GTB Akademiden 'Gida Güvenligi' Egitimi

Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB) Akademi tarafindan, gida üretim alaninda faaliyet gösteren isletmelere yönelik ‘Gida Güvenligi Egitimi’ düzenlendi.

GTB Akademiden 'Gida Güvenligi' Egitimi
Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Erdihan Tunç tarafindan verilen egitimde, tarladan sofraya uzanan süreçte gida zincirindeki tüm güvenlik tedbirlerini içeren ISO 22000 Gida Güvenligi Yönetim Sistemi hakkinda bilgiler verildi.

GTB üyesi isletmelerin sektörel alanda ihtiyaç duyduklari egitim faaliyetlerini gerçeklestirerek, bu alanda destekleyici hizmetler sunan GTB Akademi, 2023 yili egitim serisini "Gida Güvenligi Egitimi” ile sürdürdü.

GTB üyesi isletme temsilcilerinin ve sektör profesyonellerinin katilimiyla gerçeklestirilen egitimde Prof. Dr. Erdihan Tunç, gida güvenliginin halk sagligi açisindan önemine deginerek, gida güvenligini saglamanin ve süreci kontrol altinda tutmanin yollari hakkinda açiklamalarda bulundu.

Gida güvenliginin, gidada olusabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve tüm zararlarin elimine edilmesini saglayacak tedbirler bütünü oldugunu belirten Prof. Dr. Tunç, bu yaklasimin üretimden islemeye, hazirlamaya, depolamaya ve tüketime kadar gida zincirinin her asamasinda kritik öneme sahip oldugunu dile getirdi.

Gida güvenliginin insan sagligini direkt ilgilendiren, çiftlik ortamindan sofraya kadar uzanan zincirde sürekli denetim altinda bulundurulmasi gereken bir konu oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Tunç, bu tedbirler silsilesinin birçok süreci, standardi, mevzuati ve çok degisik uzmanlik alanlarini içerisinde barindirdigini söyledi.



Gida güvenliginde 4 temel prensip olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Tunç, ” Bu prensipler, gidalarda sagliga uygun olmayan ve istenmeyen etkenlerin bulasmasini önlemek, bu etkenlerin uzaklastirilmasini saglamak (eliminasyon), zararlilarin çogalmasi ve yayilmasinin durdurulmasi (inhibisyon) ve uygun yöntemler öncülügünde etkisiz kilinmasidir. Daha önceki dönemlerde gida güvenligi ile ilgili yapilan çalismalar incelendiginde; tüketicilerin gida güvenliginin önemini belli oranda kavradiklarini, gida satin alirken, kalitesine, üretim tarihi ve son kullanma tarihlerini kontrol ettiklerini, hijyene önem verdiklerini ve gidadan bulasan hastaliklara daha duyarli olduklari tespit edilmistir” dedi.

Prof. Dr. Tunç, yaklasik 4 saat süren egitimde katilimcilara gida güvenligi, gida hijyeni, Türkiye’de gida mevzuati, ISO 22000 Gida Güvenligi Yönetim Sistemi ve HACCP Plani’nin Olusturulmasi gibi konularda bilgiler aktardi.

Katilimcilarin bilgi ve deneyimlerini paylastigi, interaktif bir sekilde gerçeklesen egitimde, ayrica konuyla ilgili güncel ve teknolojik gelismeler üzerine de paylasimlar yapildi.
Kaynak: İHA