Yalova Egitim Ve Arastirma Hastanesi'nde Yeni Teknikle Ilk Defa Kalp Pili Takildi

Yalova Egitim ve Arastirma Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Dr. Fatih Besiroglu, Yalova’da ilk kez yapilan yeni bir teknikle kalp pili ameliyati gerçeklestirdi.

Yalova Egitim Ve Arastirma Hastanesi'nde Yeni Teknikle Ilk Defa Kalp Pili Takildi
Türkiye’de büyük merkezlerde yapilmaya baslanan yeni teknikle 63 yasindaki kadin hastanin kalp pili yapilan ameliyatla takildi. TÜBITAK destegini alarak aritmi üzerine 1 yil Polonya’da egitim gören Uzman Kardiyolog Fatih Besiroglu, ritim bozukluklarinin girisimsel tedavileri üzerine kendini gelistirdi. Besiroglu, Türkiye’ye döndükten sonra kurdugu aritmi merkezinde çarpintilarin kalbin içinde kaynaklandigi bölgelerin tespit edilmesi ve ardindan “ablasyon” teknik ile tedavi uygulamaya basladi.

Besiroglu, Yalova’da ilk kez hastasi Nehir Saatçioglu’na "Sol Dal Pacing" teknigi ile yaptigi kalp pili ameliyatiyla ilgili sunlari kaydetti:

“Hastamiz acil servisine kalp hizinda düsüklük ile geldi. Genel durum bozukluguyla geldi. Kalp hizinin çok düsük oldugunu gördük. Yeni kalbin elektriksel sisteminde tam bir kesinti oluyor bu hastalikta. Normalde biz bu hastalara kalici kalp pili takiyoruz eger altta yatan sebep düzeltilebilir degilse. Bu hastaliga da ayni sekilde kalp pili planladik. Yalniz kalp pili taktigimizda kalbin duvarlarindan bir tanesine koyariz. Kalbin içine koydugumuz, elektrot dedigimiz pilin ucunu. Bu teknikte kalbin dogal elektriksel sistemine koyuyoruz, kalbin orta perdesine. Pil elektrotunu r vidalayarak derin bir sekilde özelikle o elektriksel sistemin tam geçtigi noktayi bularak oraya koyuyoruz.”

“Yapilmasi daha fizyolojik, daha isin dogasina uygun”

Besiroglu, bu yöntemle takilan kalp pilinin daha düzgün bir sekilde ve dogal bir sekilde çalistigini belirterek, “Kalbin bütün bölgeleri es zamanli olarak kasiliyor. Normal standart taktigimiz pillerde kalbin sag tarafi kasilirken sol tarafina elektrik gecikerek iletiliyor. Dolayisiyla bir düzensizlik olusuyor. Bu bazi hastalarda, 10 hastanin yaklasik 2 tanesinde zaman içinde kalbin pompa fonksiyonunda kayba neden olabiliyor. Biz bu sekilde, teknikte pil taktigimizda kalbin elektriksel sistemi dogal yoldan iletildigi için bu hastalarda uzun dönemde kalp yetmezligi belirtilerini görmüyoruz ve kalp daha düzgün bir sekilde çalisiyor. Islem yapilali 2 gün oldu, hastamizi ziyarete geldik, genel durumu da iyi. Teknik Yalova’da ilk defa yaptigimiz bir teknik. Türkiye’de yavas yavas büyük merkezlerde yapiliyor ve insallah yayginlasacak. Çünkü yapilmasi daha fizyolojik, daha isin dogasina uygun” diye konustu.

Nehir Saatçioglu ise ameliyat sonrasi daha iyi hissettigini belirterek, “Ben kalp ritmi nedeniyle geldim. Kalbimin basinci düsmüs. Simdi iyilestim. Çok çok iyiyim, hiçbir agrim sizim da yok. Allah razi olsun doktorlarimizdan, hemsirelerimizden. Hepsine çok tesekkür ederim. Çok güzel baktilar, çok iyi ilgilendiler bizimle” dedi.

Kaynak: İHA