Gümüshane'nin Karli Daglarinin Arasindan Dünyaya Balik Ihracati

Denize kiyisi olmayan Gümüshane’de elektrik için üretilen baraj göllerinde yetistirilen alabaliklar Karadeniz somonu olarak basta Rusya, Çin, Sili ve Japonya’ya ihraç edilerek ülke ekonomisine milyarlarca dolar katki sagliyor.

Gümüshane'nin Karli Daglarinin Arasindan Dünyaya Balik Ihracati
Gümüshane’nin Torul ilçesine bagli Kirazlik köyünde, Türkiye’nin en hizli akan çaylarindan birisi olan Harsit Çayi üzerine elektrik enerjisi üretmek için kurulan Torul Baraj Gölünde yillardir hem elektrik üretiliyor hem de göl yüzeyinde balik üreticiligi gerçeklestiriliyor.

Torul Baraj Gölü üzerine kurulan 14 adet kafes alabalik yetistiriciligi tesisine 10 ila 30 gram arasinda getirilen gökkusagi alabaliklari burada 1 kilogram agirliga ulasincaya dek yetistirilerek daha sonra Karadeniz kiyisinda bulunan tesislere gönderiliyor. Buradaki tesislerde islemleri devam eden baliklar 3 ila 5 kilogram agirliga ulastiktan sonra Rusya, Çin, Sili, Japonya ve Birlesik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihraç ediliyor.

Suyunun soguk ve temiz olmasi nedeniyle yil boyu balik üretiminin gerçeklestirilebildigi karli daglarin arasindaki gölde düzenlenen balik hasadina Torul Kaymakami Muhammet Kiliçaslan, Tarim ve Orman Il Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kiraç, Il Genel Meclisi üyeleri Hüseyin Bedir, Kemal Emiroglu, Torul Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Yusuf Rakan’la katilarak yetkililerden ve üreticilerden bilgi alan Gümüshane Valisi Alper Tanrisever, baraj gölünde bulunan ve zaman zaman dümenine geçtigi tekne ile ulastigi kafeslerde incelemelerde bulundu, baliklari yemledi. ,

“Balik yetistiriciligi ilimizde hizli bir sekilde artiyor”

Gümüshane genelinde faaliyet gösteren toplam 28 tesiste yillik 5 bin 500 ton üretimin gerçeklestigini belirterek bu sayinin artirilmasi için çalismalarin sürdürülecegini ve kentte balik üretimi ve ihracatinin artirilmasi için çalismalar gerçeklestirilecegini söyleyen Vali Alper Tanrisever, “Iç sulardaki balik yetistiriciligi ülkemizde oldugu gibi ilimizde de hizli bir sekilde artmaya devam ediyor. Ilimizde 5 bin 500 ton kapasiteyle devam eden balik üretimi, Torul ilçemizdeki Torul Baraj Gölündeki 14 tesis, Kürtün Barajindaki 11 tane tesis ve Kelkit ilçemizdeki Sadak Barajindaki 3 tesisle hizli bir sekilde artmaya devam ediyor. Torul ilçemizde Musalla deresinin yanindaki tesislerde üretilen yavru Gökkusagi alabaliklari Torul Baraj Gölüne getirilip bir süre burada beslendikten sonra özellikle soguk havalardan da nasibini aldiktan sonra Karadeniz’e götürülüyor ve orada 3 ila 5 kilo haline geldikten sonra yurt disina ihraç ediliyor. Ihraç pazarlarimiz arasinda en büyük pazarimiz Rusya, Çin, Sili, Japonya gibi ülkeler bulunmakta. Bu tür ürünlerin özellikle ihracata yönelik olmasi sebebiyle tüm kamu kurum ve kuruluslariyla bu tür üretimleri destekleyecegimizi, kapasitemizi mümkün olan en üst seviyeye çikarabilmek için elimizden geleni yapacagiz” dedi.



“2023 yilinda 2 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdik”

15 yildir bölgede balik üretimi gerçeklestiren ve Torul Baraj Gölünün balik üretimi için çok elverisli oldugunu söyleyen Balikçilik Teknolojisi Mühendisi Ramazan Çolak, “Bu alabaliklar bize yavru olarak 2 gram civarinda geliyorlar. 500 gram veya 1 kilogram agirliga ulasincaya kadar burada yetistiriciligini gerçeklestiriyoruz. Daha sonra Karadeniz’e indiriyoruz. Burada da yaklasik 3-5 kilograma ulasinca yurtdisina ihraç ediliyor. Bu baliklar taze olarak, ileri isleme teknolojisiyle fileto haline getirilerek ihraç ediliyor. Basta Rusya, Japonya, Sili ve bu sene yogun olacak sekilde Çin’e ihracat yapiyoruz. Gümüshane’de denizimiz yok ama balik üretimi yapiyoruz. Patentli Karadeniz Türk somonu ihracati 2022 yilinda 1 milyar dolar civarindaydi. 2023 yilinda da 2 milyar dolar civarinda bir ihracat yapildi. Biz bu çiftliklerde, Karadeniz’in hirçinligi, dogasi ve suyunun temizligiyle yüzde 99 oraninda dogal balik üretimi gerçeklestiriyoruz. Torul Baraji da bu noktada temiz ve berrak olmasi nedeniyle alabalik ve somona çok elverisli” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA