Yerli Ve Milli 50 Çesit Hibrit Tohumu 35 Ülkeye Ihraç Ediyor
Antalya’nin Aksu ilçesi Yurtpinar Mahallesi’nde 20 dekar örtü alti alanda esi ile birlikte hibrit tohum üreten Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, yurt içine ve yurt disindaki 35 ülkeye tohum ihracati yapiyor. GDO ve hibrit tohumun tamamen birbirinden farkli oldugunu söyleyip, dogada ari ve rüzgârin gerçeklestirdigini serada yaptiklarini belirten Uzun, "Kontrollü sekilde kadinlarimizin adeta dantel örer gibi ortaya çikardiklari çesitlere hibrit çesit diyoruz. Insanlar bu konuda yanlis algi içindeler. Hibrit tohum da dogal ata tohum gibi bir tohumdur" seklinde konustu.
"50 çesitle, 35 ülkeye ihracat"
30 yildir ülkemizde yerli tohum üretiminin yapildigini kaydeden Uzun, "Sebze tohumculugu açisindan öncü yer Antalya. 8 yil önce yola çiktik, su an 50 çesit tohum üretimiyle 35 ülkeye tohum satiyoruz. Türkiye’nin her iline her bölgesine tohumlarimiz gidiyor. Domates, biber, salatalik, kavun, karpuz, patlican çesitleri üzerinde çalisiyoruz. Bunlarin açilimiyla birlikte kil biber, pembe domates, çarliston çesitlerimize Anadolu isimleri veriyoruz. Ihraç ettigimiz ülkeler; Afrika basta olmak üzere, Somali, Misir, Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Ürdün, Suudi Arabistan, Suriye, Irak, Iran Kenya ve Sudan. Orta Asya Cumhuriyetleri; Özbekistan, Kazakistan, Kirgizistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Rusya. Balkanlar da ise; Bosna Hersek, Sirbistan, Arnavutluk, Makedonya. Deneme olarak verdigimiz ülkeler de var" dedi.
"Yüzde 15 ihracat, yüzde 15 ithalat"
Kapasitelerinin ortalama 30 bin civarinda paket satisi oldugunu ifade eden Uzun, "Amacimiz 100 bin paketlere çikarmak ve istihdami artirmak. Biz kendimize yeteriz. Türkiye bugün sinirlari kapansa ya da savas, afet veya pandemi yasasa yüzde yüz kendimize yetiyoruz. Fakat dünya ticareti geregi yüzde 15 miktarinda tohum aliyoruz ve yüzde 15 civarinda satiyoruz. 1 milyon 350 bin ton tohum üretiyoruz, bunun yüzde 85’ini ülke içinde yüzde 15’ini de yurt disina satiyoruz. Ithalatimiz ihracatimiz dengeli. Ihraç ettigimiz, ithal ettigimizden milyon dolar bazinda 10 milyon dolar fazlamiz oldu geçen sene bu durum farkliliklar gösterebiliyor. Hacim olarak tohumculuk sektöründe 1 milyar dolarlik sektörüz. Dünyada ise bu sektör 50 milyar dolar. Ürettigimizin 10 katini daha fazla üretip dünyaya satabilme potansiyeline sahibiz. Ihracat imkanlarimizin artmasiyla daha ileri seviyelere getirebiliriz" diye konustu.