kis aylarinda tüm mahallelerde açik alanlar, durgun sular, rögarlar, fosseptik kuyulari, kanallar, havuzlar, binalarin bodrum katlari ve çöp konteynerleri gibi alanlar larvaya karsi düzenli olarak ilaçlaniyor. Pamukkale Belediyesi, halk sagligini tehdit eden sivrisinekler, karasinekler, hamamböcekleri, tahtakurusu, pire, bit ve kene gibi canlilarin tespit edilemeyen ve ilaçlanamayan alanlarda üremesine yönelik gerçeklestirilen vektörlerle mücadele çalismalari kapsaminda, teknik ve uygulayici belediye personeline mücadele yöntemleri anlatildi.

Ortaokul ögrencilerine de, vektörlerin türleri, yapisi, üreme noktalari ve vektörlerle mücadele etme yöntemleri konularinda bilinçlendirme egitimleri verildi.



Uygulayici personele vektörle mücadele yöntemleri anlatildi

Pamukkale Belediyesi, hizmet içi egitimleri kapsaminda, halk sagligini ve çevre sagligini korumak adina gerçeklestirdigi ilaçlama çalismalarinda görev alan uygulayici personele yönelik vektörle mücadele egitimi gerçeklestirdi. Vektör, insanlarda hastalik olusturabilecek mikroorganizmalari tasiyan, insana çevreye ve ürünlere zarar veren canlilara verilen genel isim olarak biliniyor.

Pamukkale Belediyesi, ilçe genelinde sivrisinek, karasinek, hamamböcegi, kemirgen (fare, siçan), pire, kene gibi insan sagligini tehdit eden vektörlerle yil boyunca etkin bir sekilde mücadelesini sürdürüyor. Pamukkale Belediyesi, vektörle mücadelede, en gelismis fiziksel, biyolojik, kültürel ve kimyasal mücadele yöntemlerini kullanirken, vektör popülasyonlarinin halk sagligini tehdit edecek ya da rahatsizlik vermeyecek sekilde kontrol altinda tutulmasi amaçlaniyor. Yaz-kis mevsimsel ve larva dönemlerine göre ilaçlama çalismalari gerçeklestirilerek, halk sagligi ve çevre sagligi koruma altina alinmaya devam ediyor. Pamukkale Belediyesi, hizmet içi egitimleri kapsaminda, ilaçlama da uygulayici olarak görev yapan personele, vektörle mücadele egitimi vererek, mücadele yöntemleri ve güncellenen uygulamalar anlatilarak, bilgilendirildi.

Ögrencilere farkindalik egitimi verildi

Pamukkale Belediyesi, vektörle mücadele kapsaminda, vatandaslar üzerinde de farkindalik olusturarak daha etkin olmayi hedefliyor. Pamukkale Belediyesi, ilaçlama ekiplerince, ilçedeki ortaokullarda ‘vektörle mücadele’ egitimi verilmeye baslandi. Sivrisinek gibi zararli canlilarin üreme alanlarinin büyük fazlaliginin insan eliyle olusturulduguna dikkat çekilen egitimde, ögrencilere, insanlara birçok hastaligin bulasmasinda önemli rol oynayan vektörlere karsi farkindalik olusturmak amaciyla bilgilendirme yapildi. Egitimde sivrisineklerin nerelerde üredigi, üreme alanlarinin nasil engellenebilecegi ve sivrisineklerden bulasan hastaliklar anlatildi. Pamukkale Belediyesi, çocuklara bu egitimleri vererek onlarda farkindalik olusturmayi amaçliyor.
Kaynak: İHA